Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Apariție editorială: Pastorația sacramentală și "noua evanghelizare"

Editura Banatul Montan, sub îngrijirea Episcopiei Romano-Catolice Timișoara, prezintă traducerea în limba română a cărții cunoscutului profesor de teologie pastorală, autor al mai multor cărți și cursuri de specialitate din domeniul pastorației din Ungaria, pr. Ferenc Tomka: Pastorația sacramentală și "Noua Evanghelizare" (Teologie pastorală - Autorealizarea Bisericii prin sacramente). Cartea conține 247 de pagini, în formatul 17x24 cm și poate fi achiziționată la prețul de 15 lei.

Volumul se poate adresa tuturor credincioșilor

Fiecare creștin "se întâlnește" cu sacramentele. Creștinii credincioși trăiesc taina adâncă a sacramentelor în viața personală, în familie, în viața parohiei lor; ei experimentează în aceste semne vii, dătătoare de viață, iubirea care se dăruiește a Mântuitorului Cristos.

Vorbind în mod special despre pastorația sacramentelor, cartea oferă accesul la o viziune asupra sacramentelor, respectiv asupra misterului lui Isus Cristos, care pentru mulți credincioși și preoți conține o nouă frumusețe și lumină.

În introducere putem constata cu bucurie că îndrumările pastorale și teologice actuale ale Bisericii noastre - pe care le cunoaștem în acest volum - ne invită la o concepție și la o pastorație sacramentală care dă răspuns numeroaselor întrebări nesoluționate existente în zilele noastre. Înnoirea pastorației sacramentale a început în urmă cu mulți ani, deși nu a ajuns încă peste tot suflul înnoitor al Duhului.

Primii destinatari ai volumului

Cartea a fost redactată ca manual pentru universitățile, institutele teologice din Ungaria, ca manual pentru semestrul al doilea la obiectul de studiu intitulat Pastorație sau teologie pastorală, pentru aceia, care se pregătesc pentru vocația de păstor spiritual sau colaborator al păstorului spiritual.

Volumul îi poate interesa și pe cei care muncesc de multă vreme pe tărâmul pastorației, pentru că din el pot dobândi astfel de criterii teoretice, care au pătruns și în Biserică în cursul ultimelor decenii; respectiv pot găsi în el și criterii practice (de la caz la caz materiale prelucrate, schițe), pe care le pot utiliza în munca lor de zi cu zi.

Ideile care sunt făcute cunoscute aici îi pot interesa și pe creștinii laici: fiindcă dorința Bisericii, principiul actual al pastorației este acela de a-i atrage mai mult pe credincioși în zidirea Bisericii și în slujirea pastorală: căci ei sunt Poporul lui Dumnezeu, "neam ales, o preoție împărătească, o națiune sfântă, poporul luat în stăpânire de Dumnezeu" (1Pt 2,9). - Conform concepției Bisericii de după Conciliu, evanghelizarea este îndatorirea tuturor creștinilor, respectiv, în primul rând, a comunității creștine. Rolul preotului este de a-i aduna pe credincioși, de a-i uni.

În sfârșit, putem recomanda acest volum tuturor creștinilor care se interesează de Biserică, care ar dori să aibă acces la acest domeniu central al vieții Bisericii și al vieții credincioșilor: la lumea sacramentelor, în general, și din punctul de vedere al pastorației. În mare parte, materialul poate oferi viziuni noi, interesante.

Cartea ar dori să contribuie la realizarea acelor lucruri la care Biserica invită în mod repetat: să înnoim sărbătoririle liturgice, pregătirea pentru sacramente și dezvoltarea harurilor primite în ele, pentru ca, prin sacramente, credincioșii să intre în comuniune cu Sfânta Treime, să experimenteze participarea la natura divină și în felul acesta, prin ei să se zidească Biserica, drept semn și realizare a prezenței lui Dumnezeu în lume (EiE 49, 70).

Autorul
Ferenc Tomka

*

Volumul este structurat în 11 capitole care tratează principalele teme ale pastorației sacramentale. Le redăm în continuare:

- Cap. 1 - Principiile teologice de bază ale pastorației sacramentale (sacramentele și teologia pastorală; Înnoirea concepției despre sacramente și teologia pastorală; Sacramentele - sacramente ale Bisericii, sacramente ale credinței, Câteva principii ale celebrării sacramentelor).

