Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Curs de formare ACC

La casa de reculegere a Surorilor Carmelite din Luncani, în perioada 18-20 februarie 2011, s-a desfășurat cursul de formare pentru responsabilii sectorului copii, organizat de Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași, cu tema "Educă-te pe tine pentru a-i educa pe ceilalți".

La această întâlnire au participat 40 de persoane responsabili, animatori și membrii ai consiliului diecezan însoțiți de pr. Felix Roca, asistentul spiritual general, pr. Florin Sescu și pr. Cornel Gabor, SDB, asistenții spirituali ai sectorului copii:.

Programul a început vineri seara, cu celebrarea sfintei Liturghii; a urmat apoi un moment de introducere în tema cursului, susținut de către pr. Cornel Gabor, succedat de un joc de cunoaștere.

Ziua de sâmbătă a început cu rugăciunea Laudelor, urmând momentul formativ realizat de pr. Felix Roca: "Cunoaște-te! Educă-te!". Părintele a subliniat diferența dintre identitatea animatorului și cea a educatorului. În cadrul laboratoarelor de dimineață participanții au fost provocați să răspundă la patru întrebări: Care sunt atitudinile și comportamentele unui animator / educator care pot dăuna unui grup? Care sunt temerile principale ale unui animator / educator în misiunea sa? Care sunt satisfacțiile unui animator / educator? Trăiți într-o țară care persecută pe creștini, sunteți arestat pentru activitatea voastră în AC, veți fi condamnați dacă nu demonstrați că misiunea voastră de animator / educator este spre folosul copiilor, ce argumente aduceți?

Concluziile grupurilor au fost prezentate ulterior în plenară.

În centru zilei a stat sfânta Liturghie. După-amiază s-a desfășurat al doilea momentul de formare susținut de pr. Florin Sescu: "Cine este cel de lângă mine?". În această etapă, atenția s-a axat pe importanței celui de lângă noi, ajungând la concluzia că trebuie să fim împăcați cu noi înșine pentru a putea trăi în pace cu cei din jur.

Au urmat apoi laboratoarele; responsabilii au fost împărțiți pe grupe și au discutat pe patru fragmente din Sfânta Scriptura, în care Fiul lui Dumnezeu se arată după învierea sa, astfel, aceștia au descoperit metodele pe care Cristos le-a folosit pentru a se face recunoscut de către ucenici.

Aceleași grupe au pregătit momentul pentru minunata serata denumită "Animatorii au talent". Tinerii au fost inventivi, si-au arătat talentele și au participat la toate momentele frumoase, juriul premiind la sfârșit fiecare participant.

După o zi de muncă animatorii s-au retras în capelă pentru a participa la un moment de rugăciune Taizé. Datorită acestuia au fost mai aproape de Dumnezeu și i-au încredințat lui toată munca pe care o depun în rolul de animator sau educator.

Ziua de duminică a început cu rugăciunea Laudelor, apoi a urmat al treilea moment de formare pregătit de Bernadeta Farțade Gabor, vicepreședinte național al sectorului copii și Ramona Laslău, consilier național al sectorului copii , "Ce înseamnă a educa pe ceilalți?" După ce s-au prezentat și s-au discutat unele definiții ale educației participanții au dezbătut pe grupuri de lucru etapele importante în realizarea activităților caracteristice celor patru laturi ale Acțiunii Catolice: liturgică, formativă, caritativă și cultural-recreativă, etape pe care trebuie să le parcurgă un educator în activitatea sa.

La sfânta Liturghie responsabilii au participat uniți cu cei din comunitate, iar adunați în fața lui Dumnezeu, s-au rugat lui, l-au preamărit prin cântece și i-au mulțumit pentru toate clipele petrecute împreună. Încheierea cursului a fost un moment emoționant în care toți și-au împărtășit bucuria clipelor petrecute împreună.

Impresii ale participanților:

"Participarea la cursul de formare pentru responsabilii sectorului copii m-a făcut să înțeleg foarte multe lucruri despre educația mea cât și a copiilor, tema cursului fiind «Educă-te pe tine pentru a-i educa pe ceilalți». Ceea ce mi-a atras atenția cel mai mult a fost momentul de formare al părintelui Florin Sescu prin care Sfinția sa ne-a explicat cât de importante sunt valorile omenești și educația pe care un individ o primește. Acest curs m-a încărcat cu o doză de speranță și energie și sunt convinsă că voi reuși împreună cu ceilalți animatori să ne educăm pe noi, ca apoi să reușim să-i educăm și pe ceilalți". (Andreea Fechet - Barticești)

"În primul rând țin să-i felicit pe toți aceia care au făcut posibil acest curs și care s-au implicat în derularea lui. Au fost abordate teme și situații cu care se confruntă animatorul și educatorul, iar acestea au fost aprofundate atât de preoții spirituali pe care i-am avut alături cât și de cei din consiliul diecezan. Am rămas plăcut surprins de modul în care se încercă atingerea scopului Acțiuni Catolice atât la nivel parohial cât și la nivel diecezan. Sunt bucuros că am avut ocazia să particip la acest curs din care sunt sigur că toți am învățat câte ceva. Mult succes în activități și să auzim de bine". (Robert Cochior - Bacău "Sfânta Cruce")

"Să mă cunosc bine pe mine, pentru a-i putea cunoaște pe ceilalți... este un lucru esențial, pe care nu-l conștientizam destul de bine înainte de aceste zile de formare. Am asociat această impresie cu care am plecat de la aceste zile de formare cu tema cursului, și anume «Educă-te pe tine pentru a-i educa pe ceilalți», deoarece, am înțeles mai bine aici cât de mult înseamnă prezența celui de lângă noi. Este necesar să fim conștienți atât de calitățile cât și de defectele noastre, pentru a-i putea accepta mai ușor pe ceilalți. Fiecare persoană este mare în ochii lui Dumnezeu și ne-a fost trimisă ca un dar. În cazul nostru, al animatorilor, darul pe care l-am primit sunt copiii din parohiile noastre, și avem misiunea de a ajuta la educarea lor. Momentele de formare de care am avut parte au fost necesare și sper să reușesc să transmit mai departe ce am primit aici". (Andreea Dumitru - Iași "Sfânta Tereza")

Iulia Georgiana Olteanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-20 februarie: Luncani: Curs de formare ACC


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat