Lourdes: Pelerinajul comunității catolice române din Londra
Luna mai, închinată preasfintei Fecioare Maria, s-a încheiat într-un mod minunat pentru comunitatea catolică română din Londra. Un grup de 15 de credincioși, însoțiți de pr. Robert Mățău împreună cu 25 de englezi din Parohia Kingsbury, în frunte cu părintele paroh David Williamson, unde și românii celebrează sfânta Liturghie in fiecare duminică, au participat, în perioada 25-29 mai 2010, la un pelerinaj la sanctuarul marian de la Lourdes. Cele cinci zile petrecute în jurul grotei de la Lourdes au fost încărcate de haruri și binecuvântări și s-au dovedit a fi momente de trăire intensă în compania sfintei Maria.
Pelerinajul, pregătit din timp, a început în dimineața zilei de 25 mai, odată cu plecarea cu avionul către Pau în Franța. Pe durata călătoriei, nota principală a fost entuziasmul exprimat în cântări și dorința fierbinte de întâlnire cu Fecioara de la Lourdes, vizibilă mai ales în rugăciune.
Programul zilei de 26 mai a cuprins sfânta Liturghie internațională din cursul dimineții. Ziua a început cu spovada în centrul dedicat anume pentru acest sacrament, unde pr. Mihai Percă și pr. Robert au pregătit sufletește credincioși pentru zilele de har ce aveau să urmeze. Apoi am mers cu toții la sfânta Liturghie din bazilica "Sfântul Pius al X-lea", la care au participat mii de credincioși veniți în pelerinaj din toată lumea și unde s-a putut experimenta dimensiunea universală a Bisericii, oameni din toate colțurile lumii și vorbind limbi diversificate, dar împărtășind și mărturisind aceeași credință. Prezența multor bolnavi la celebrarea euharistică a stimulat mai apoi la o conștientizare mai mare a valorii suferinței în perspectiva mântuirii. Apoi am participat la procesiunea euharistică de după-amiază și la procesiunea de seară cu lumânări.
Următoarea zi, 27 mai, ca și la 28 mai, a început la ora 9.00 dimineața cu Liturghia în limba română în capela "Sf. Ana" din Bazilica Rozariului, construită la dorința sfintei Maria, unde ne-am rugat pentru cei de față, cei din Anglia și cei de acasă din țară. După sfânta Liturghie, concelebrata de pr. Robert și pr. Valerian am parcurs drumul sfintei Bernadeta, vizitând locurile care au marcat existența vizionarei. După-amiază, toți pelerinii au trăit experiența băii în piscină cu apă de la izvorul de la Grotă, pentru a se purifica și a deveni oameni noi, fii devotați ai Maicii Domnului cerând și vindecarea de anumite suferințe pe care fiecare le știe și le încredințează Sfintei Fecioare.
În zilele de 26 mai, 27 mai, precum și la 28 mai, cu toții am participat la procesiunea de seară cu lumânări. Pe lângă bucuria participării la acesta impresionantă procesiune, în primele două seri am trăit și bucuria de a cânta "Fecioara la munte" la microfonul din fața bazilicii, precum și de a rosti în prima seara patru "Bucură-te, Marie" din al cincilea mister de rozariu, iar a doua seară cinci "Bucură-te, Marie" în românește, ceea ce a adus un plus de emoție si bucurie. Într-una dintre seri, la grupul nostru s-a atașat o femeie în vârstă din Germania, care ne-a povestit că este plecată de 30 de ani din România și că este prima data când aude din nou rugăciunile în românește, ca și cântecul atât de drag "Fecioara la munte", și că a fost impresionată până la lacrimi, aflându-se în procesiune cu credincioși din Germania, și a vrut să ne cunoască și să se bucure cu noi. Au fost multe alte momente de har, iar ceea ce am remarcat cu toții a fost faptul că la Lourdes toată lumea zâmbește, de la cei mai bolnavi la pelerinii obișnuiți ca noi. Și cum să nu zâmbești când îți vizitezi Mama care îți umple sufletul de pace, bucurie și te alină! Iar ca un amănunt în plus a fost faptul că atunci când am plecat spre Lourdes prognoza meteo arăta trei zile ploaie și una vreme bună, iar când am ajuns acolo vremea a fost așa cum a dorit Sfânta Fecioară și anume trei zile vreme foarte frumoasă și doar o jumătate de oră ploaie într-o seară și ceva stropi într-o dimineață. Mama noastră cerească are grijă ca întotdeauna de copii săi! Q.e.d.!
Un alt moment încărcat de emoție sfântă a fost Calea crucii în aer liber. Drumul anevoios, reprezentarea stațiunilor în mărime naturală, meditația profundă, au constituit elemente utile în unirea cu misterul pătimirii și crucii Mântuitorului căruia i-am cerut ajutorul fiecare pentru crucea mai mare sau mai mică pe care fiecare creștin o poartă cu credință.
Pe parcursul acestui pelerinaj româno-englez atât de reușit a fost alături de noi și pr. Mihai Percă, capelan la sanctuar, care cu bunăvoința și bunătatea caracteristică ne-a ajutat, s-a rugat cu noi și ne-a îndrumat pentru a participa la un pelerinaj reușit. La sfârșitul pelerinajului noi toți le-am mulțumit atât pr. Mihai, cât și pr. Valerian pentru ajutor și bunăvoință, încredințându-ne unii altora în rugăciune și împreună sfintei Fecioare Maria de la Lourdes.
Cu mult regret, în ziua de 29 mai, a trebuit să părăsim atmosfera mariană de liniște și pace oferită de locurile sacre de la Lourdes. La întoarcere, cei mai mulți vorbitori aveau lacrimi în ochi și rosteau cuvinte ce porneau din inimă, povestind trăirile lor și cum au simțit ocrotirea și prezența Mariei. Pentru noi toți întâlnirea cu sfânta Fecioară de la Lourdes va rămâne adânc întipărită în suflet și va fi un imbold către o viață mai sfântă, plină de speranță și curaj în trăirea și mărturisirea credinței. Încredințându-ne încă odată sfintei Fecioare Maria, Mama noastră cerească, și rugăciunilor sfintei Bernadeta, am plecat spre Londra, nu triști, ci cu veselia celor ce au trăit momente speciale de har pe care doresc să le împărtășească și celor dragi, odată ajunși acasă.
A consemnat pr. Robert Mățău,
capelan român Londra și Marea Britanie
lecturi: 49.