Pildești: Grădinița "Roza Venerini" la 10 ani de activitate
Grădinițele sunt asemeni copiilor, se nasc prin eforturi uriașe, cresc zi de zi numai dacă sunt iubite, alintate, îndemnate să progreseze, aplaudate pentru fiecare comportament bun manifestat.
Grădinița "Roza Venerini" din Pildești a avut parte de mame iubitoare care, de-a lungul timpului, s-au numit Monica Husariu, Monica Doboș, Tereza Petruț, Bernaveta Dior, Maria Chelaru, Maria Anton, Ana Horvat. Ele, ca toate mamele, au avut grijă ca an de an să fie cât mai frumoasă, mai atractivă și mai primitoare. Și câte nu trebuie la o casă, chiar dacă este făcută pentru pitici, multe jucării, sală de joacă, mobilier ergonomic, conectare la internet pentru că piticii anului 2010 s-au modernizat și ei.
Pildeștiul, sat mare și primitor, cu oameni harnici, este pregătit și el de sărbătoare, o sărbătoare a comunității surorilor Congregației "Maestre Pie Venerini", o sărbătoare a copiilor și părinților, a satului căruia surorile îi leagănă și îi învață copiii.
Grădinița de la capătul satului este pregătită și ea de sărbătoare, are grădina smălțuită cu flori, pământul reavăn așteaptă ploaia ca să crească iarba cea nouă, iar ușile sunt larg deschise pentru ca oaspeți veniți de departe să-i pășească pragul și să-i admire frumusețea.
Căci este frumoasă, caldă și primitoare grădinița surorilor și de-a lungul anilor a fost vizitată de oameni de seamă: nunțiul apostolic, apoi PS Petru Gherghel, episcop de Iași, care iubește atât de mult grădinițele și mulți alții.
Sărbătoarea grădiniței a devenit astăzi sărbătoarea comunității, sărbătoarea școlii catolice făcută cu responsabilitate și dăruire și de aceea prezența PS Aurel Percă, episcopul auxiliar al Diecezei de Iași, a întărit, binecuvântat și apreciat munca surorilor. La ceas aniversar, au fost alături de excelența sa și pr. prof. univ. dr Iosif Bisoc, OFMConv. - inspector școlar diecezan, prof. Carmen Nedelcu - expert pentru probleme preșcolare la OPSPRS, reprezentanți ai grădinițelor confesionale, preoți și, ca de fiecare dată în acești ani, Frații Școlilor Creștine.
Există oameni care prin ideile și activitatea lor marchează timpul și istoria și pe aceștia, pentru binele făcut oamenilor cu gândul la Dumnezeu, biserica i-a declarat sfinți, iar din 15 octombrie 2005 putem spune sfânta Roza Venerini, dar și oameni cu harul de a continua și de a păstra, de a crește și de a înmulți, de a iubi și îngriji fără părtinire copiii lumii.
De aceea au venit, oare pentru a câta oară la Pildești, sr. Marcela Lorenzetti - superioară provincială, sr. Maria Stela - consilieră provincială și sr. Rosana - responsabila provincială pentru misiuni. Astăzi au privit și s-au bucurat, au făcut planuri pentru viitor, au văzut copiii care au crescut aici în acești ani cântând și dansând, au vorbit cu toți cei prezenți și au înțeles că în sufletul tuturor sfânta Roza Venerini are un loc aparte, că o cinstesc ca pe o iubitoare a școlii și ocrotitoare a grădiniței surorilor.
Astăzi copiii din Pildești au cântat și au dansat, au fost mici actori, s-au bucurat împreună cu noi și, poate, prin acest comun efort, am sădit mlădița iubirii învățăturii și școlii. Noi, ceilalți participanți la sărbătoare, am înțeles astăzi mai profund cuvintele fondatoarei "a educa pentru a mântui", a educa pentru a da viață vieții.
Sr. Maria Chelaru și educ. Daniela Martișcă
lecturi: 29.