Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Coborârea Duhului Sfânt

Sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt i-a găsit împreună, și în acest an, pe tinerii din parohiile din Roman. În ajunul Rusaliilor, în seara de 22 mai 2010, începând cu ora 21.00, în Parohia "Isus, Bunul Păstor" din Roman, a avut loc un moment de rugăciune, organizat de parohiile și comunitățile din Roman, pentru a-l invoca pe Duhul Sfânt.

În fiecare an, sărbătoarea Coborârea Duhului Sfânt ne oferă ocazia de a reintra în noi înșine, recunoscându-ne apartenența în comuniunea lui Cristos, de a simți Biserica însuflețită și condusă de Duhul Sfânt, o prezență puternică dar discretă și tăcută, o prezență spirituală a lui Isus cel înviat.

La veghea de Rusalii din seara zilei de 22 mai 2010 au participat tinerii din cele patru parohii din Roman, "Isus, Bunul Păstor", "Fericitul Ieremia", "Inima Neprihănită a Mariei" și "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", însoțiți de preoți, membrii comunităților religioase din Roman, dar au fost prezenți și copii și adulți. Cântecele au fost animate de frații capucini și de tinerii din parohia gazdă.

Seara de rugăciune a fost deschisă de un cântec la Duhul Sfânt, izvorul iubirii, prin care a fost invocată iubirea sa. Apoi a fost aprins focul, simbol al iubirii purificatoare și dătătoare de viață ale Duhului Sfânt, după care a urmat binecuvântarea focului și aprinderea celor șapte torțe aflate în fața altarului, simboluri ale darurilor Duhului Sfânt.

Veghea de Rusalii a mai cuprins reînnoirea promisiunilor de la Botez, lecturi biblice care au amintit lucrarea Duhului Sfânt, intercalate de momente de reflecție, care au accentuat legătura noastră cu Dumnezeu și relaționarea cu ceilalți, iubirea eternă a lui Dumnezeu față de om, prezența sa pentru o creștere și maturizare interioară, atitudinea de încredere în fața provocărilor vieții.

Un moment special al serii de rugăciune l-a constituit momentul de mărturie personală aparținând pr. Francisc Fărcășel, parohul comunității "Isus, Bunul Păstor", care a făcut o incursiune în istoricul vocației sale la viața sacredotală. Între aspectele amuzante relatate din perioada copilăriei referitoare la "Liturghiile" săvârșite în atmosfera caldă a căminului, cu un "auditoriu" format din surorile mai mici, care ascultau cuvintele primelor predici pline de înțelepciune ale viitorului păstor de suflete și următoarele etape de formare și creștere ce au condus la consfințirea dorinței întru preoție, pr. paroh Francisc Fărcășel a recunoscut în toate acestea darul iubirii Duhului Sfânt, care l-a consacrat.

Prin rugăciuni și cântece au fost invocate darurile Duhului Sfânt: iubirea, bucuria, pacea, răbdarea, bunăvoința, bunătatea, fidelitatea, blândețea, cumpătarea ca să putem să trăim în disponibilitate și dăruire viața de fiecare zi.

În final, toți cei prezenți au făcut o rugăciune, pentru ca toate vocațiile și carismele dăruite de Duhul Sfânt să fie primite și valorizate. Seara s-a încheiat cu două piese religioase de rock alternativ, interpretate de un frate capucin, care i-au entuziasmat într-un mod deosebit pe cei prezenți.

Pr. Iulian Roca


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat