Editura "Sapientia": Cine ești tu, Tereza?
Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Cine ești tu, Tereza?, scrisă de Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", în formatul 14x20 cm, are 92 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 6 lei.
În Sfânta Scriptură găsim o mulțime de invitații la sfințenie. Dumnezeu l-a creat pe om după chipul și asemănarea sa, deci și cu o "sete" de sfințenie. În Mt 5,48, Isus ne îndeamnă: "Fiți desăvârșiți, precum Tatăl vostru este desăvârșit". Sfântul Paul le explică tesalonicenilor în prima scrisoare: "Aceasta este voința lui Dumnezeu: sfințirea voastră"(1Tes 4,3). De asemenea, mai recent, Conciliul al II-lea din Vatican (calificat drept conciliul sfințeniei), în Constituția dogmatică despre Biserică Lumen gentium, amintește creștinilor vocația lor la sfințenie prin următoarele cuvinte: "Toți credincioșii, de orice stare sau condiție, sunt chemați la plinătatea vieții creștine și la desăvârșirea iubirii": prin această sfințenie se va ajunge la un mod de viață mai uman și în societatea pământească ... Astfel, sfințenia poporului lui Dumnezeu va crește în roade îmbelșugate, după cum prea bine o dovedește, în istoria Bisericii, viața atâtor sfinți"(LG 40).
Astfel, Editura "Sapientia" propune un model de sfințenie în cartea "Cine ești tu, Tereza?", referindu-se la sfânta Tereza de Lisieux, cunoscută și sub numele de Tereza a Copilului Isus. Cartea este scrisă de părintele Claudiu Dumea, un fidel publicist la această editură. După cum remarcă și autorul, această sfântă este un exemplu pentru a dovedi că nu trebuie să facem lucruri extraordinare pentru a fi sfinți. În nouă părți ale cărții, sunt prezentate diferitele aspecte ale vieții sfintei Tereza. A zecea parte a cărții cuprinde un act de consacrare Iubirii îndurătoare. La sfârșitul cărții, se găsește o litanie în cinstea sfintei Tereza a Copilului Isus.
De remarcat este faptul că, în prima parte a cărții, autorul o prezintă pe această sfântă începând cu moartea ei, argumentând că odată cu înmormântarea ei, pentru Tereza nu s-a terminat totul, ci abia a început totul. Totodată părintele Claudiu Dumea menționează și celelalte sfinte care au purtat numele de Tereza, comparându-le cu Tereza a Copilului Isus: În mănăstire, [Tereza de Lisieux] nu s-a remarcat prin fapte sau carisme excepționale, nu a făcut minuni, nu a avut extaze revelații, stigmate, ca Tereza de Avila. Nu a scris opere savante de teologie sau filosofie ca o altă Tereza, Tereza a Crucii, tot carmelită, în lume Edith Stein, asistenta lui Husserl la catedra de filosofie. Nu a uimit lumea prin opere sociale, caritative, ca o altă Tereză, Tereza de Calcutta, sfântă și ea. Și a rămas în istorie cu numele de Tereza cea Mică. Dar tot părintele adaugă: Dar numele ei să nu ne înșele. E numită Tereza cea Mică spre a se deosebi de Tereza cea Mare, Tereza de Avila. În realitate, Tereza cea Mică e mare, mare de tot, e un gigant cum puțini numără omenirea. De aceea, și papa Pius al X-lea, la numai 16 ani de la moartea Terezei, spune despre Tereza că este "cea mai mare sfântă a timpurilor moderne". Tot în prima parte se enumeră și o serie de personalități care au fost influențate de autobiografia Terezei, cuprinsă într-o carte intitulată "Istoria unui suflet", personalități precum Hans Urs von Balthasar, Paul Claudel, Etienne Gilson, Jacques Maritain, Vladimir Ghika ș.a. Începând cu partea a doua, este expusă viața sfintei Tereza, cu foarte multe mărturii ale acesteia cu privire la viața ei, atât de scurtă, pentru unii, aceasta murind la doar 24 ani, dar atât de bogată din punct de vedere spiritual.
Citind această carte, să învățăm să spunem cu Tereza: "Vreau să-mi petrec cerul făcând bine pe pământ".
"Despre Tereza de Lisieux se poate spune cu toată convingerea că Duhul lui Dumnezeu a pus în inima ei să descopere direct oamenilor din timpul nostru misterul fundamental, realitatea fundamentală a evangheliei, faptul de a fi primit cu adevărat un duh al fiilor adoptivi, care ne face să strigăm: Abba, Tată! Calea cea mică este calea sfintei copilării. Această cale este totodată confirmarea și reînnoirea celui mai fundamental și universal adevăr: Căci care adevăr al mesajului evanghelic este mai fundamental și mai universal decât acesta: Dumnezeu este Tatăl nostru, iar noi suntem fiii săi?" (Papa Ioan Paul al II-lea)
Cosmin Cimpoeșu
* * *
Cine ești tu, Tereza?
Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2011, ISBN 978-606-578-002-6, 14x20 cm, 92 p., 6 lei
* * *
Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):
Din Librăria "Presa Bună":
- prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
- prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
- prin e-mail: libraria@ercis.ro
- prin Internet: www.ercis.ro/libraria
* * *
Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro
lecturi: 31.