Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Dificultatea de a fi un episcop "oficial" în China

Nu este ușor să fii un episcop "oficial" în China după comunicatul Sfântului Scaun din 25 martie, semnalează Eglises d'Asie (EDA), agenția Institutului Misiunilor Externe din Paris (MEP).

Interpelați de agenția UCANews, diferiți episcopi "oficiali", a căror calitate episcopală este recunoscută atât de Roma, cât și de Pechin, susțin că aplicarea câtorva sfaturi exprimate de Sfântul Scaun în această declarație recentă cu privire la Biserica din China i-a pus într-o poziție delicată.

Declarația respectivă a fost publicată la sfârșitul reuniunii comisiei vaticane pentru Biserica din China, întemeiată de Benedict al XVI-lea în anul 2007, imediat după publicarea Scrisorii sale către catolicii din China, și care s-a reunit pentru a treia oară la Roma între 22-24 martie.

În notă, Sfântul Scaun, cu o claritate și o publicitate fără precedent, a cerut episcopilor din China să se angajeze pe drumul unității, al comuniunii ecleziale, "evitând deci să facă gesturi (cum ar fi, de exemplu, celebrări sacramentale, hirotoniri episcopale, participare la reuniuni) care contrazic comuniunea cu papa, care i-a numit păstori, și creează dificultăți, uneori tulburătoare, în sânul respectivelor comunități ecleziale".

Asta include participarea la ceremonii sacramentale care se desfășoară cu episcopi care exercită slujirea fără mandatul pontifical, hirotonirea de preoți la episcopat care nu au primit numirea de la Roma sau chiar și participarea la Adunarea Națională a reprezentanților catolici, a cărei convocare a fost amânată mai mult de un an, dar care ar trebui să se reunească înainte de sfârșitul anului 2010.

Această Adunare este convocată la fiecare cinci ani, iar ultima, încă necelebrată, ar fi trebuit să se desfășoare în anul 2009. La ea participă în mod obișnuit episcopii, ca delegați ai preoților, călugărilor și laicilor, și trebuie să aleagă următorii președinți ai conferinței episcopilor "oficiali" și ai Asociației Patriotice, funcții care actualmente sunt vacante.

Chiar dacă cei trei episcopi intervievați, care au cerut să se mențină anonimatul, nu au menționat "neliniștea" lor, au exprimat în mod clar dificultățile pe care le întâlnesc. Deși fac parte din grupul episcopilor "oficiali" recunoscuți de papa, au ales să nu-și descopere propriul nume, ceea ce demonstrează delicatețea situației.

Monseniorul "Joseph" nu neagă că această declarație i-a pus "sub presiune" pe episcopii chinezi. A lăudat "claritatea" propunerilor și indicațiile "mai concrete" pentru a obține "reconcilierea" comunităților catolice din China, dar crede că unii episcopi pot să aibă dificultăți de a urma sfatul și orientarea formulate de Roma.

Situațiile, a explicat el, sunt diferite de la o dieceză la alta, și "fiecare episcop acționează pe baza propriei conștiințe". Cât îl privește, a subliniat că nu-i permite conștiința sa să ia parte la o hirotonire ilegitimă (adică fără consensul Sfântului Părinte), dar s-a arătat mai îndoielnic cu privire la faptul de a participa sau nu la Adunarea Națională a reprezentanților catolici, deși crede că această instituție "este contrară spiritului Bisericii".

Și ceilalți doi episcopi - să-i numim "Petru" și "Paul" - au afirmat că n-ar participa la o hirotonire episcopală ilegitimă. "Chiar dacă dieceza mea și eu am putea suferi din această cauză, desigur că n-aș participa la o hirotonire ilegitimă", a spus "Paul". Cât privește o Euharistie concelebrată cu unul sau mai mulți episcopi ilegitimi, ceea ce se poate întâmpla în timpul unei reuniuni speciale organizată de autoritățile ecleziastice, a declarat: "N-aș asista dacă episcopul care prezidează este ilegitim, dar dacă este unul dintre concelebranți este greu să reușesc să fac altceva decât să particip".

Cu privire la o posibilă participare la Adunarea Națională a reprezentanților catolicilor, prelatul a adăugat că, deși înțelege intențiile comisiei pentru Biserica din China, pare dificil ca un episcop să poată refuza să participe la o convocare a autorităților. "Ca mulți colegi de-ai mei, nu vreau să particip la Adunarea Națională, dar este greu de refuzat".

Adunarea este organizată de guvern. "Dacă nu mergi la reuniune, vei fi acuzat că nu-ți iubești țara. Funcționarii responsabili ar îndura presiunea exercitată de superiorii lor și și-ar îndrepta propria mânie împotriva episcopilor recalcitranți. Toată munca pe care un episcop vrea s-o desfășoare pentru Biserica sa ar fi și mai dificilă", a explicat "Paul".

Pentru Monseniorul "Petru", este greu de pus în practică ceea ce cere declarația din 25 martie. Cum să spui "nu" reprezentanților puterii, care pot să exercite presiuni puternice pentru ca episcopul acesta sau acela să participe la Adunarea Națională a reprezentanților catolici sau să ia parte la o hirotonire ilegitimă? Noi, episcopii, nu știm ce să facem - a mărturisit el -. După publicarea scrisorii papei nu avem margini de manevră. Putem doar să alegem între a supraviețui cu lacunele sistemului sau a rupe contactele cu guvernul".

"În Biserica «oficială» există teama de a pune în pericol raporturile bune cu autoritățile, construite cu răbdare an după an", a remarcat el.

Conform Monseniorului "Petru", următoarea reuniune a Adunării Naționale a reprezentanților catolici poate să ducă numai la o dezbinare a comunității "oficiale". "Aș prefera să particip, chiar dacă așezat în mod pasiv, pentru a lărgi posibilitățile mele în domeniul pastoral și pentru a nu face să se rușineze autoritățile din dieceza mea", a spus el, adăugând că, după el, cea mai mare parte a episcopilor "oficiali" "ar face la fel".

A acționa în alt mod, comentează el, ar fi mai puțin realist. Cine dorește să urmeze sfaturile Sfântului Scaun trebuie să se pregătească la relații mult mai dificile cu autoritățile și la un control mult mai strict - care este un alt mod de a fi martor al lui Cristos, conclude el.

(După Zenit, 7 mai 2010)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat