Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT Madrid: Via Crucis

Discursul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea

Plaza di Cibeles, Madrid

Vineri, 19 august 2011

Dragi tineri,

Cu devoțiune și fervoare am celebrat această Via Crucis, însoțindu-l pe Cristos în Pătimirea și Moartea sa. Comentariile Surorilor Crucii, care îi slujesc pe cei mai săraci și nevoiași, ne-au ajutat să intrăm în misterul Crucii glorioase a lui Cristos, care conține adevărata înțelepciune a lui Dumnezeu, aceea care judecă lumea și pe cei care cred că sunt înțelepți (cf. 1Cor 1,17-19). Ne-a ajutat în acest itinerar spre calvar și contemplarea acestor imagini extraordinare din patrimoniul religios al diecezelor spaniole. Sunt imagini în care credința și arta se armonizează, pentru a ajunge la inima omului și a-l invita la convertire. Atunci când privirea credinței este limpede și autentică, frumusețea intră în slujirea ei și este capabilă să reprezinte misterele mântuirii noastre ajungând să ne emoționeze profund și să transforme inima noastră, așa cum i s-a întâmplat sfintei Tereza a lui Isus contemplând o imagine a lui Cristos plin de răni (cf. Cartea vieții, 9, 1).

În timp înaintam cu Isus, până am ajuns în piscul încredințării sale pe Calvar, ne veneau în minte cuvintele sfântului Paul: "Cristos m-a iubit și s-a dat pe sine însuși pentru mine" (Gal 2,20). În fața unei iubiri așa de dezinteresate, plini de uimire și recunoștință, ne întrebăm acum: Ce vom face noi pentru El? Ce răspuns îi vom da? Sfântul Ioan o spune clar: "Din aceasta am cunoscut iubirea: El și-a dat viața pentru noi; deci și noi trebuie să ne dăm viața pentru frați" (1In 3,16). Pătimirea lui Cristos ne determină să încărcăm pe umerii noștri suferința lumii, având certitudinea că Dumnezeu nu este cineva distant sau departe de om și de vicisitudinile sale. Dimpotrivă, el s-a făcut unul dintre noi "pentru a putea com-pătimi cu omul, în mod foarte real, în carne și sânge... De acolo în orice suferință umană a intrat unul care împărtășește suferința și suportarea; de acolo se răspândește în orice suferință con-solatio, consolarea iubirii părtașe a lui Dumnezeu și astfel răsare steaua speranței" (Spe salvi, 39).

Dragi tineri, fie ca iubirea lui Dumnezeu față de noi să mărească bucuria voastră și să vă facă să rămâneți aproape de cei mai puțin favorizați. Voi care sunteți foarte sensibili la ideea de a împărtăși viața cu alții, nu treceți peste în fața suferinței umane, unde Dumnezeu vă așteaptă pentru ca să oferiți ceea ce este mai bun din voi înșivă: capacitatea voastră de a iubi și de a compătimi. Diferitele forme de suferință care, de-a lungul Căii Crucii, s-au perindat prin fața ochilor noștri sunt chemări ale Domnului pentru a edifica viața mergând pe urmele sale și făcând din noi semnele consolării și mântuirii sale. "A suferi cu altul, pentru alții; a suferi din iubire față de adevăr și față de dreptate; a suferi din cauza iubirii și pentru a deveni o persoană care iubește cu adevărat - acestea sunt elemente fundamentale de umanitate, care dacă ar fi abandonate l-ar distruge pe omul însuși" (Ibid.).

Doresc să știm să primim aceste lecții și să le punem în practică. De aceea să ne îndreptăm privirea spre Cristos, pironit pe lemnul aspru și să-i cerem să ne învețe această înțelepciune misterioasă a crucii, grație căreia omul trăiește. Crucea nu a fost rezultatul unui insucces, ci modul de a manifesta oferta de iubire care ajunge până la dăruirea cea mai nemăsurată a propriei vieți. Tatăl a voit să-i iubească pe oameni în îmbrățișarea Fiului său răstignit din iubire. Crucea în forma sa și în semnificația sa reprezintă această iubire a Tatălui și a lui Cristos față de oameni. În ea recunoaștem icoana iubirii supreme, unde învățăm să iubim ceea ce Dumnezeu iubește și așa cum El o face: aceasta este Vestea Bună care redă lumii speranța.

Să ne îndreptăm acum ochii noștri spre Fecioara Maria care pe Calvar ne-a fost încredințată ca Mamă și să o implorăm să ne susțină cu ocrotirea ei iubitoare pe drumul vieții, îndeosebi atunci când trecem prin noaptea durerii, pentru ca să ne străduim să ne menținem asemenea Ei tari la picioarele crucii. Mulțumesc.

Benedictus pp. XVI

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat