Oradea: Întâlnirea Națională a Preoților
Cea de-a șasea Întâlnire Națională a Preoților s-a desfășurat la Oradea, în perioada 17-20 mai 2010. Organizată de Episcopia Romano-Catolică de Oradea împreună cu Eparhia Greco-Catolică de Oradea, această întâlnire a încheiat seria reuniunilor naționale. Totul s-a desfășurat după un program bilingv (românește și ungurește) și biritual (romano-catolic și greco-catolic).
Luni seara, zeci de preoți de ambele rituri, tineri și bătrâni, veniți din toată țara (din Dieceza de Iași, au participat șase preoți: Francisc Vernică - Pașcani; Augustin Pușcașu - Sascut; Daniel Budău - Roman; Romeo Neculai - Onești; Sergiu Doru Stoica - Cleja și Laurențiu Dăncuță - Iași), au fost întâmpinați de mesajul celor doi episcopi din Oradea, Bocskei Laszlo și Virgil Bercea. Deschiderea a avut loc în catedrala romano-catolică, unde am primit cu toții cuvântul de salut al gazdelor: "Ne-am adunat să ne punem împreună în pelerinaj spre Isus. Acel Isus pe care ni-l prezintă evangheliile, care poate fi incomod uneori pentru noi și pentru lume, dar care singur poate să răspundă celor mai profunde așteptări ale noastre... Să redescoperim iubirea de la început, din ziua hirotonirii noastre și totodată să actualizăm prietenia noastră cu Cristos. ... Să stăm aici, împreună și să ne verificăm iubirea și fidelitatea, căci fidelitatea este expresia elocventă a iubirii în timp".
Marți, 18 mai, după sfânta Liturghie în rit bizantin, celebrată în catedrala greco-catolică "Sfântul Nicolae", coordonați de părintele Alexandru Buzalic - doctor în teologie și profesor - am mediat asupra identității preotului: "Cine este preotul?" "Ce așteaptă Domnul de la el?" "Cum este viața sa?". Spunea părintele: "Noi nu deținem preoția, ci participăm la aceeași unică preoție a lui Cristos... Nu suntem puși în fruntea unui popor, ci în inima lui, spre și pentru slujire...". După meditație, împărțiți pe grupuri, am încercat să răspundem diferitelor întrebări: "Cum reușesc să fiu în lumea de azi o imagine a lui Isus?", "Cum îmi trăiesc vocația? Mă ridic la înălțimea chemării mele?", "Lumea contemporană, pierzându-și credința și valorile adevărate, rătăcește, este în criză. Cum îl aduc pe Dumnezeu în viața oamenilor?", "Cum văd eu viitorul Bisericii? Care este rolul meu?".
Tot în această zi am avut ocazia să vizităm orașul Oradea, iar apoi am participat la lansarea cărților de drept canonic oriental ale părintelui William Bleiziffer și la prezentarea cărții "Psihologia religiilor", a părintelui Alexandru Buzalic. După un moment spiritual în biserica "Coborârea Duhului Sfânt" (rozariul, Acatistul, spovada), am împărtășit cu toții impresiile primei zile: Cristos era acolo, în mijlocul nostru, pentru că eram adunați în numele lui și ne cerea să fim mai des împreună.
Coordonatorul spiritual al zilei de miercuri a fost părintele Felfoldi Laszlor, vicar episcopal din Debrecin (Ungaria). În meditația ținută în catedrala romano-catolică "Sfânta Maria", ne-a amintit tuturor: cine suntem, cui slujim și cum trebuie să slujim; conștientizarea permanentă că darul credinței pe care îl avem nu este un lux, ci o favoare și obligația de a ne lăsa surprinși de acțiunea și darurile Duhului Sfânt, de a fi deschiși. Necesitatea reevanghelizării și a convertirii, împreună cu parabola fiului risipitor, au fost în centrul meditației. Același preot a ținut și meditația din cadrul sfintei Liturghii celebrate în biserica din satul Sâniob, comunitate de lângă Oradea în care timp de secole s-a aflat cea mai importantă relicvă a bisericii maghiare: "dreapta sfântă", brațul sfântului Ștefan, rege al Ungariei. La sfânta Liturghie a participat și fostul episcopul emerit de Oradea, Tempfli Jozsef.
Ne-am bucurat că la această întâlnire am vizitat mai multe monumente istorice, dintre care și palatul episcopal și muzeul diecezan, și am trăit în acest oraș zile de har: momente în care toți ne-am consolidat chemarea, ne-am reînnoit "da"-ul, ne-am reamintit de iubirea de la început.
Joi, 21 mai, am pornit spre locurile noastre de pastorație cu dorința de a trăi cât mai autentic darul și misterul preoției și dornici de a ne revedea.
Pr. Laurențiu Dăncuță
lecturi: 18.