Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Conferințele ITRC

Tema: Biserica și secularizarea. Provocări și strategii pastorale

Introducere

Secularizarea are diferite semnificații, dintre ele, potrivit lui Ch. Taylor, trei par să fie mai importante: secularizarea califică (1) societatea în care relațiile, comportamentele și instituțiile publice nu se mai întemeiază pe credința în Dumnezeu; (2) desemnează societatea în care Bisericile s-au golit parțial sau complet; (3) indică societatea în care credința și practica religioasă au devenit ceva opțional. Aceste trei semnificații sunt strâns legate între ele, fapt confirmat de comportamentul și de mentalitatea etsi Deus non daretur din societățile secularizate ale Europei.

Pentru societatea românească, secularizarea are cel puțin două semnificații: (1) definește confiscarea bunurilor bisericești de către puterea politică seculară - așa cum s-a întâmplat pe vremea domnitorului Al.I. Cuza sau în 1948, când guvernul comunist a preluat puterea în România; (2) desemnează societatea eliberată de prezența și influența religiei. Acest ultim sens a apărut în timpul iluminismului, dar la noi s-a maturizat în a doua parte a secolului al XX-lea, când societatea românească "multilateral dezvoltată" a renunțat la tradițiile și credințele religioase și, în același timp, a transferat sensul lor în lumea profană. De exemplu, suveranitatea lui Dumnezeu a devenit suveranitatea statului sau a poporului, calitatea lui Dumnezeu de a fi infinit a fost atribuită universului etc. Controlată de presiunea ideologiilor ateismului militant, secularismul totalitar a devenit un fel de religie.

Au trecut mai bine de două decenii de la căderea regimului comunist și rănile pe care le-a provocat în structurile corpului social și în conștiințele oamenilor sunt în continuare foarte adânci. Biserica, clasa politică și societatea civilă au făcut câțiva pași spre vindecarea acestora, dar pașii nu sunt nici suficienți, nici convingători. Dintre multe altele, credem că trei răni ar trebui să atragă atenția forurilor competente și să reacționeze cumva, și anume dezintegrarea societății, distrugerea individului și ofuscarea credinței creștine.

Este adevărat că, în ultima vreme, Biserica a căutat să reacționeze la aceste provocări, dar glasul ei a fost destul de slab, și din când în când nu s-a auzit chiar deloc, în ciuda mijloacelor sale de comunicare în masă. Oare de ce? Oare exercită cineva vreun fel de presiune contra Bisericii? Oare creștinii și păstorii Bisericii sunt cuprinși de frică? Oare Statul se substituie societății civile și se comportă în mod fundamentalist secularist, respingând dialogul cu Biserica și, în loc să promoveze binele comun, susține interese oligarhice?

În acest context secularizat, Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași propune o serie de conferințe în timpul anului academic 2010/2011, urmărind un obiectiv prioritar, și anume depășirea cristoamneziei, a cristofobiei și trăirea integrală a credinței, recuperând acele valori care ar putea sta la baza unui proiect de societate pe măsura persoanei umane.

Câteva propuneri ca punct de pornire al dezbaterilor: omul adevărat este omul educat, iar valorile familiei și ale educației sunt ireductibile. Apoi, deși necesare, nu bunăstarea și câștigul economic asigură bunul mers al societății, ci promovarea binelui comun, virtuțile solidarității și subsidiarității, care se sprijină pe integritatea, onestitatea și rectitudinea indivizilor. În fine, cum putem să prindem spiritul marilor valori?

Precizări metodologice

Conferințele vor avea loc din două în două săptămâni, joia, potrivit programului de mai jos, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași.

Pentru a acoperi o arie cât mai largă de experiențe și de interese pe tema conferințelor, am invitat profesori specialiști în domeniu și preoți, ori episcopi din țară și din străinătate.

În luna noiembrie, vom avea un oaspete deosebit, și anume cardinalul Zenon Grocholewski, prefectul Congregației pentru Educația Catolică din Vatican, care va conferenția cu acest prilej la Universitatea "Al.I. Cuza", în Aula Mihai Eminescu.

În mod obișnuit, conferința durează între 40 și 50 de minute, după care urmează dezbateri de circa 30 de minute.

Textele conferințelor vor fi publicate în revista Dialog teologic. Conferențiarii din străinătate sunt rugați să trimită conferința cel puțin cu o săptămână înainte, pentru a putea încredința publicului varianta românească a respectivei conferințe.

La aceste conferințe și dezbateri sunt invitați într-un mod deosebit studenții seminariști, studenții laici în teologie, profesorii din școlile catolice de toate gradele, preoții și creștinii laici catolici și ortodocși interesați de temele anunțate.

Moderator: Pr. prof. dr. Wilhelm Dancă

Locul: Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic, Iași, str. Văscăuțeanu, nr. 6.

Semestrul I

  • Conferința I, 14.10.2010 - Pr. conf. dr. Ștefan Lupu (Iași): Moștenirea spirituală a Fericitului John Henry Card. Newman

  • Conferința II, 28.10.2010 - Pr. lect. dr. Tarciziu Șerban (Iași): Profilul "omului nou" în scrisoarea către Efeseni

  • Conferința III, 05.11.2010 - Card. Zenon Grocholewski (Vatican, Italia): Adevăr și libertate. O problemă fundamentală

  • Conferința IV, 25.11.2010 - Prof. dr. Flavio Pajer (Roma, Italia): Educația religioasă între identități confesionale, dialog interreligios și spiritualități confesionale

  • Conferința V, 9.12.2010 - Pr. prof. dr. Wilhelm Dancă (Iași): Biserica și Statul la Mons. Anton Durcovici

  • Conferința VI, 16.12.2010 - Pr. lect. dr. Lucian Farcaș (Iași): Secularizarea sub semnul ambivalenței

  • Conferința VII, 13.01.2011 - Pr. prof. dr. Eduard Ferenț (Iași): Strigătul unui păstor și terapia moravurilor credincioșilor săi

Semestrul II (Program provizoriu)

  • Conferința I, 17.02.2011 - Prof. Violeta Barbu (București)

  • Conferința II, 03.03.2011 - Mons. Roland Minnerath (Dijon, Franța)

  • Conferința III, 17.03.2011 - Prof. Vittorio Possenti (Venezia, Italia)

  • Conferința IV, 31.03.2011 - Prof. Daniel Barbu (București)

  • Conferința V, 7.04.2011 - Pr. prof. dr. Emil Dumea (Iași): Religie și valori în era globalizării.

  • Conferința VI, 5.05.2011 - Mons. Benone Farcaș (Chișinău, Rep. Moldova)

  • Conferința VII, 19.05.2011 - Mons. Marcelo Sanchez Sorondo (Vatican, Italia)

Pr. Ștefan Lupu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat