Editura "Sapientia": Mediul Noului Testament
Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Mediul Noului Testament, scrisă de Eduard Lohse. Cartea apare în colecția "Studii biblice", în formatul 14x20, are 380 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 20 lei.
Biblia se înscrie printre operele clasice ale omenirii. Mesajul ei este valabil în toate timpurile întrucât, așa cum zice Ecleziasticul, "Nu-i nimic nou sub soare". Însemnătatea ei crește în ochii creștinului prin faptul că este cuvântul revelat al lui Dumnezeu.
Pentru a o înțelege mai bine, trebuie să cunoaștem și contextul în care au apărut scrierile acesteia, mai ales Noul Testament, în care este cuprins mesajul înnoitor al lui Isus Cristos și predica apostolilor. În acest sens, în ajutor ne vine lucrarea "Mediul Noului Testament", scrisă de Eduard Lohse, teolog german. Apariția în limba română a acestei cărți se datorează muncii de traducere depusă de Marius și Petronela Bitiușcă. Tradusă din limba engleză, cartea are un aspect descriptiv, întrucât analizează influențele, mai îndepărtate sau mai apropiate, și cadrul în care a fost scris Noul Testament.
Cartea are o structură bipartită, în raport cu cele două culturi în care s-a născut și dezvoltat creștinismul, cea iudaică și greco-romană.
Partea I, "Iudaismul în timpul Noului Testament" reprezintă o expunere istorică a iudaismului în epocile persană, elenistică și romană, prezentând evoluția acestuia din timpul dominației persane până în epoca Noului Testament. De asemenea, analizează mișcările și categoriile sociale care s-au format pe parcursul istoriei evreilor, cu semnificațiile și funcția lor, precum și activitățile și doctrina religioasă a evreilor din timpul lui Isus.
În a doua parte, "Mediul greco-roman al Noului Testament", se descriu aspectele politice și filozofice în care apostolii au predicat vestea cea bună, analizând politica și societatea în Imperiul Roman în secolul I î.C., precum și mișcările religioase și curentele intelectuale din lumea greco-romană din timpul Noului Testament. Un capitol separat este dedicat gnosticismului, apărut ca urmare a înțelegerii greșite a mesajului lui Isus, prin întâlnirea acestuia cu o serie de credințe religioase și concepții filozofice extra-palestiniene.
Având un caracter istoric, cartea de față poate fi considerată o deschizătoare de drumuri pentru cei care vor să studieze mai aprofundat Noul Testament, ajutându-l pe cititor să înțeleagă mai bine condițiile politice, sociale, religioase, economice, spirituale în care a apărut și s-a dezvoltat creștinismul în secolul I d.C.
Cosmin Cimpoeșu
* * *
Mediul Noului Testament,
Eduard Lohse, Ed. "Sapientia", Iași, 2010, ISBN 978-973-8980-76-1, 14x20 cm, 380 p., 20 lei
* * *
Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):
Din Librăria "Presa Bună":
- prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
- prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
- prin e-mail: libraria@ercis.ro
- prin Internet: www.ercis.ro/libraria
* * *
Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro
lecturi: 45.