Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rusia: Biserica Ortodoxă propune măsuri pentru a reduce avorturile

Să nu mai fie pe cheltuiala sistemului sanitar și obligația unei informări corecte

De Paul De Maeyer

În vederea unei reuniuni a Consiliului de Stat (un organism consultativ prezidat de președintele Dmitri Medvedev), patriarhul de Moscova Kyrill a încredințat luni, 17 ianuarie 2011, conducerii statului rus o serie de propuneri în temă de politică familiară. Așa a prezentat Agence France-Presse. Obiectivul inițiativei neobișnuite - de fapt este vorba de prima dată când Biserica Ortodoxă Rusă transmite un document oficial cu propuneri concrete autorităților - este îndeosebi să încadreze avortul și să facă mai complexe procedurile administrative.

Patriarhia cere între altele ca să nu mai fie acoperite de sistemul sanitar cheltuielile pentru avort (afară de cazul de pericol pentru viața femeii), propune și obligația de a informa femeile despre toate consecințele negative ale întreruperii de sarcină și dorește în afară de aceasta introducerea unui consens informat și a unui timp de reflecție. Documentul Bisericii Ortodoxe sugerează și crearea unui "centru de criză" în toate clinicile obstetrice. Conform lui Aleksandr Verkhovski, de la centrul pentru drepturile umane Sova, care vorbește despre "propuneri, dintr-un punct de vedere religios, foarte moderate", "Biserica Ortodoxă, asemenea și catolicilor, se opune în mod categoric avortului, dar în această adresare la autorități, contează pe un compromis".

Deja în iunie anul trecut, Biserica Ortodoxă Rusă lansase un apel în favoarea unor norme mai severe pentru a reduce avorturile în țară, care se confruntă cu o scădere îngrijorătoare a populației. Cu acea ocazie, protopopul Vsevolod Chaplin - o figură influentă apropiată de patriarhul Kyrill - a declarat că "în epoca sovietică ne-am obișnuit cu avortul și să-l considerăm o parte inevitabilă din realitatea noastră legală și nu există posibilitate de a ne întoarce înapoi". "Dar astăzi vedem că este posibil să ne întoarcem înapoi chiar destul de mult", a afirmat clericul, reafirmând necesitatea unei schimbări a legii despre avort. Conform protopopului, și tinerii fără legături cu Biserica sau cu alte instituții religioase vor să vadă o reducere a numărului de avorturi (Reutersc, 1 iunie 2010).

Avortul în Rusia dăinuie de multă vreme. La numai trei ani după Revoluția din 1917, Rusia a devenit în anul 1920 prima țară din lume care a legalizat practica. Interzis din nou în anul 1936 de Stalin (cu excepția câtorva situații), avortul a fost reintrodus în anul 1955, la circa doi ani după moartea lui. La mai puțin de zece ani după această dată, s-a înregistrat în anul 1964 nivelul cel mai ridicat în istoria Rusiei sau pe atunci Uniunea Sovietică: 5,6 milioane de avorturi.

Numărul avorturilor a început să scadă în Rusia în arcul ultimelor decenii. Conform datelor Ministerului Sănătății, preluate de BBC (16 septembrie 2003), în anul 1990 au fost 3,92 milioane de avorturi, 2,57 milioane în anul 1995, 1,96 milioane în anul 2000 și apoi 1,78 milioane în anul 2002. În pofida acestei scăderi, nivelul de avorturi a depășit oricum în anul 2004 pe cel al nașterilor: 1,6 milioane de avorturi contra 1,5 milioane de nașteri (The Times, 24 septembrie 2005).

Alături de alți factori, cum ar fi destrămarea sistemului sanitar după prăbușirea URSS-ului, consumul excesiv de băuturi alcoolice (în special votcă), numărul ridicat de avorturi este la originea unui dramatic declin demografic, început la jumătatea anilor '90, adică aproape imediat după colapsul URSS-ului. În mai puțin de 20 de ani, populația rusă a scăzut de la aproape 149 de milioane în anul 1991 la 142 de milioane în anul 2010.

Efectul acestei prăbușiri demografice este deja vizibilă în sistemul educativ. Conform datelor Ministerului Instruirii Publice prezentate tot de The Times, din anul 1999 numărul școlarilor a coborât în fiecare an cu aproape un milion. În anul școlar 2004-2005 existau în țară 5.604 școli cu numai zece elevi.

Fără o schimbare drastică a direcției, tendința spre scădere va continua și ar putea duce, conform proiecțiilor Națiunilor Unite, numărul de locuitori din Rusia la 116 milioane în anul 2050 (World Population Prospects: the 2008 Revision Population Database) sau chiar la 100 de milioane.

Avortul, devenit de acum o metodă contraceptivă, contribuie și la infertilitatea crescândă. Vorbind la o conferință internațională, Marina Tarasova, vice-conducător al Institutului de Cercetare pentru Ginecologie și Obstetrică din Sankt Petersburg, a făcut publice în septembrie 2008 niște cifre alarmante: în fiecare an de la 200.000 la 250.000 de femei rusoaice pierd fertilitatea mai ales datorită complicațiilor intervenției abortive și perechile nefertile sunt de peste 5,5 milioane. "În cursul ultimilor cinci ani, infertilitatea feminină a crescut cu 14% în Rusia și peste 1,5 milioane de rusoaice trebuie să recurgă la o tehnologie medicală avansată pentru rămâne însărcinate", așa a spus Tarasova (The St. Petersburgs Times, 30 septembrie 2008).

Pentru a face față la ceea ce în aprilie 2005 a definit "o criză națională", președintele rus de atunci Vladimir Putin a lansat în anul 2007 un program de imbolduri pentru a stimula natalitatea. Cu un anumit succes: în anul 2008 au fost înregistrate de fapt 1,714 milioane de nașteri față de 1,234 milioane de avorturi. Și pentru prima dată din anul 1995, Rusia a cunoscut în anul 2009 o creștere - chiar dacă minimă, aproape "simbolică" - a populației sale, cu circa 20.000 de locuitori, efect și al creșterii numărului de nașteri: + 2,8% față de anul precedent (BBC, 19 ianuarie 2010).

Însă problema de fond rămâne: nivelul foarte ridicat de abortivitate. În anul 2008, au fost în Rusia încă 72 de avorturi la fiecare 100 de nașteri. Aici intenționează să intervină Biserica Ortodoxă Rusă, a cărei influență este în creștere continuă. Deja din anul 1993 este activ în centrul capitalei Moscova biroul de consultanță pro vita "Zhizn" (Viața), gestionat de un preot ortodox, Maksim Obukhov. "Avortul în această țară făcea parte din moda normală și erau multe femei care au avut cinci sau șase avorturi fără nici o ezitare", a declarat Obukhov în urmă cu peste zece ani (The New York Times, 29 martie 1999).

Pentru a diminua avorturile, a fost aprobat de altfel în anul 2003 de guvernul rus un decret care pentru prima dată din anul 1955 restrânge posibilitățile de a efectua un avort: intrat în vigoare la 11 august în același an, textul reduce numărul așa-numitelor "indicații sociale" pentru a avorta după a 12-a săptămână de sarcină de la 13 la 4. Pentru deputatul pro vita Aleksandr Chujev, a fost vorba de o "victorie mică" (BBC, 16 septembrie 2003).

(După Zenit, 19 ianuarie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat