Djebonoua: Au cunoscut pe Cel ce-l cântă acum
Rezonanța ecoului sărbătorilor pe străzile unui sătuc parcă uitat de lume, Djebonoua, în Coasta de Fildeș (Africa), dar nu și de Dumnezeu, își pune pecetea pe chipul copiilor, al tinerilor, al celor în vârstă și a noastră, a misionarilor români, care de dimineață ne-am îndreptat spre același loc din sat pentru a cânta intrarea glorioasă a lui Cristos în Ierusalim, fiind patronați de același spirit de bucurie.
Am început să trăiesc emoțiile acestei sărbători cu ceva timp înainte, când pr. Gabriel Cimpoeșu, parohul misiunii, povestea despre mirajul acestei sărbători celebrate aici în Djebonoua, de pata de culoare pe care lumea în simplitatea ei reușește să o dea și despre bucuria și mulțumirea pe care ți-o oferă aceste inimi, care nu de foarte mult timp l-au cunoscut pe Cel ce-l cântă acum și invită pe toți la sărbătoare.
Entuziasmul cu care m-am trezit în această dimineață, în Duminica Floriilor a anului 2010, era o construcție a așteptărilor mele, a emoțiilor acumulate pentru a vedea cu ochii mei și pentru a trăi personal ceea ce urmează să relatez în rândurile lăsate albe în jurnalul meu misionar, special pentru acest moment, rânduri ce vor ajunge la toți aceia care vor să se bucure împreună cu noi.
Tanti Ana (bucătăreasa misiunii), atentă ca-ntotdeauna, s-a gândit la noi și dimineață a intrat cântând în sufragerie aducându-ne ramuri de palmier și urându-ne o sărbătoare frumoasă. Am mulțumit și am schițat un zâmbet de recunoștință, deoarece piesele care veneau în întâmpinarea mea erau cele ale unui puzzle de mult schițat în mintea mea și care acum începea să se contureze.
Cu ramurile în mână și cu inima deschisă de a primi noutatea am pornit spre acel capăt al satului de unde avea să înceapă procesiunea. Am surprins în mod plăcut că toată lumea îmbrăcată de sărbătoare și cu ramuri de palmier în mână avea același punct de sosire. Jovialitatea copiilor care se lăsau modelați de animatorii responsabili de organizarea procesiunii a trezit în mine sentimentul de a lăsa spațiul necesar în inima mea pentru a pătrunde Regele Slavei.
Ajunși la destinație, pr. Gabriel îmi șoptește la ureche că la această procesiune se adaugă un element nou în istoria satului și anume prezența unui reprezentant al radioului local, Nobel, care a cerut acordul de a transmite celebrarea Floriilor. Mi-am zis că este minunat că bucuria nu e delimitată și poate fi transmisă și valorificată cu toate instrumentele care ne sunt puse la dispoziție.
Cu pași mărunți, în cântece de slavă, în ritm de dans african și cu ramurile de palmier fluturate de un vânticel care nu știm de unde vine și încotro se îndreaptă, dar căruia îi simțim prezența, ne-am îndreptat spre biserică. În centrul satului a avut loc o "îmbrățișare" spectaculoasă, spontană și neașteptată și anume: între procesiunea credincioșilor catolici cu procesiunea credincioșilor protestanți. Ne-am salutat discret în bucuria aceluiași eveniment, continuându-ne drumul în două zări. Nu putea trece neobservată forfota mulțimilor de păgâni și de musulmani de pe marginea drumului care priveau uimiți la noi, neștiind ce se întâmplă. Pentru o secundă m-am întrebat: Oare care este bucuria lor de vreme ce nu l-au cunoscut încă pe Cristos? Dar în același timp m-am gândit și la mărinimia harului care mai devreme sau mai târziu se va revărsa peste toți oamenii.
Odată ajunși, băncile bisericii se umpleau în răsunetul celor patru coruri animatoare: Corul copiilor, Corul tinerilor, Corul Nou și Corul "Sf. Bernadeta", biserica devenind din ce în ce mai neîncăpătoare.
Preluarea unor elemente din dramaturgie de către pr. Gabriel Cimpoeșu pentru a da citire Patimilor lui Cristos ne-a ajutat să ne transpunem în acel timp a lui Isus și de a trăi aceste momente ca fiind primele, unicele și ultimele din viața noastră.
Mesajul central al omiliei a fost prezentarea lui Cristos ca fiind modelul de intervenție în confruntarea cu dificultățile vieții iar calea fiind rugăciunea, asemenea rugăciunii lui Isus în Grădina Măslinilor.
După binecuvântarea finală, părintele paroh a mulțumit comunității pentru prezența și participarea activă la această celebrare, invitând în același timp de a continua cu acest spirit de bucurie și în Săptămâna Sfântă.
Teodora-Lenuța Lungu
Pentru mai multe informații și detalii consultați www.misiuneafrica.ro
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: www.misiuneafrica.ro
lecturi: 12.