Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Concurs internațional de artă plastică și jucării pentru copii

Grădinița "Roza Venerini" din Bacău a organizat, la 7 mai 2010, ediția a IX-a a concursului internațional de artă plastică și jucării pentru copii intitulat "Copilul - zâmbet și culoare".

La Grădinița "Roza Venerini" din Bacău poveștile copilăriei sunt adevărate, ele sunt legate de tot ceea ce este frumos și pur, de grija pentru copil și pentru natură.

Începând cu anul 2001, în ziua de 7 mai, atunci când se sărbătorește ziua fondatoarei, se adună sub semnul gingașul semn al trandafirului cadre didactice care iubesc arta, frumosul și natura.

Cu câteva zile înainte, începe să se organizeze expoziția, zeci de grădinițe și școli din România își trimit exponatele, cei implicați în organizarea expoziției au devenit an de an mai buni cunoscători ai designului ambiental, caută cu frenezie idei și modele noi, combină diferite materiale de lucru și tehnici într-o cascadă de creativitate și de culoare care anul acesta a avut tema Copilul și natura.

Copii, zâmbete și flori, concurs internațional... emoții pentru surorile Bernaveta Dior, Ana Horvat, Claudia Chelaru, Maria Luca și educatoarea Monica Gabor care trebuie să pregătească cu minuțiozitate totul, dar și pentru cei care pășesc pentru prima oară... sau a noua oară pragul expoziției.

Copii grădiniței cântă și dansează într-un program artistic intitulat Copilărie în pași de dans... copilărie în mijlocul naturii unde copilul este aproape de miracolul vieții, departe de griji și de problemele unei copilării care ar fi putut fi tristă și fără bucurii.

Anul acesta au participat la acest eveniment: sr. Marcela Lorenzetti - maica provincială a surorilor Congregației "Maestre Pie Venerini", sr. Maria Stela - consilieră provincială, sora Rosana - responsabila provincială pentru misiuni, pr. Dumitru Gabor - parohul bisericii "Fericitul Ieremia" din Bacău, pr. Adrian Blăjuță - vicar al Parohiei "Fericitul Ieremia" din Bacău, pr. Vinceslau Grosu - superiorul Fundației "Sfântul Ioan Bosco" din Bacău, pr. Sergio D'Antonia - Fundația "Sfântul Ioan Bosco".

Ca de fiecare dată au fost alături la activitățile desfășurate în grădinițele confesionale ale Diecezei Romano-Catolice de Iași: pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, OFMConv., - inspector școlar diecezan, prof. Carmen Nedelcu - expert OPSPRS și Francesca Maria Mititelu - președintele comitetului de părinți al Grădiniței "Roza Venerini" , dar și reprezentați ai Inspectoratului Școlar al Județului Bacău sau ai unor prestigioase unități școlare: prof. Elena Loredana Ghelase - inspector învățământ particular, inst. I Aurelia Pițu - inspector de specialitate - învățământ preșcolar, prof. Gabriel Stan - director Casa Corpului Didactic "Grigore Tăbăcaru" din Bacău, prof. Maria Mătăsaru - metodist Casa Corpului Didactic "Grigore Tăbăcaru" din Bacău, prof. dr. Costică Lupu - director Colegiul Național Pedagogic "Ștefan cel Mare" din Bacău, prof. dr. Lavinia Băisan - Colegiul Național Pedagogic "Ștefan cel Mare" din Bacău, prof. Nicoleta Cărare - Colegiul Național Pedagogic "Ștefan cel Mare" din Bacău, prof. Viorica Pricopoaia - Centrul de Asistență Psihopedagogică din Bacău, prof. Tatiana Rizan - Colegiul Național "Vasile Alecsandri" din Bacău, prof. Dan Mindirigiu - ziarul "Observator de Bacău", prof. Neumann Mugurel - 1TV - Bacău.