- Cap 2 - Catehumenatul - pregătirea adulților pentru "sacramentele de inițiere" - modelul oricărei cateheze (Actualitatea catehumenatului; Problema botezului adulților în istoria Bisericii; Participanții la primirea în comunitatea lui Cristos; Etapele catehumenatului; Cine trebuie să parcurgă drumul catehumenatului; Elementele catehumenatului - durata, materia de învățământ; Elementele pastorației catehumenale).

- Cap. 3 - Câteva probleme practice ale pastorației sacramentale (Cum îi privim pe cei care cer Sacramentele; Despre scopul și durata pregătirii pentru sacramente; Întâlniri cu cei care cer sacramentele; Probleme delicate; Îndatoriri - după primirea sacramentelor ).

- Cap. 4 - Botezul (Despre istoria botezului; reprezentanții credinței bebelușului; Administrarea permisă a botezului și amânarea acestuia; Discuțiile despre botez sau pregătirea catehumenală a părinților; "Îngrijirea în continuare" a celor care au primit botezul; Model pentru o serie de discuții).

- Cap. 5 - Mirul (Definirea mirului; candidații la mir și vârsta celor miruiți; Pregătirea pentru mir; Colaboratorii la pregătire; Mistagogia care urmează mirului).

- Cap. 6 - Euharistia (Teologia Euharistiei - și îndrumări pastoral spirituale; Sacramentul unității; Sfânta Liturghie și diversitatea comunităților; Câteva posibilități pastorale în privința celebrării Sfintei Liturghii; Împărtășania în afara Sfintei Liturghii; Adorația sacramentală).

- Cap. 7 - Sacramentul pocăinței (Sacramentul pocăinței în istorie; deformarea spovezii și înnoirea ei; Căile de reconciliere cu Dumnezeu - în afara spovezii; Despre decizia bună; Despre spovadă - din punct de vedere al confesorului; Vestirea căinței și a reconcilieri).

- Cap. 8 - Conducerea spirituală (Despre conducerea spirituală în general; Stâlpii conducerii spirituale; Persoana conducătorului spiritual; Comportamentul conducătorului spiritual; Primele lucruri de făcut în conducerea spirituală).

- Cap. 9 - Ungerea bolnavilor și îngrijirea bolnavilor (Istoricul ungerii bolnavilor; Sfântul Maslu și sarcinile pastorale; Pregătirea pentru Sfântul Maslu; Evanghelizarea bolnavilor; Evanghelizarea muribunzilor).

- Cap. 10 - Îngrijirea vocațiilor preoțești (Vocația preoțească și epoca noastră; Solul fertil al vocațiilor; Principiile de bază ale îngrijirii vocațiilor; Ministrarea - ca domeniu special al îngrijirii vocațiilor; Când apare gândul vocației; Îngrijirea vocațiilor - în timpul anilor de seminar).

- Cap. 11 - Îngrijirea pastorală a sacramentului căsătoriei (Pastorația căsătoriei și a logodnicilor; Condițiile încheierii căsătoriei; Pregătirea pentru căsătorie; Materia pentru pregătirea logodnicilor; Convorbiri cu adolescenții, cu tinerii despre sexualitate, despre perioada de dinainte de căsătorie, despre căsătorie).

* * *

Pastorația sacramentală și "Noua Evanghelizare" (Teologie pastorală - Autorealizarea Bisericii prin sacramente)
Ferenc Tomka, Ed. "Banatul Montan", 2008, ISBN 978-973-1929-12-5, 17x24 cm, 247 p., 15 lei.

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

sau direct de la sursă (mai ales pentru cantități mai mari):

  • prin poștă: Parohia romano-catolică, str. Traian Lalescu, nr. 34, 320050 Reșița, jud. Caraș-Severin;

  • prin telefon: 0255/214260: de luni până vineri, între orele 10.00-14.00;

  • prin e-mail: redactiavcb@yahoo.com.


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat