Snagov: Exerciții spirituale pentru preoți români și bulgari
Teologul și artistul iezuit de origine slovenă, părintele Marko Rupnik, conduce, în perioada 7-11 martie 2011, un curs de exerciții spirituale pentru preoți români și bulgari, în mănăstirea călugărilor carmeliți desculți de la Snagov, lângă București.
Din Bulgaria sunt prezenți 15 preoți, din Dieceza Romano-Catolică de Nicopole și din Exarhatul Apostolic Greco-Catolic de Sofia: preoți diecezani, preoți călugări pasioniști, salezieni și redemptoriști. Sunt însoțiți de exarhul greco-catolic Mons. Christo Proykov.
Din România participă în total 20 de preoți și un diacon, din Arhidieceza de București și din Dieceza de Iași, însoțiți de arhiepiscopul de București, ÎPS Ioan Robu. Printre ei sunt și câțiva preoți călugări - orioniști, somaschi și carmeliți desculți. Din Dieceza de Iași sunt prezenți trei preoți de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" (pr. Mihai Pătrașcu, pr. Eduard Soare, pr. Iosif Tiba), un preot-călugăr și un diacon de la Congregația "Don Orione".
În după-amiaza zilei de luni, 7 martie, părintele Rupnik a trasat firul călăuzitor al exercițiilor spirituale: "Nu intenționez - a precizat Sfinția sa - să ofer o aprofundare teologică sau pastorală, ci să pășim împreună pe un itinerar de rugăciune", dorindu-le participanților "zile de bucurie, zile în care învățăm să stăm mereu cu fereastra deschisă spre și pentru Dumnezeu".
Știrea a fost dată de www.arcb.ro, de Radio Vatican și de agenția SIR (Serviciul de Informații Religioase al Bisericii din Italia).
* * *
Marko Ivan Rupnik s-a născut la 28 noiembrie 1954 la Zadlog, Slovenia lângă Idrija. Este cel de al patrulea copil, după trei surori, al lui Ivan și Ivanka Kaucic. În anul 1973 a intrat în Societatea lui Isus. A studiat filozofia la Ljubljana și apoi, în anul 1977, a intrat în Academia de Arte Frumoase la Roma, unde și-a încheiat studiile în anul 1981. A urmat apoi studiile teologice la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma. A fost hirotonit preot în anul 1985. Pe când era la Universitatea Gregoriana a început o specializare în misiologie. În perioada 1987-1991 a locuit la Centrul Iezuit "Steaua Dimineții" din Gorizia unde a lucrat în principal cu tinerii. În anul 1991 și-a susținut doctoratul la Facultatea de Misiologie din cadrul Universității Gregoriana cu o disertație despre "Semnificația teologică misionară a artei în scrierile lui Vjaceslav Ivanovic Ivanov".
Din septembrie 1991 trăiește și lucrează la Roma la Centrul Aletti, Centrul de Artă Contemporană al Vaticanului, unde este director. Predă la Institutul Pontifical Oriental, la Universitatea Pontificală Gregoriana, la Institutul Pontifical Liturgic "Sfântul Anselm" și conduce seminarii și conferințe la numeroase alte instituții academice din Europa. Din anul 1999 este consultant pentru Consiliul Pontifical pentru Cultură. În februarie 2000 a primit distincția "France Prešeren", cea mai mare recunoaștere pentru contribuții la patrimoniul cultural al Republicii Slovenă, premiu conferit de președintele republicii, iar în anul 2003 a primit premiul internațional "Beato Angelico" pentru Europa. Munca sa ca artist și teolog a fost întotdeauna completată de munca cu specific pastoral, îndeosebi prin susținerea a numeroase cursuri și exerciții spirituale. Pe lângă multe expoziții colective, și-a prezentat lucrările în expoziții personale în mai multe orașe din lume, printre care: Roma, Milano, Baltimore, Cleveland, Ljubljiana, Cluj etc. În anul 1993 a pictat prezbiteriul bisericii "Sfântul Martin" din Troyes (Franța), iar în anul 1994 pe acela al capelei de la Noviciatul Iezuit din Kolin (Republica Cehă).
Împreună cu Atelierul de Artă Spirituală al Centrului "Aletti" a realizat mozaicuri în mai multe biserici și capele, printre care capela "Redemptoris Mater" (Palatul Apostolic, Vatican), capelele Nunțiaturilor Apostolice din Franța și Siria, capele din diferite instituții de învățământ catolice, biserici din Italia, Slovenia, Slovacia și Spania, iar în anul 2006 biserica ortodoxă "Schimbarea la Față" din Cluj-Napoca, ocazie cu care ÎPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Ardealului, i-a acordat distincția "Crucea Transilvană" "în semn de apreciere și recunoștință pentru implicarea inspirată în refacerea unei legături, prin frumusețea icoanei, între Bisericile Ortodoxă și Catolică".
lecturi: 16.