Programul activității a fost următorul:

  • 9.30- 10.00: Primirea invitaților

  • 10.00-10.15: Vernisajul expoziției Copilul și natura

  • 10.15-10.30: Prezentare Power point Copilul și natura

  • 10.30-11.00: Spectacol Copilăria în pași de dans

  • 11.00-12.00: Dezbatere Calitate și eficiență în aplicarea curriculum-ului pentru educația timpurie

  • 12.00-14.30: Ecouri la a IX-a ediție

  • 12.30-12.45 - Lansarea numărului 3 al revistei Lăsați copiii să vină la mine!

Din intervențiile participanților putem sublinia următoarele:

  • grădinița este un loc perfect adaptat cerințelor actuale în care copii vin cu plăcere;

  • aici nu este nimeni supărat, iar grija pentru copii și pentru dezvoltarea lor armonioasă se vede la fiecare pas;

  • se respectă curriculum-ul pentru educația timpurie aprobat în 2008 și se fac eforturi pentru realizarea în procent cât mai mare a activităților cu conținut integrat;

  • curriculum-ul este centrat pe copil și adaptat pentru copiii care manifestă aptitudini speciale;

  • de remarcă dotarea spațiilor grădiniței pentru nevoile copiilor: sală de joc, sală polivalentă, sală de mese la standarde occidentale, curte cu spațiu de joacă pentru copii.

Anul acesta au fort parteneri în organizarea acestei activități următoarele unități școlare din străinătate: Scuola dell'Infanzia Paritaria "Sacro Cuore" - Chiusi (SI), Italia, Scuola Elementare Leno, Italia, Scuola Primaria Paritaria "Sacro Cuore" - Monte Mario - Roma, Italia, Scuola dell'Infanzia Paritaria "Rosa Venerini" - Roma, Italia, "Motrat Venerini" - Rubik, Albania.

Luminile s-au stins, în sala expoziției mai răsună însă glasurile vesele ale copiilor care descoperă salba de premii primite, aplaudă veseli spectacolul de culori și de lumini pe care îl oferă natura. Noi, adulții, am trăit pentru o zi în lumea lor și măcar pentru o clipă am fost asemeni copiilor și am trăit prin ei această apropiere de natură și de Dumnezeu.

Educ. Bernaveta Dior

* * *

Impresii

"Activitatea desfășurată astăzi a fost o lecție de creativitate, competență, pragmatism, eficiență, voință și foarte multă muncă. Felicitări tuturor acelora care au contribuit la organizarea și desfășurarea unui astfel de eveniment, care au pus suflet în tot ceea ce este marea familie a grădinițelor confesionale. Cu mult devotament acești oameni dăruiesc tot ceea ce au mai bun: mintea, voința nestrămutată, sănătatea și modelul de dascăl adevărat. Mă înclin cu respect în fața acestor oameni și le doresc să păstreze mereu vie această tradiție. Felicitări!" (Înv. Luminița Todirică - Școala cu Clasele I-VIII "Mihai Drăgan" din Bacău)

"Nu sunt cuvinte suficiente în dicționar pentru a exprima modul minunat în care m-am simțit astăzi... de la intrare și până la final a fost o experiența unică pentru mine, o experiența din care am avut ce învăța, un loc în care creativitatea și originalitatea au fost la înălțime, un model de organizare și implementare a procesului educațional, o altă viziune, minunat... Felicitări tuturor și mii de mulțumiri pentru invitație și pentru că am putut și eu să particip la un eveniment atât de important. Sper din suflet să pot participa și în anii următori și Dumnezeu să vă țină sănătoși pentru ca eu și celelalte educatoare tinere să se poată înfrupta din izvorul care sunteți!" (Educ. Simona Dumitrașcu - Grădinița cu Program Normal Nr. 3 din Buhuși)

"M-am simțit foarte bine și pe viitor aș vrea să mai particip la asemenea activități. Aceste reuniuni le consider bune oportunități de a învăța din experiența altor colegi și de a ne dezvolta orizonturile în demersurile noastre pe plan educațional! Vă mulțumesc!" (Inst. Nicoleta Pavăl-Olaru - Grădinița cu Program Prelungit Nr. 28 din Bacău)

