Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman (ITRCF): Lansare de carte

Marți, 17 mai 2011, începând cu ora 16.30, în sala de conferințe a Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman a avut loc o multiplă lansare de carte, eveniment organizat sub egida Facultății de Teologie Pastorală, în colaborare cu Facultatea de Filozofie "I. Duns Scotus" și Liceul Romano-Catolic Franciscan.

După cuvântul de deschidere adresat de moderatorul acestei întâlniri, pr. lect. univ. dr. Bernadin Duma și salutul inaugural al pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, rectorul institutului, a început prezentarea propriu-zisă a cărților, după cum urmează:

Izvoarele biblice ale doctrinei monastice în "Convorbirile duhovnicești" ale lui Ioan Cassian, de pr. lect. univ. dr. Damian Ghe. Pătrașcu, apărută la Editura "Galaxia Gutenberg", 2010, 213 p., prezentată de pr. dr. Mihăiță Popovici. Prin publicația de față sfântul Ioan Cassian este "restituit" încă o dată culturii contemporane românești. Totodată este evidențiată într-un mod special importanța Sfintei Scripturi. Prin intermediul interferențelor culturale pe care le deține, această lucrare își asumă o dimensiune ecumenică. Astfel, se constituie într-o adevărată chemare de a redescoperi acele autentice "punți" care leagă Răsăritul de Apusul creștin, între care contribuțiile cassiene ne încredințează că teologia care a fost cultivată de fiii plaiurilor dobrogene a oglindit în mod statornic această ecumenicitate și unitate de credință a Bisericii primelor veacuri.

Creștinismul în armata romană în secolele I-IV, de pr. lect. univ. dr. Sebastian Diacu, apărută la Editura "Serafica", colecția "Biblioteca de Istorie", 1, în anul 2010, 502 p., prezentată de prof. Petru Flenchea. Cartea înfățișează armata romană ca instituție fundamentală a Imperiului, importantă în apărarea limesului (hotarelor) și a civilizației antice, a răspândirii și a promovării romanității, examinând istoria creștinismului timpuriu în raportul său imediat cu instituțiile și mentalitățile timpului (religiile antice, statul roman, serviciul militar, barbari etc.) și trăirea mesajului evanghelic în situații concrete, evitând compromisul de conștiință.

Elemente ale prezenței paleocreștine în necropolele din Sciția Minor (secolele IV-VI), de pr. lect. univ. dr. Sebastian Diacu, apărută la Editura "Serafica", colecția "Biblioteca de Istorie", 4, în anul 2010, 211 p., prezentată de prof. Petru Flenchea. Cartea examinează prezența paleocreștină pe teritoriul Dobrogei plecând de la o serie de izvoare narative, arheologice și epigrafice descoperite în diferite împrejurări, prezentând istoria creștinismului timpuriu dintre Dunăre și Mare, folosind locuri și exemple concrete, vizitate personal și analizate științific, bazate de dovezi arheologice locale, egale celorlalte aparținând Bisericii creștine din orice parte a Imperiului roman.

I grandi dibattiti trinitario-cristologici dal Concilio di Nicea a Calcedonia (325-451), de pr. lect. univ. dr. Sebastian Diacu, apărută la Editura "Serafica", colecția "Biblioteca de Istorie", 3, în anul 2010, 222 p., prezentată de pr. lect. univ. dr. Damian Ghe. Pătrașcu. Cartea abordează o tematică istorico-patristică-dogmatică cu privire la marile dezbateri trinitar cristologice, circumscrisă în perioada așa-numită Epoca de Aur a patristicii, mai exact anii 325-451. Un atu al acestei publicații este partea care conține documente din această perioadă, în linie cu tendința actuală a istoriografiei și în general a întregii teologii, cea de reîntoarcere la izvoarele originare ale Bisericii, pentru a înțelege și mai bine humus-ul acestei perioade, decisivă pentru înțelegerea credinței creștine ieri, astăzi și totdeauna.

Misiunile Fraților Minori Conventuali în Moldova și Valahia din prima perioadă, 1623-1650, (*Roma, 1962) (traducere de pr. lect. univ. dr. Sebastian Diacu), de pr. dr. Bonaventura Morariu, apărută la Editura "Serafica", colecția "Biblioteca de Istorie", 2, în anul 2010, 164 p., prezentată de prof. Petru Flenchea. Cartea examinează istoria Moldovei și Valahiei din prima jumătate a secolului al XVII-lea și eforturile depuse de misionarii franciscani conventuali, pe aceste meleaguri, pentru păstrarea catolicității, prezentând istoria acestor misiuni destul de încercate și a efortului misionarilor franciscani, adesea de neimaginat în zilele noastre, pentru a menține legătura dintre catolicismul local și cel apusean, înfruntând situații deosebite din partea multora.

În final, după considerațiile concluzive exprimate de pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, autorii cărților au intrat în dialog cu auditoriul prezent, răspunzând la întrebările adresate și expunând motivațiile personale care au stat la baza studiului întreprins în paginile publicațiilor lansate.

Fr. Andrei Bejan, OFMConv.


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat