iBreviary, o aplicație catolică pentru iPhone și iPad, disponibilă acum și în limba română
iBreviary, una dintre aplicațiile cele mai folosite de utilizatorii catolici de iPhone și iPad, este disponibilă, începând din 3 martie 2011, și în limba română. Versiunea în limba română a iBreviary este rodul colaborării dintre câțiva preoți catolici români și preotul italian Paolo Padrini, autorul aplicației, cu sprijinul Editurii "Sapientia" a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, care a pus la dispoziție textele. iBreviary în limba română este a cincea versiune lingvistică a aplicației, după cele în limbile italiană, engleză, franceză și spaniolă.
iBreviary în limba română apare odată cu lansarea noii versiuni a aplicației, intitulată iBreviary "Pro Terra Sancta", deoarece este realizată în parteneriat cu Custodia franciscană din Țara Sfântă, cu scopul de a-i sprijini, prin donații și rugăciuni, pe creștinii din țara natală a Mântuitorului nostru Isus Cristos. Aplicația este comparabilă cu o carte de rugăciuni de buzunar, dar în format electronic, și cuprinde Liturgia Orelor (sau Breviarul, de unde și numele aplicației), Liturghierul și alte rugăciuni uzuale. Ca și alte aplicații de acest fel, tot mai răspândite azi, când tehnologia digitală tinde să înlocuiască hârtia tipărită, iBreviary nu este altceva decât un instrument ajutător, și nu poate înlocui relația credinciosului cu Dumnezeu și Biserica.
"Foloseam deja de câțiva ani iBreviary în limba italiană, mai ales în timpul călătoriilor. S-a dovedit a fi mereu un instrument util atunci când trebuia să mă pregătesc pentru celebrarea sfintei Liturghii ori în momentele de rugăciune, când nu aveam la îndemână cartea de rugăciuni", a declarat pr. Francisc Ungureanu, unul dintre preoții care au colaborat la realizarea iBreviary în limba română. "Lucrăm la acest proiect de câteva luni, iar munca va continua până când vom reuși să introducem în aplicație textele pentru întregul an liturgic. iBreviary în limba română apare o dată cu noua versiunea a acestei aplicații, care facilitează accesul la texte prin terminale ca iPhone, iPod, iPad, BlackBerry, aplicația putând fi folosită și pe internet. Noi sperăm ca astfel să venim în întâmpinarea dorinței credincioșilor români de a se pregăti cât mai bine pentru participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și să favorizăm răspândirea practicii rugăciunii prin intermediul mijloacelor moderne de comunicare", a declarat pr. Francisc Doboș, colaborator la proiect.
Aplicația iBreviary este gratuită și poate fi descărcată prin situl www.ibreviary.com sau direct de pe AppStore (iPhone, iPod, iPad) și AppWorld (BlackBerry).
Pentru informații suplimentare: Pr. Ieronim Iacob, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei de București (te. 0733/785554, e-mail: prieronim@tiscali.it) sau pr. Francisc Ungureanu (tel. 0748/112036; e-mail: pr.francisc@gmail.com).
*
Explicația câtorva termeni din vocabularul religios al Bisericii Catolice utilizați în această știre.
- Anul liturgic este perioada de un an de zile, care începe în ajunul primei duminici din Advent (Postul Crăciunului). În această perioadă Biserica retrăiește misterele Nașterii, Vieții, Pătimirii, Morții și Învierii Domnului nostru Isus Cristos.
- Liturgia Orelor sau Breviarul este o rugăciune formată din Psalmi, imnuri și texte biblice, alcătuită în așa fel încât întreg cursul zilei și al nopții să fie consacrat prin lauda adusă lui Dumnezeu. Liturgia Orelor cuprinde: Laudele, ca rugăciune de dimineață, și Vesperele, ca rugăciune de seară; Oficiul lecturilor care poate fi recitat la orice oră din zi; Orele minore (a treia, a șasea și a noua, corespunzătoare orelor 9, 12 și 15) și Completoriul (ultima rugăciune a zilei). Această rugăciune este obligatorie pentru diaconi, preoți, episcopi, călugări și călugărițe, dar este recomandată tuturor credincioșilor, fiind de fapt rugăciunea oficială a Bisericii.
- Liturghierul sau Misalul Roman conține toate lecturile sfinte și rugăciunile pentru celebrarea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.
Știrea a fost prelucrată după comunicatul nr. 125/03.03.2011 al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București
* * *
Varianta online este publicată și pe situl www.ercis.ro, în secțiunea Liturgie > Breviar online, putând fi accesată și de coloana din dreapta a sitului.
lecturi: 643.