Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfințiri de preoți la Iași (II)

PS Petru Gherghel a hirotonit 25 de preoți miercuri, 29 iunie 2011 în cadrul Liturghiei celebrate la ora 11.00 în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Au fost prezenți, de asemenea, PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, aproximativ 170 de preoți, familiile preoților noi sfințiți și numeroși credincioși.

Ajutați de Dumnezeu, îndrumați de preoții formatori și sprijiniți de propriile familii, preoții noi sfințiți au ajuns la momentul mult așteptat: ziua hirotonirii lor. Această zi marchează sfârșitul drumului formării în seminar, dar, totodată, este ziua în care încep drumul perfecționării între oameni.

La sărbătoarea acestor tineri au participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, superiori ai Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali, ai Custodiei "Fericitul Ieremia" a Fraților Minori Capucini și ai Micii Opere a Divinei Providențe. De asemenea, au mai fost prezenți profesori de la institutele unde au studiat candidații, preoți din țară și străinătate, părinți și rude ale candidaților, precum și mulți credincioși.

Cei 25 de diaconi candidați la treapta preoției au trăit cu emoție fiecare moment al acestei zile. Unii erau stăpâni pe sine, alții erau mai emotivi, dar cu siguranță toți erau fericiți. Așezați în rânduri de câte doi, cu hainele de preot pe brațe, cu inima vibrând de emoție și bucurie, diaconii au pornit în procesiune spre catedrala nouă. Ploaia care începuse nu i-a speriat pe diaconi și plini de curaj înaintau printre stropii de ploaie.

Intrând în catedrală, mare le-a fost bucuria văzând mulțimea preoților și a credincioșilor, dar mai ales văzându-i pe cei dragi care au dorit să participe la sărbătoarea lor. Cu siguranță în acele momente fiecare a fost încercat de diferite sentimente și emoții. A fost un moment unic, de care își vor aminti mereu cu plăcere, poate cel mai frumos rând scris în cartea vieții lor.

Foștii colegi, reuniți în corul Institutului Teologic "Sfântul Iosif"din Iași, au condus cântarea.

La începutul Liturghiei, PS Petru Gherghel i-a salutat pe episcopi, pe candidații la Preoție, pe oaspeții din străinătate și pe toți credincioșii prezenți.

După proclamarea Evangheliei, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif"din Iași, pr. dr. Wilhelm Dancă, i-a strigat pe nume pe fiecare în parte și menționând și dieceza în care vor activa. Astfel zece sunt pentru Dieceza de Iași, patru pentru Arhidieceza de București, cinci pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, patru pentru Ordinul Fraților Minori Capucini și doi pentru Congregația "Don Orione". Cei 25 au fost hirotoniți prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel.

Cuvântul de învățătură a fost adresat de păstorul diecezei, PS Petru Gherghel. Excelența sa, pornind de la lecturile zile, a vorbit despre cei doi mari apostoli ai Bisericii. Mai întâi a subliniat personalitatea lui Petru. "În lectura întâi întâlnim un Petru care știe să înfrunte toate pentru a vesti învierea și victoria lui Isus. Petru simte și atinge cu mâna că Domnul îi stă aproape și nu-l abandonează. El se încrede cu totul în forța care reiese din credința totală pe care el și-a manifestat-o în Isus. Când va ajunge la Roma va completa cu propria viață credința sa, dându-și viața ca martir din dragoste și recunoștință față de Isus". Cristos vede schimbarea din sufletul lui Petru și îi adresează cuvintele: "Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi biserica mea". Astfel Isus recunoaște primatul lui Petru între ceilalți apostoli. Apoi, Preasfințitul a vorbit despre Paul ca "apostolul neamurilor, care este în totalitate convins că el este chemat să dea mărturie despre Cristos, pe care l-a întâlnit pe drumul Damascului și, pentru care, mai târziu, moare ca martir".

Rezumând cele spuse PS Petru a afirmat: "Amândoi apostolii, pe care îi prezintă astăzi lecturile sfinte, sunt convinși că alături de ei a stat și stă mereu Dumnezeu, care nu-i uită, mai ales în momentele de încercare și suferință. Isus a găsit în ei colaboratori curajoși cu harul și darul său devenind vrednici să fie considerați piatra de fundament a Bisericii și vas ales pentru poporul cel nou. Textele de la Liturghia de astăzi ne ajută să pătrundem în misterul Bisericii întemeiate de Cristos și să admirăm ministerul lor de la începuturile creștinismului până în zilele noastre".

