Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Studenții ITRC în pelerinaj la Roma

Viitorii preoți, în Anul Sfintei Preoții, au fost în pelerinaj la acela care este capul vizibil al Bisericii, vicarul Marelui Preot, la mormintele apostolilor și în locurile reprezentative ale creștinismului din Italia, Austria și Ungaria. Pelerinajul studenților Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, însoțiți de pr. Wilhelm Dancă, rectorul seminarului, de pr. Ștefan Lupu, vicerectorul seminarului, împreună cu formatori și profesori ai institutului, a avut loc în perioada 7 februarie 2010 - 17 februarie 2010. Cu adevărat au fost momente istorice pentru seminariști, pentru preoți, pentru Seminarul din Iași, dar și pentru oamenii și locurile pe care ei le-au vizitat.

Pelerinajul a început duminică, 7 februarie 2010, prin celebrarea sfintei Liturghii la ora 4.30, când preoții și seminariștii s-au adunat în jurul altarului invocând binecuvântarea și ocrotirea lui Dumnezeu în drumul sfânt pe care îl începeau. Imediat după celebrare, pelerinii au pornit cu mult entuziasm cu cele trei autocare, ale firmei Terra-Nova din Bacău, spre Budapesta. Deși drumul a fost foarte lung, 900 km, rugăciunea, meditația și buna-dispoziție au însoțit, ca în fiecare zi a pelerinajului, pe cei prezenți spre drumul către Roma.

În cea de-a doua zi, 8 februarie, după celebrarea sfintei Liturghii în biserica "Sfânta Ana" din Budapesta, unde colaborează pr. Măriuț Felix, aflat la studii în Budapesta, întregul grup s-a îndreptat spre Padova. Călătorind prin Slovenia, seminariștii s-au oprit lângă localitatea Postojna Jama, pentru a vizita Peștera din Postojna, una din cele mai mari grote europene, cu o faună foarte variată: de la creveți, miriapode, și greieri de peșteră, la marea atracție pentru turiști, olmii, sau, Proteus Anguinus, o reptilă acvatică rară.

Marți, 9 februarie, după celebrarea Euharistiei la Padova, în biserica "Sfânta Cruce", unde se adună credincioșii români sub păstorirea pr. Ioan Jicmon, seminariștii s-au îndreptat spre Roma. În drumul lor au vizitat frumoasa Veneție, unică prin stilul său. Grandiosul dom "San Marco" a fost propus parcă pentru a pregăti ochii pelerinilor pentru ceea ce aveau să vadă la Roma, iar plimbarea cu vaporașul a făcut prezentă, în ochii tuturor, imaginea atâtor pelerini și negustori care, de-a lungul veacurilor, au navigat prin acele locuri spre Orient și spre Occident.

După noaptea petrecută în Cetatea Eternă, miercuri, 10 februarie 2010, pelerinii au pășit în Cetatea Vaticanului pentru momentul forte al pelerinajului: audiența generală cu Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea. Așa cum era de așteptat, seminariștii au fost extraordinari de entuziasmați, dar și Sanctitatea sa a salutat cu multă bucurie, în limba română, grupul pelerinilor din Iași, aflați în primele rânduri ale aulei "Paul al VI-lea". Alături de Sfântul Părinte au fost prezenți și păstori ai diecezelor din România, aflați în vizita ad limina: ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău.

Papa a îndemnat călduros seminariștii: "Iubiți prieteni, redescoperiți darul urmării lui Cristos, aderând mereu, cu ajutorul său, la voința Tatălui și pregătiți-vă sub aspect spiritual, teologic și pastoral să îndepliniți în mod temeinic viitorul vostru minister în contextul societății de astăzi, în mare parte secularizată. Vă însoțesc cu rugăciunea mea și vă binecuvântez din inimă". La rândul lor, seminariștii, pe lângă mărturia prezenței lor, și-au exprimat prețuirea față de sfântul părinte și prin urarea de "La mulți ani" adresată Sfântului Părinte, cântând, cu glas puternic, "Vivat - La mulți ani!". Au fost momente de neuitat, care vor rămâne pentru totdeauna vii în inimile celor prezenți.

