Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În urmă cu șaizeci de ani Pius al XII-lea canoniza o țărancă mică devenită emblemă de coerență și mărturie

Fascinația Mariei Goretti

În seara zilei de 24 iunie 1950, în piața Sfântul Petru, "în fața unei mulțimi interminabile" - așa cum a subliniat atunci "L'Osservatore Romano" - Pius al XII-lea o proclama sfântă pe Maria Goretti, fetița care la 5 iulie 1902, în vârstă de numai 11 ani, a fost ucisă pe lângă Nettuno în urma unei tentative de viol. Figura Mariei Goretti, care în momentul morții a ajuns să ofere martiriul său pentru ca și călăul ei - Alessandro Serenelli - să se poată bucura de iertarea lui Dumnezeu, rămâne dragă atâtor credincioși care continuă să-i aducă omagiu în sanctuarul dedicat ei. Însă Maria Goretti nu este numai icoana unei credințe populare. Obiect și de dezbateri culturale uneori aspre - e suficient de amintit, în anul 1985, cartea provocatoare a lui Giordano Bruno Guerri cu titlul "Sărmana sfântă, sărmanul asasin" - a devenit în timp simbolul unei coerențe care trebuie păstrată până la consecințele extreme. Un simbol nu numai religios: tânărul Enrico Berlinguer, pe atunci secretar al federației care-i aduna pe tinerii comuniști, a ajuns să indice propriilor militanți pe mica țărancă Maria Goretti ca exemplu de mărturie riguroasă. Cu ocazia aniversarului, publicăm discursul care a fost rostit de Pius al XII-lea la sfârșitul solemnei canonizări.

Venerabili Frați și iubiți fii,

Printr-un plan iubitor al Providenței divine preamărirea supremă a unei fiice umile a poporului a fost celebrată în această seară luminoasă cu o solemnitate fără egal și în formă unică până acum în analele Bisericii: în vastitatea și în maiestatea acestui loc de mister, făcut templu sacru, pentru care este boltă firmamentul ce cântă gloriile Celui Preaînalt; de voi așa de dorită, mai înainte decât hotărâtă de Noi; cu o participare foarte numeroasă de credincioși, așa cum n-au avut niciodată celelalte canonizări; și mai ales așa de impusă de strălucirea orbitoare și de parfumul îmbătător al acestui crin, înveșmântat în purpură, pe care tocmai am înscris-o cu bucurie intimă în rândul Sfinților, mica și dulcea Martiră a curăției: Maria Goretti.

Iubiți fii, pentru ce ați venit în număr așa de interminabil la glorificarea ei? Pentru ce, ascultând sau citind relatarea scurtei sale vieți, așa de asemănătoare cu o narațiune evanghelică limpede prin simplitatea de linii, prin culoarea ambientului, prin însăși violența fulgerătoare a morții, v-ați înduioșat până la lacrimi? Pentru ce Maria Goretti a cucerit așa de rapid inimile voastre, ajungând să devină preaiubita, favorita? Există așadar în această lume, aparent târâtă și cufundată în hedonism, nu numai o mică ceată de aleși însetați de cer și de aer curat, ci mulțime, ci multitudini imense, asupra cărora parfumul supranatural al curăției creștine exercită o fascinație irezistibilă și promițătoare: promițătoare și asiguratoare.

Dacă este adevărat că în martiriul Mariei Goretti a strălucit mai ales curăția, în ea și cu ea au triumfat și celelalte virtuți creștine. În curăție era afirmarea cea mai elementară și semnificativă a stăpânirii perfecte a sufletului asupra materiei; în eroismul suprem, care nu se improvizează, era iubirea duioasă și docilă, ascultătoare și activă față de părinți; jertfa în munca zilnică dură; sărăcia în mod evanghelic mulțumită și susținută de încrederea în Providența cerească; religia îmbrățișată cu tenacitate și voită să fie cunoscută tot mai mult, făcută comoară de viață și alimentată de flacăra rugăciunii; dorința arzătoare după Isus Euharisticul, și în sfârșit, coroană a carității, iertarea eroică acordată ucigașului: ghirlandă rustică, dar așa de îndrăgită de Dumnezeu, din flori de câmp, care a împodobit vălul alb de la Prima sa Împărtășanie și puțin după aceea martiriul ei.

Astfel acest rit sacru se desfășoară în mod spontan într-o acceptare populară față de curăție. Dacă în lumina oricărui martiriu creează mereu contrast amar pata unei fărădelegi, în spatele martiriului Mariei Goretti se află un scandal, care la începutul acestui secol a părut inimaginabil. La distanță de aproape cincizeci de ani, printre reacția adesea insuficientă a celor buni, printre conspirația obiceiurilor rele, folosindu-se de cărți, de ilustrații, de spectacole, de audiții, de mode, de plaje, de asociații, încearcă să-i submineze în sânul societății și al familiilor, în dauna mai ales a copilăriri chiar foarte fragede, pe cei care erau conducătorii naturali ai virtuții.

O, tineri, copii și copile preaiubiți, pupile ai ochilor lui Isus și ai Noștri - spuneți - sunteți voi foarte hotărâți să rezistați cu fermitate, cu ajutorul harului divin, la orice atentat pe care alții ar dori să-l facă la adresa curăției voastre? Și voi, tați și mame, în fața acestei mulțimi, în fața imaginii acestei fecioare adolescente, care cu candoarea ei nepătată a răpit inimile voastre, în prezența mamei sale, care, educând-o la martiriu, nu a jelit moartea ei, deși trăia în mare tristețe, și acum se înclină emoționată pentru a o invoca - spuneți - sunteți voi gata să asumați angajamentul solemn de a veghea, atât cât vă stă în putință, asupra fiilor voștri, asupra fiicelor voastre, pentru a-i feri și a-i apăra împotriva atâtor pericole care-i înconjoară, și de a-i ține mereu departe de locurile de învățare a fărădelegii și a pervertirii morale?

Și acum, voi toți care Ne ascultați, sus inimile! Peste mlaștinile nesănătoase și peste noroiul lumii se întinde un cer imens de frumusețe. Este cerul care a fascinat-o pe Maria cea mică; cerul la care ea a voit să urce pe singura cale care conduce la el: religia, iubirea lui Cristos, respectarea eroică a poruncilor sale.

Bucură-te, o, Sfântă suavă și vrednică de iubire! Martiră pe pământ și înger în cer, din gloria ta îndreaptă-ți privirea asupra acestui popor, care te iubește, care te venerează, care te preamărește, care te exaltă. Pe fruntea ta tu porți clar și strălucitor numele victorios al lui Cristos (cf. Ap 3,12); pe chipul tău feciorelnic este forța iubirii, statornicia fidelității față de Mirele divin; tu ești Mireasă de sânge, pentru a picta în tine imaginea Lui. ?ie, puternică la Mielul lui Dumnezeu, încredințăm pe fiii Noștri și pe fiicele Noastre prezenți aici și pe ceilalți care sunt uniți cu Noi în mod spiritual. Ei admiră eroismul tău, dar vor și mai mult să fie imitatorii tăi în fervoarea credinței în neprihănirea incoruptibilă a obiceiurilor. La tine aleargă tații și mamele, pentru ca tu să-i asiști în misiunea lor educativă. În tine prin mâinile Noastre găsește adăpost copilăria și întregul tineret, pentru ca să fie ocrotit de orice contaminare și să poată merge pe drumul vieții în seninătatea și în bucuria celor curați cu inima. Așa să fie.

(După L'Osservatore Romano, 24 iunie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat