Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gânduri de Crăciun

Când pronunțăm cuvântul magic "Crăciun", sufletul ne este copleșit de rezonanțe de dalbe amintiri, de bucurie și de reînviere a speranței. Dar de unde provine acest divin lexem? Care îi este etimologia? Cei mai mulți dintre cercetători consideră termenul în discuție de origine latină. Unii dintre ei (Pericle și Tache Papahagi, Teodor Capidan, Sextil Pușcariu) propun etimonul "calatio", care înseamnă: "convocarea poporului de către conducătorii spirituali la fiecare început de lună, pentru a-i anunța sărbătorile din luna respectivă". Cea mai importantă calatio era cea de la 1 ianuarie, când se anunțau sărbătorile de peste an. Deoarece la început Nașterea Domnului se sărbătorea la 6 ianuarie (în aceeași zi cu Boboteaza), creștinii au denumit cu termenul calatio această sărbătoare (Sărbătoarea Nașterii Domnului a fost stabilită la 25 decembrie spre sfârșitul secolului al IV-lea). Trecerea de la calatio la Crăciun nu este posibilă neavând nici o justificare semantică, lingvistică și istorică.

Al doilea termen în discuție, creatio, este propus de Aron Densușianu, Alexandru Rosetti și Alexandru Graur. Cuvântul Crăciun provine din latinescul creationem > protoromanul Creciune > dacoromanul Crăciune. Profesorul universitar ieșean Traian Diaconescu arăta într-un documentat articol că numele creatio a fost împrumutat de noi în secolul al III-lea din latina dunăreană. Acest termen este folosit de arianism, care consideră că Isus Cristos nu a fost născut, ci a fost "creat din nimic" de către Dumnezeu. Simbolul Credinței de la Niceea (325) fixează dogma Nașterii Mântuitorului: "și întru unul Domn Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Născut, care din Tatăl s-a născut, mai înainte de toți vecii, Lumină din Lumină, Dumnezeu Adevărat din Dumnezeu Adevărat, născut iar nu creat, Cel de o ființă cu Tatăl, prin care toate s-au făcut..." Deși creștinii nord-dunăreni nu au îmbrățișat niciodată arianismul, limba română a moștenit termenul Crăciun și nu pe Natalis, cum au procedat limbile romanice apusene (exemple: it. Natale, fr. Nöel, sp. Navidad, pg. Natal).

Dar să revenim la minunata sărbătoare românească cu adieri înmiresmate de brad și parfum de colinde. Îngerul Domnului le-a spus păstorilor în Noaptea Sfântă: "Nu vă temeți, căci iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi peste tot poporul. Astăzi în Cetatea lui David s-a născut Mântuitorul, care este Hristos Domnul." Ajungând la iesle: "Dintr-o dată s-a unit cu îngerul o mulțime din oastea cerească, lăudându-l pe Dumnezeu și spunând (cântând): Mărire în înaltul cerurilor lui Dumnezeu și pe pământ oamenilor pe care îi iubește." (Lc, 2,6) Oare ce reprezintă colindele cetelor de copii-îngerași din noaptea Crăciunului dacă nu perpetuarea peste veacuri a acelui cor ceresc? Nicăieri în lume nu picură mai armonios în auz notele de gingășie, de sensibilitate, de generozitate, de dalbă puritate ca în colindele noastre. Să ne bucurăm așadar, să sperăm, să ne împrietenim cu eternitatea, să ne înmiresmăm de pace cerească: "Căci un Copil ni s-a născut, un Fiu ni s-a dat nouă și domnia va fi pe umerii lui!". El este: "Sfetnic Minunat, Dumnezeu Puternic, Părintele Veșniciilor, Domn al Păcii." (Is 9,6) Haideți cu toții la Betleem, să ne umplem de lumină, de înțelepciune, de speranță și de pace!

Prof. Iosif Gherghel


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat