Un rozariu colorat
În perioada 28 aprilie - 3 mai 2010, am avut ocazia să merg împreună cu familia într-un pelerinaj în Polonia organizat de Asociația Familiilor Catolice "Vladimir Ghika" din București. Au fost două autocare cu peste 100 de participanți și 3 preoți.
Sar peste detaliile tehnice ale acestui pelerinaj și doresc să va spun că am plecat în acest pelerinaj având două devoțiuni în față: Rozariul și Rozariul Divinei Milostiviri.
Cum pentru mine Rozariul Divinei Milostiviri nu reprezenta foarte mult, am avut surpriză plăcută în acest pelerinaj să descopăr frumusețea ambelor devoțiuni.
Dacă despre Rozariul Divinei Milostiviri pot spune doar că vizită la sanctuarul Divinei Milostiviri mi-a schimbat profund impresia și practică spirituală, în schimb pot spune că am re-descoperit Rozariul.
Dat fiind faptul că în ultimul timp am cam neglijat-o pe Maica Domnului în viață mea, în acest drum către Madona neagră de la Czestochowa am încercat să fac păși cu mintea spre a înțelege mai bine Rozariul.
Astfel am citit scrisoarea Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea "Rosarium Virginis Mariae" din 2002 în care am găsit motivația pe care o dădea fostul suveran pontif de fericită amintire pentru ce să folosim această rugăciune.
De ce să ne rugăm Rozariul? Din nevoia unei reînnoiri spirituale a creștinismului autentic.
Pentru ce? Din două motive mari:
- pentru pace. Chiar dacă anul 2002 era aproape de atacurile teroriste din septembrie 2001, dar și acum sunt multe pericole nu doar teroriste, ci în special la nivelul fiecărei persoane se dau lupte de tot felul.
- criză familiei. Valabilă și atunci și acum.
Vorbind despre modalitatea practicării acești rugăciuni, Ioan Paul al II-lea insistă pe arta rugăciunii. Nu doar o rostire mecanică cum se face în majoritatea bisericilor noastre, ci să facem loc momentelor de reflecție, de contemplație, de meditare. Atât în biserici, cât și acasă, în cameră noastră.
Fiind în pelerinaj la Wadowice, locul unde a fost botezat Ioan Paul al II-lea, m-am gândit ce har puternic a avut acest ultim papă și curaj de a introduce misterele de lumina într-o devoțiune neschimbată de secole. Credeți că i-a fost ușor? Și cât de frumoase sunt aceste mistere de lumina... Aduc un plus evident de meditație asupra momentelor din viață lui Isus și ne ajută să însuflețim această devoțiune care zic eu este într-o practică în scădere.
Mai mult, la sanctuarul Divinei Milostiviri am avut frumoasă surpriză să găsesc la vânzare rozarii colorate. Zece boabe de o culoare și în total cinci culori vii: roșu, galben, verde, albastru și bej. De fapt Rozariul ne îndreaptă spre lumina și rugându-ne într-un mod colorat, viu, putem împreună cu Maica Domnului să aprofundăm misterele vieții lui Isus și dragostea lui pentru fiecare din noi.
Prin urmare, mi-am propus că în această luna mai să facem în fiecare zi împreună în familia mea în fiecare seară un Rozariu colorat. Rugăciune cu viață Duhului și Lumina lui Isus. Nu vreți să încercați acest Rozariu colorat în luna mai?
Familiile noastre merită această încercare.
Cornel Bărbuț
lecturi: 37.