Mesajul Sfântului Părinte adresat președintelui Comisiei Pontificale Biblice cu ocazia adunării plenare
Veneratului frate domnul cardinal William Levada, președinte al Comisiei Pontificale Biblice
Sunt bucuros să trimit dumneavoastră, secretarului și tuturor membrilor Comisiei Pontificale Biblice salutul meu cordial cu ocazia anualei Adunări Plenare. Această Comisie s-a adunat pentru a treia oară ocupându-se de tema care i-a fost încredințată: "Inspirația și adevărul Bibliei".
Această temă constituie unul din punctele principale ale exortației mele apostolice post-sinodale Verbum Domini, care o tratează în partea inițială (cf. nr. 19). "Un concept cheie - am scris în acest Document - pentru a înțelege textul sacru drept Cuvânt al lui Dumnezeu în cuvinte umane este desigur cel al inspirației" (ibid.). Tocmai inspirația ca activitate a lui Dumnezeu face în așa fel încât în cuvintele umane să se exprime Cuvântul lui Dumnezeu. Prin urmare, tema inspirației este "decisivă pentru apropierea corespunzătoare de Scripturi și pentru hermeneutica lor corectă" (ibid.). De fapt, o interpretare a Scrierilor Sacre care neglijează sau uită de inspirația lor nu ține cont de caracteristica lor cea mai importantă și prețioasă, de proveniența lor de la Dumnezeu.
O astfel de interpretare nu accede și nu dă acces la Cuvântul lui Dumnezeu în cuvintele umane și pierde deci comoara inestimabilă pe care o conține pentru noi Sfânta Scriptură. Acest gen de abordare se ocupă de cuvinte pur umane, chiar dacă pot să fie, în mod diferit în funcție de diferitele scrieri, cuvinte de o profunzime și frumusețe extraordinară. În discuția despre inspirație este vorba despre natura inimă și despre semnificația decisivă și distinctivă a Sfintei Scripturi, adică tocmai despre calitatea sa de Cuvânt al lui Dumnezeu.
În aceeași Exortație apostolică, aminteam în afară de asta că "Părinții sinodali au scos în evidență că de tema inspirației este legată și tema adevărului Scripturilor. Pentru aceasta, o aprofundare a dinamicii inspirației va duce fără îndoială și la o înțelegere mai mare a adevărului conținut în cărțile sacre" (ibid.). Conform Constituției conciliare Dei Verbum, Dumnezeu ne adresează nouă cuvântul său pentru "a se revela pe sine însuși și a face cunoscut misterul voinței sale (cf. Ef 1,9)" (nr. 2). Prin Cuvântul său, Dumnezeu vrea să ne comunice tot adevărul despre sine însuși și despre proiectul său de mântuire pentru omenire. Angajarea de a descoperi tot mai mult adevărul Cărților Sacre echivalează așadar cu a căuta să se cunoască tot mai bine Dumnezeu și misterul voinței sale mântuitoare.
"Reflecția teologică a considerat mereu inspirația și adevărul ca două concepte cheie pentru o hermeneutică eclezială a Sfintelor Scripturi. Totuși, trebuie să se recunoască necesitatea actuală a unei aprofundări corespunzătoare a acestor realități, așa încât să se poată răspunde mai bine la exigențele referitoare la interpretarea textelor sacre conform naturii lor" (ibid.). Tratând tema "Inspirația și Adevărul Bibliei", Comisia Pontificală Biblică este chemată să ofere contribuția sa specifică și calificată la această aprofundare necesară. De fapt, este esențial și fundamental pentru viața și misiunea Bisericii ca textele sacre să fie interpretate conform naturii lor: Inspirația și Adevărul sunt caracteristici constitutive ale acestei naturi. De aceea, angajarea voastră va avea o adevărată utilitate pentru viața și misiunea Bisericii.
În sfârșit, aș vrea numai să amintesc de faptul că într-o bună hermeneutică nu este posibil să se aplice în mod mecanic criteriul inspirației, precum și al adevărului absolut, extrapolând o singură frază sau expresie. Planul în care este posibil să se perceapă Sfânta Scriptură drept Cuvânt al lui Dumnezeu este cel al unității istoriei lui Dumnezeu, într-o totalitate în care fiecare dintre elemente se luminează reciproc și se deschide la înțelegere.
Dorind fiecăruia dintre voi o fructuoasă continuare a lucrărilor voastre, aș vrea în sfârșit să manifest aprecierea mea vie față de activitatea desfășurată de Comisia Biblică pentru a promova cunoașterea, studiul și primirea Cuvântului lui Dumnezeu în lume. Cu aceste sentimente încredințeze pe fiecare dintre voi ocrotirii materne a Fecioarei Maria, pe care împreună cu toată Biserica o invocăm ca Sedes Sapientiae, și din inimă împart dumneavoastră, venerat frate, și tuturor membrilor Comisiei Pontificale Biblice o specială binecuvântare apostolică.
Din Vatican, 2 mai 2011
Benedictus pp. XVI
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 24.