La final s-a adresat candidaților: "Iar voi, dragi diaconi, ce ați hotărât să faceți? Astăzi Cristos vi se adresează personal, vă întrebă cum l-a întrebat pe Petru: Mă iubești? ", provocându-i astfel pe viitorii preoți să-și dea un răspuns personal și sincer. Apoi i-a încurajat și i-a asigurat de rugăciunile lui și ale tuturor credincioșilor.

După predică, a urmat ritualul hirotonirii. În grupuri de câte doi, diaconii veneau în fața Preasfințitului, îngenuncheau și promiteau ascultare și respect episcopului și superiorilor lor. A urmat apoi momentul de prosternare. Candidații au căzut cu fața la pământ în semn de umilință față de Dumnezeu. Abraham, Cristos și candidații la preoție au în comun același gest: prosternarea. Acest gest de umilință și abandonare marchează momentul încredințării întregii vieți lui Dumnezeu. Abraham cade cu fața la pământ când Dumnezeu îi schimbă numele, încredințându-i astfel o misiune (Gen 17,3). Cristos se prosternează în grădina Măslinilor când, cu fruntea însângerată, acceptă misiunea primită de la Dumnezeu: "însă nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voiești"(Mt 26,39) . Candidații la preoție cad cu fața la pământ în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași când primesc de la Dumnezeu misiunea de a vesti Evanghelia.

Corul invoca ceata sfinților prin intonarea litaniei tuturor sfinților.

Ultima parte a ritualului de hirotonire a cuprins impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. Numărul preoților prezenți a crescut cu 25, ajungând până la aproximativ 200. După îmbrăcarea hainei de slujitor al altarului, noi prezbiteri au fost unși cu sfânta crismă în palmă de cei trei episcopi prezenți la altar.

Apoi au urcat la altar și au concelebrat prima lor sfântă Liturghie, alături de episcopi și ceilalți preoți.

La final pr. Sergiu Dămoc, din Pildești a adresat în numele tuturor preoților noi sfințiți cuvântul de mulțumire.

PS Cornel Damian a adus salutul și sentimentele de recunoștință ale ÎPS Ioan Robu și i-a îndemnat pe neoprezbiteri să trăiască credința, pentru că despre ea vor trebui să dea mărturie.

La final, soborul de preoți a împărțit binecuvântarea specială.

Bucuria noilor preoți a continuat și după sfânta Liturghie. Părinții, frații, rudele, foștii colegi și prietenii s-au strâns î jurul lor să-i felicite. Seara, la seminar, s-a ținut o oră de adorație, condusă de trei dintre noi prezbiteri, la finalul căreia întreaga capelă a intonat imnul Te deum, ca mulțumire pentru darul primit.

La masa de la seminar, pr. Gabriel Ciobanu, din Buruienești, ne-a încurajat pe noi, seminariștii, spunându-ne să avem încredere în Dumnezeu și să mergem până la capăt, pentru că se poate. Ei au reușit! Un val de aplauze a umplut sala de mese și au urmat multe strângeri de mână și cuvinte de felicitare.

În dimineața zilei de 30 iunie 2011, noi clerici au celebrat o Liturghie de mulțumire în capela seminarului. Liturghia a fost prezidată de pr. Maximilian Lucaci, din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din București, iar cuvântul de mulțumire a fost adresat de pr. Marius Adam, din Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman. La celebrarea liturgică au participat preoții noi sfințiți, părinții profesori, seminariștii și surorile care activează la seminar.

Ziua de 29 iunie va rămâne adânc întipărită în mintea și inima acestor tineri. Este ziua în care, asemenea Mariei, și-au spus fiat-ul lor Domnului. Această zi este un punct de sosire, dar și un nou început de drum. Nu vor mai face bătături în coate, dar vor face la genunchi; nu vor mai învăța pentru examene, dar vor învăța pentru viață; nu ne mai sunt colegi, dar ne rămân prieteni.

Claudiu Bulai

* * *

Sfințiri de preoți la Iași (I)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
- 29 iunie: Iași: Sfințiri de preoți. Foto: Sergiu Gabor
- 29 iunie: Iași: Sfințiri de preoți. Foto: Eduard Lucaci
- 29 iunie: Iași: Sfințiri de preoți. Foto: Valentin Tamaș

*

*


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat