Editura "Sapientia": Isus transformă continuu omenirea
Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Isus transformă continuu omenirea. O spiritualitate a libertății radicale, scrisă de Albert Nolan. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", în formatul 14x20, are 280 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 15 lei.
În pofida concepției iluministe despre un Dumnezeu care a creat lumea și, asemenea unui ceasornicar care, după ce a pus-o în funcțiune, nu se mai interesează de ea, concepție care capătă tot mai mulți adepți, Biblia ne învață că Dumnezeu, prin Fiul său Isus Cristos, are grijă în permanență de opera mâinilor sale. Același lucru ne ajută să-l înțelegem și Albert Nolan, autorul cărții Isus transformă continuu omenirea. O spiritualitate a libertății radicale, care vede lumina zilei și în traducerea românească.
Propunerea autorului este să învățăm să-l luăm pe Isus în serios mai ales în timpurile noastre. "De fapt", subliniază autorul "ceea ce trebuie să luăm în serios este această zi, această perioadă și timpurile noastre. Trăim adesea într-o lume de vis, fără a lua suficient în serios amenințările și provocările timpurilor noastre. Sunt creștini care cred că îl pot lua pe Isus în serios, dar fără a da prea multă atenție la ceea ce se întâmplă în lumea din jurul nostru. Spiritualitatea lui Isus a fost total contextuală. Isus a citit semnele timpurilor sale și i-a învățat și pe cei care l-au urmat să facă la fel. Îl luăm pe Isus în serios atunci când, printre altele, începem să citim semnele timpurilor noastre cu onestitate și cu sinceritate".
Cartea este împărțită în patru părți. În partea I, Semnele timpurilor noastre, autorul își expune propriile sale viziuni asupra semnelor timpurilor noastre. Cele patru capitole din partea I ne ajută, după expresia autorului "să stabilim ceea ce înțelegem prin «azi»". "Aceste capitole nu se pot cuantifica atât de bine decât dacă aruncăm o privire la semnele timpurilor noastre, extrem de complexe și întotdeauna schimbătoare. Totuși, chiar și o privire superficială la ceea ce se întâmplă astăzi, ne va permite să vedem că semnele timpurilor noastre sunt, cel puțin, surprinzătoare nu numai pentru că acum putem vedea că trăim pe marginea prăpastiei, ci și pentru că un pas important în istoria și în evoluția noastră pare să fi devenit o posibilitate realizabilă".
În partea a II-a, Spiritualitatea lui Isus, autorul și-a focalizat atenția asupra spiritualității proprii a lui Isus. Problema principală pe care o abordează A. Nolan în cele trei capitole ale acestei părți nu este viața lui Isus, nici măcar învățăturile sale, ci spiritualitatea sa, autorul vorbind despre Dumnezeul personal al lui Isus.
În partea a III-a, Actuala transformare personală, și partea a IV-a, Isus și experiența uniunii, autorul prezintă practicabilitatea trăirii în contextul unei spiritualități inspirate de Isus în zilele noastre. În partea a treia, atenția s-a mutat de la semnele timpurilor noastre și de la spiritualitatea lui Isus din timpul său la o spiritualitate practică a zilelor noastre. A. Nolan încearcă să răspundă la întrebarea "Care sunt pașii practici pe care trebuie să-i facem (dacă nu i-am făcut deja) pentru a trăi în ziua de azi precum Isus a trăit în perioada sa?". În capitolele din partea a IV-a este analizat un tip particular de conștientizare și conștiință. Atenția este focalizată nu pe teorii și idei despre uniunea tuturor lucrurilor, ci, mai degrabă, pe experiența uniunii despre care vorbesc toți misticii. Ce îl interesează pe autor în paginile acestei părți este experiența lui Isus. De asemenea, este explorată experiența uniunii cu Dumnezeu, cu noi înșine, cu alte ființe umane și cu universul întreg.
Lectura acestei cărți, pe lângă convingerea că Isus transformă continuu omenirea, ne ajută să înțelegem și să pătrundem mai bine spiritualitatea lui Isus, ancorată de deplin în Dumnezeu Tatăl, Creatorul și susținătorul universului.
Petru Ciobanu
*
Isus transformă continuu omenirea. O spiritualitate a libertății radicale
Albert Nolan, Ed. "Sapientia", 2010, ISBN 978-973-8980-92-1, 14x20 cm, 280 p., 15 lei
lecturi: 39.