Ioan Paul al II-lea va fi proclamat fericit la 1 mai 2011
Ioan Paul al II-lea, primul și singurul papă din istorie care a vizitat România, i-a sărutat pământul și i-a vorbit limba, a celebrat Liturghia în catedrala "Sf. Iosif" și la Parcul Izvor din capitală, va fi beatificat la 1 mai 2011. Data a fost anunțată oficial vineri dimineață, 14 ianuarie 2011, odată cu semnarea de către papa Benedict al XVI-lea a decretului de beatificare, în care figurează și numele altor candidați la cinstea altarelor, între care profesorul Giuseppe Toniolo - fondator al Săptămânii sociale a catolicilor italieni - și cinci călugărițe bosniace ucise din ură față de credință. Desigur, știrea care face acum înconjurul lumii se referă la figura papei Carol Woityła, decedat la 2 aprilie 2005 și ajuns în faza beatificării după recunoașterea unui miracol întâmplat puțin după moartea sa, privitor la o călugăriță franceză.
Prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, cardinalul Angelo Amato, vorbește pentru Radio Vatican despre miracolul atribuit lui Ioan Paul al II-lea și despre modul în care a decurs procesul de beatificare:
"Spun imediat că această cauză a beneficiat de două facilitări. Prima privește exonerarea pontificală de la așteptarea a cinci ani pentru începutul său, iar a doua este plasarea pe o bandă preferențială, fără să fie pusă pe lista de așteptare. Însă, în ceea ce privește rigoarea și precizia procedurală nu s-au făcut derogări. Cauza a fost tratată ca și celelalte urmând toate etapele prevăzute de legislația Congregației Cauzelor Sfinților. Mai mult, dacă pot manifesta o primă constatare a mea, tocmai pentru a onora în mod demn amintirea acestui mare Pontif, cauza a fost supusă unui scrutin deosebit de minuțios, pentru a înlătura orice dubiu și depăși orice dificultate.
Întrebat "Ce puteți spune în legătură cu miracolul?", același cardinal a continuat:
"Este vorba de vindecarea de morbul lui Parkinson a călugăriței franceze Sora Marie Simon Pierre. Boala a fost diagnosticată în 2001 de medicul curant și de alți specialiști. Sora a primit tratamentele prescrise, care, evident, mai mult decât să o vindece, îi atenua parțial durerile. La știrea dispariției papei Woityła, afectat de același morb, sora Marie și celelalte surori au început să se roage și să ceară de la pontiful defunct vindecarea. Pe 2 iunie 2005, obosită și consumată de dureri, călugărița i-a manifestat superioarei intenția de a fi exonerată de munca profesională. Dar superioara o invită să se încreadă în mijlocirea lui Ioan Paul al II-lea. Retrăgându-se, sora a petrecut o noapte liniștită. La trezire s-a simțit vindecată. Au dispărut durerile și nu mai simte nici anchilozare a articulațiilor. Era pe 3 iunie 2005, în sărbătoarea Sfintei Inimi a lui Isus. A întrerupt imediat tratamentul și se duce la medicul curant, care nu poate decât să-i constate vindecarea".
*
În lista viitorilor fericiți pentru care Benedict al XVI-lea a semnat vineri decretele se remarcă figura, definită de cardinalul Amato, "de mare statură culturală", a prof. Giuseppe Toniolo, laic și tată de familie, anii vieții 1845-1918, profesor titular la catedra de economie politică la Universitatea din Pisa și exponent al primului plan al catolicismului social în Italia. "Mișcătoare", a continuat prefectul pentru Cauzele Sfinților, este apoi istoria martirajului brutal îndurat - între 15 și 23 decembrie 1941 - de cinci călugărițe catolice bosniace, făcând partea din Institutul "Fiicele Divinei Carități", ucise din ură față de credință "pentru simplu fapt că erau călugărițe care se îngrijeau de copii și de săraci". La cinstea altarelor va fi ridicată și venerabila Maică Antonia Maria Verna, întemeietoarea Institutului Carității Neprihănitei Zămisliri din Ivrea, care a trăit între secolele 18 și 19.
Celelalte decrete, a explicat cardinalul Amato, privesc virtuțile eroice ale sicilianului Antonio Franco, prelat din S. Lucia del Mela (1585-1626); ale germanului Francesco Maria della Croce Jordan, întemeietor al Părinților Salvatorieni (1848-1918); ale preotului american Nelson Baker (1842-1936); ale adolescentului spaniol Faustino Pérez-Manglaro, postulant în Comania Marie (1946-1963), și ale brazilienei Francesca de Paola a lui Isus, cunoscută ca "Nha Chica" (1810-1895), care și-a consumat viața în rugăciune și practicarea carității față de săraci. "Sunt toate figuri fascinante - a conclus cardinalul prefect - ale căror faimă de sfințenie este foarte răspândită în țările de origine și constituie mereu exemple de mare actualitate în mărturisirea Evangheliei".
Serviciul audio dedicat acestei știri la Radio Vatican poate fi ascultat sau descărcat dând clic aici
Adaptare după Radio Vatican de Ovidiu Bișog
*
Reamintim că pe www.ercis.ro, din meniul "Actualitate" > Secțiuni speciale, se poate vizita la secțiunea "Ioan Paul al II-lea în România" dedicată împlinirii, în anul 2009, a 10 ani de la vizita acestui papă în țara noastră.
*
Decretul de beatificare a lui Ioan Paul al II-lea.
lecturi: 19.