Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Surorile Sfintei Familii din Nazaret îi pregătesc pentru binecuvântare

Doi miei în amintirea martiriului sfintei Agneza

De Nicola Gori

Îi spală, îi usucă, îi hrănesc, îi răsfață, îi împodobesc de sărbătoare. Cele care se ocupă de cei doi miei care vineri, 22 ianuarie 2011, comemorarea liturgică a sfintei Agneza, vor fi prezentați Papei - și a căror lână va fi folosită pentru a confecționa sfinte paliumuri - sunt surorile Sfintei Familii din Nazaret, care de aproape 130 de ani desfășoară această activitate singulară și discretă. O sarcină care se inserează în carisma congregației - așa cum ne-a spus superioara Maria Solecka - adică aceea de a trăi după stilul Sfintei Familii, în ascundere și în slujirea Bisericii. Ne vorbește despre asta în acest interviu acordat ziarului nostru sora Hanna Pomnianowska, una dintre călugărițele care trăiesc de mai mult timp în comunitatea romană de pe colina Esquilino.

De câți ani vă ocupați de pregătirea mieilor?

A început maica noastră întemeietoare, fericita Frances Siedliska în anul 1884. În acel timp, niște surori dintr-o altă congregație se ocupau de pregătirea mieilor pentru sărbătoarea sfintei Agneza, dar era vorba de o comunitate de călugărițe de acum în vârstă. Casa lor era vecină cu aceea pe care Siedliska a deschis-o pe colina Esquilino, la Roma. Dat fiind faptul că prima noastră comunitate era formată din multe tinere, acele surori au întrebat-o pe întemeietoare dacă era dispusă să se ocupe de acea activitate. Și ea a acceptat cu mare plăcere. De atunci, tradiția se repetă: cu excepția câtorva ani în perioada celui de-al doilea război mondial, ne-am îngrijit mereu să pregătim mieii pentru rit.

Ce se întâmplă atunci când primiți mieii?

La 20 ianuarie în fiecare an trapiștii de la Tre Fontane ne aduc cei doi miei. Imediat ce i-am primit, îi ducem la ultimul etaj al casei noastre, unde avem o terasă mare cu spălătorie. Vă puteți imagina că ei devin bucuria întregii comunități, în special a surorilor mai tinere. Sora care este responsabilă de îngrijirea celor doi miei este Wanda Baran care, de când a venit la Roma în anii celui de-al doilea război mondial, se ocupă de ei. În general este ajutată de alte trei sau patru surori. Primul lucru pe care-l facem este să-i spălăm. Îi punem într-o cadă și cu săpun pentru copii eliminăm în mod delicat murdăria. În felul acesta, facem să strălucească albul lânii lor. Apoi îi uscăm: odinioară se făcea cu bucăți de pânză acum cu uscătorul de păr. Suntem foarte atente să nu lăsăm umedă mantia lor, pentru că sunt mici și s-ar putea îmbolnăvi. Pentru aceasta încălzim bine locul. După uscare, îi punem într-o cadă acoperită cu paie și închisă cu bucăți de pânză, pentru ca să nu răcească. Le dăm de mâncare fân și în acest moment sunt gata pentru a petrece noaptea în spălătorie.

În ce mod sunt împodobiți?

Dimineața următoare, adică în ziua sărbătorii sfintei Agneza, le punem un fel de mantie pe spate. Pentru un miel este de culoare roșie, în amintirea martiriului sfintei, pentru celălalt este albă, în amintirea fecioriei ei. Pe cele două mantii sunt trei litere: de o parte, s.a.v., care înseamnă sfânta Agneza fecioară, și de cealaltă s.a.m., adică sfânta Agneza martiră. Apoi împletim două coroane de flori - una de culoare roșie și una albă - și le punem pe capul lor. Le punem și fundițe la urechi. După această așa-zisă îmbrăcare, cei doi miei sunt puși fiecare într-un coș. Suntem constrânși să-i legăm pentru a evita ca să scape: de fapt, am văzut odată un miel făcând un salt și scăpând de la altar. Astfel cele două animale sunt pregătite pentru ceremonie.

După aceea ce se întâmplă?

Pe la nouă dimineața vin la noi câțiva angajați de la bazilica Laterană, care duc cei doi miei la "Sfânta Agneza în afara Zidurilor", pe via Nomentana. Imediat ce au ajuns acolo, sunt puși pe altarul sfintei și binecuvântați cu ritul tradițional. După ce s-a terminat ceremonia în bazilica sfintei Agneza, câțiva purtători pontificali duc cei doi miei cu o furgonetă în Palatul Apostolic, unde sunt prezentați Papei.

Voi sunteți prezente și la ritul din Vatican?

Două surori, în general cele care sărbătoresc jubileul de profesiune călugărească, sunt admise în capela lui Urban al VIII-lea din Palatul Apostolic, în prezența Papei, unde asistă personal la ceremonie.

Ce alte activități desfășurați în comunitate?

Suntem 15 surori în casa mamă din Roma. Avem o grădiniță compusă din două clase împărțite pe vârstă. Vă puteți imagina că sosirea mieilor devine o sărbătoare pentru toți copiii, și nu numai, pentru că evenimentul este urmărit și de locuitorii din cartier. Nu este mulțimea care venea atunci când am sosit aici la Roma, în anul 1947, dar e vorba oricum de o tradiție încă foarte simțită.

(După L'Osservatore romano, 21 ianuarie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat