Roma: Rugăciune pentru unitate în comunitatea română
Duminică, 23 ianuarie 2011, a avut loc la Roma o celebrare ecumenică în biserica "San Vitale", unde este găzduită comunitatea românilor catolici.
La invitația părintelui paroh Isidor Iacovici au răspuns, pe lângă marele număr de credincioși, Mons. Anton Lucaci, responsabil cu pastorația românilor catolici de rit latin din Italia, pr. Claudiu Pop, rectorul Colegiului greco-catolic "Pio Romeno" din Roma, și pr. Ilie Ursache, reprezentant al Episcopiei ortodoxe a românilor din Italia. Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun a fost reprezentată de Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasador, și de Diana Bubenek-Turconi, însărcinat cu afaceri.
La cuvântul de învățătură ce a urmat proclamării Evangheliei, pr. Ilie Ursache a arătat că invitația Mântuitorului la o rugăciune autentică ce reiese din textul evanghelic trebuie luată în serios mai ales atunci când este vorba despre drumul spre unitate al creștinilor. Într-adevăr, afirma părintele ortodox, toate întâlnirile de dialog teologic, de cunoaștere reciprocă, de dialog prin fapte de caritate trebuie să aibă drept fundament stabil rugăciunea pentru unitate. Rugăciunea pentru unitate este prima modalitate de împlinire a testamentului Domnului Isus "ca toți să fie una". În același timp prin rugăciunea în comun se înfăptuiește acea îndreptare a tuturor spre Cristos, care, după spusele sfântului Maxim Mărturisitorul, realizează și aproprierea reciprocă dintre creștini, asemenea razelor unui cerc ce se apropie pe măsură ce acestea se îndreaptă spre centrul cercului. Întăriți de aceste îndemnuri toți cei prezenți s-au adresat în rugăciune lui Dumnezeu pentru a implora darul unității și pentru a îndepărta toate obstacolele pe care slăbiciunea omenească le așează în calea realizării unității dintre creștini.
La sfârșitul celebrării, ambasadorul Bogdan Tătaru-Cazaban i-a salutat pe toți cei prezenți afirmându-și bucuria participării la un astfel de eveniment. Domnia sa a precizat că rugăciunea comună pentru unitate reprezintă în același timp un moment de bucurie, de coresponsabilitate și de speranță. Este vorba despre bucuria adusă de darul de a se ruga împreună, de coresponsabilitatea pe care toți o împărtășesc pe drumul spre unitatea deplină în credință și de speranța că această unitate se clădește prin participarea la asemenea momente.
Înainte de primirea binecuvântării, toți credincioșii și preoții au fost invitați la celebrarea ecumenică de luni, 24 ianuarie 2011, ce va fi găzduită de către comunitatea creștinilor ortodocși români din Roma.
Pr. Daniel Iacobuț
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
23 ianuarie: Roma: Rugăciune pentru unitate în comunitatea română
lecturi: 39.