Where there's a will, there is a way» (Acolo unde este voință, este cale) spune un proverb englezesc. Asta ne-au arătat ieri o mână de oameni inimoși care au avut voința și astfel au găsit calea spre realizarea visurilor lor. Fiecare a visat la ceva, iar împreuna au făcut un lucru măreț, au arătat lumii ca nu doar operele lui Grigorescu pot sta într-o galerie de artă, pentru că ieri, Grădinița "Roza Venerini» s-a transformat într-o galerie de artă, artă realizată de copii, micii artiști de azi care ne-au bucurat cu lucrările lor. Atmosfera a fost asemeni celei din galeriile de artă, toți participanții admirau în liniște lucrările expuse, uneori se auzeau țipete de admirație, pentru ca era greu să te abții în fața atâtor frumuseți ieșite din mâinile copiilor. Nu trebuie uitate cadrele didactice îndrumătoare, eroi necunoscuți, care au sădit în sufletul copiilor dragostea pentru frumos, pentru natura, pentru artă. Au depus multă muncă, au adăugat dragoste, multe sacrificii - asta e rețeta pe care gazdele noastre au împărtășit-o, cu zâmbetul pe buze, celor adunați la Grădinița «Roza Venerini»". (Educ. Iulia Ciupercă - Grădinița cu Program Prelungit Nr. 28 din Bacău)

"Vă mulțumesc din tot sufletul că îmi oferiți astfel de ocazii, să fiu părtașă la asemenea manifestări, alături de oameni de la care am de învățat în permanență. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că a făcut în așa fel încât să vă întâlnesc". (Educ. Mihaela Bostan - Grădinița cu Program Prelungit Nr. 21 din Bacău)

"În fiecare an, în jurul zilei de 7 mai, Grădinița «Roza Venerini» din Bacău organizează concursul internațional de artă plastică și jucării pentru copii Copilul - zâmbet și culoare. De ce? Deoarece la 7 mai creștinii catolici o sărbătoresc pe sfânta Roza Venerini, patroana spirituală a acestei unități de învățământ particular-confesional. Am participat cu multă emoție și bucurie la acest eveniment deosebit. Felicit organizatorii, surorile și educatoarele de la această grădiniță, cadre didactice de excepție ale învățământului preșcolar din județul Bacău, copiii acestei grădinițe și pe părinții lor. Mulțumesc surorilor Bernaveta Dior, Maria Luca, Claudia Chelaru, Ana Horvat și educatoarei Monica Gabor pentru tot ceea ce fac pentru învățământul preșcolar din județul Bacău! Dumnezeu să le dea multă sănătate, multă răbdare cu cei mici și multă putere de muncă!" (Prof. Elena Loredana Ghelase - inspector învățământ particular ISJ din Bacău)

"Într-un colț de rai, pe care nu l-ai putea crede că se integrează orașului, ne-am întâlnit cu bucăți de suflet, așternute pe hârtie sau în minunatele jucării expuse, ale tuturor copiilor care îndrumați de educatori învățători și profesori au înțeles că natura trebuie ocrotită pentru generațiile viitoare. La grădinița «Roza Venerini», educatoarele și invitații s-au regăsit prin ochii de copil, și-au adus aminte că într-o vreme, când parca «timpul nu mai are răbdare», exista o lume plină de inocență care ne poate oferi liniștea și echilibrul. De la an la an, tot mai multe grădinițe își expun aici lucrările talentaților copii, iar bucuria reîntâlnirii cu organizatorii încântă de fiecare dată. Cei care intra prima oară în această grădinița își doresc să redevină copii, măcar pentru o clipă, dar cum timpul a știut să-și croiască drumul, nu poți decât să păstrezi minunea de a te regăsi într-un asemenea colț de rai, alături de oameni minunați care știu ca nici o lege a educației nu le poate anula harul divin al primului educator din lungul șir al celor formează viitorul cetățean". (Prof. dr. Lavinia Băisan - Colegiul Național Pedagogic "Ștefan cel Mare" din Bacău)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 mai: Bacău: Concurs internațional de artă plastică și jucării pentru copii


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat