Bacău "Fericitul Ieremia": Uniți în rugăciunea pentru unitatea creștinilor
Cu ocazia Octavei Mondiale de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, care s-a desfășurat între 18 și 25 ianuarie 2011, au avut loc la Bacău întâlniri între comunitatea catolică "Fericitul Ieremia" și cea ortodoxă "Sfinții Trei Ierarhi".
A devenit deja o tradiție pentru cele două parohii din nord-estul Bacăului, "Sfinții Trei Ierarhi" și "Fericitul Ieremia", să se întâlnească, să asculte cuvântul lui Dumnezeu și să se roage împreună, an de an, pentru ca dorința Mântuitorului - "ca toți să fie una" - să devină realitate cât mai curând. Multe s-au schimbat, au evoluat în raporturile dintre noi, în modul în care se trăiește această săptămână ecumenică, dar cei care au participat la rugăciunea pentru unitate și-au dat seama că ea e necesară.
În biserica romano-catolică "Fericitul Ieremia" din Bacău, duminică, 23 ianuarie 2011, începând cu ora 18.00, a avut loc prima întâlnire ecumenică. La această întâlnire prezidată de pr. Dumitru Gabor, paroh al Parohiei "Fericitul Ieremia", au fost prezenți preoții ortodocși Vasile Sârcu, paroh al comunității "Sfinții Trei Ierarhi" și Silviu Besa, iar din partea comunității catolice au fost prezenți: preoții care activează în parohie, pr. Lucian Simon, responsabil al Asociației Caritas Bacău, și părinții salezieni împreună cu superiorul lor, pr. Venceslau Grosu.
În cea de-a doua oră de rugăciune preoții, împreună cu credincioșii, s-au întâlnit marți, 25 ianuarie, începând cu ora 18.00, în biserica ortodoxă "Sfinții Trei Ierarhi". Această celebrare a fost prezidată de pr. Vasile Sârcu, paroh al comunității gazdă.
"Ce bine e când frații!" au cântat toți în ambele biserici, sperând că va veni clipa în care bucuria unității va fi posibilă. Numărul mare al credincioșilor, printre care au fost și numeroși tineri, și al păstorilor din ambele biserici ne-a convins că acesta este drumul cel bun care ne poate conduce la Domnul și Mântuitorul nostru și al tuturor, Isus Cristos, și în această drumeție putem conta unul pe altul, suntem doar frați întru Cristos și fii ai Tatălui nostru ceresc. Iar părintele Lucian Simon a scos în evidență la predică foarte bine ce înseamnă ecumenismul și necesitatea lui, chiar dacă unii sunt împotriva ecumenismului.
Bucuria celor prezenți la rugăciune a fost sporită știind că anul acesta vom sărbători Paștele împreună, catolici și ortodocși, amintindu-și de întâlnirea pe care au făcut-o cu ocazia sărbătorilor pascale de anul trecut, în miez de noapte.
După aceste zile de rugăciune pentru unitate cu toții și-au dat seama că această Săptămână de rugăciune nu este doar o simplă modă și nici o simplă imagine a Bisericilor, ci ea este o necesitate. Faptul că Săptămâna aceasta de rugăciune se desfășoară la începutul anului ne arată, ca un simbol, că ea nu trebuie să dureze doar opt zile, ci trebuie să fie continuată tot anul, prin rugăciune și prin faptele de zi cu zi.
Pr. Adrian Blăjuță
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
23-25 ianuarie: Bacău "Fericitul Ieremia": Uniți în rugăciunea pentru unitatea creștinilor
lecturi: 37.