După audiență pr. Wilhelm Dancă, pr. Ștefan Lupu și episcopii menționați, prezenți la audiența din aula "Paul al VI-lea", l-au salutat personal pe Sfântul Părinte din partea întregului grup de seminariști.

Apoi, pelerinii au vizitat bazilica "Sfântul Petru" și mormintele papilor - un moment deosebit fiind vizitarea mormântului Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea, de fericită amintire. Seminariștii au beneficiat de prezența și explicațiile oferite de pr. Adrian Dancă, cel care a facilitat vizita seminariștilor în Roma și, în mod deosebit, în Vatican.

Episcopii, preoții prezenți în Roma în pastorație sau la studii, credincioși români din Roma și grupul pelerinilor din Iași s-au adunat pentru celebrarea sfintei Euharistii în capela "Sfântul Iosif", din bazilica "Sfântul Petru". A fost un adevărat moment de edificare atât pentru cei prezenți la celebrare, cât și pentru pelerinii care vizitau bazilica și zăboveau în fața capelei "Sfântul Iosif" pentru a gusta din farmecul celebrării și al cântului seminariștilor. În toate locurile unde au fost prezenți, seminariștii s-au făcut remarcați pentru frumusețea cântecelor în limba română și latină.

După celebrare, seminariștii au vizitat și Universitatea Pontificală din Lateran, la care Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași este afiliat. Mons. Rino Fisichella, episcop auxiliar de Roma din 1998 și rector al Universității Pontificale din Lateran începând cu anul 2002, a primit cu multă căldură grupul de pelerini din Iași, subliniind faptul că seminariștii din Iași, vizitând Universitatea din Lateran, trebuie să se simtă, într-un oarecare mod, ca acasă, ținând cont de relațiile dintre universitatea pontificală și institutul ieșean. După turul măreței universități, tonul s-a păstrat prin vizita bazilicii "Sfântul Ioan din Lateran", o adevărată capodoperă.

Cea de-a cincia zi a pelerinajului, joi, 11 februarie, seminariștii au intrat în catacombele "Sfântul Sebastian", au vizitat Colosseum-ul, Altare della Patria, Piața "Veneția", bazilica "Sfântul Paul din afara Zidurilor" și bazilica "Santa Maria Maggiore"; Liturghia a fost celebrată în biserica "Sfântul Sebastian". A fost o zi deosebit de bogată în roade de tot felul, care s-a încheiat prin întâlnirea, pe Via della Conciliazione, a procesiunii din Ziua Mondială a Bolnavului spre bazilica "Sfântul Petru".

Vineri, 12 februarie 2010, seminariștii s-au îndreptat spre Padova, trecând prin Orvieto și Assisi. La Orvieto s-a celebrat Liturghia, iar la Assisi, prin ghidarea pr. Ioan Ciuraru, OFMConv., s-au vizitat bazilica "Sfântul Francisc", bazilica "Sfânta Clara" și biserica "Porțiuncula".

Sâmbătă, 13 februarie 2010, seminariștii au vizitat bazilica "Sfântul Anton" din Padova și au celebrat sfânta Liturghie într-o capelă a bazilicii,. Apoi, s-au îndreptat spre Viena, oprindu-se la Graz, unde s-au bucurat de ospitalitatea episcopului și a celor din Seminarul din Graz, unde au luat prânzul. Seara, la Viena, au fost întâmpinați de pr. Iosif Antoci, paroh al unei comunități din Viena.

În următoarea zi, duminică, 14 februarie, pelerinii s-au îndreptat spre palatul Schönbrunn de care au rămas profund impresionați. De asemenea, au mai vizitat și Opera din Viena, palatul primăriei, biserica franciscană, Prater-ul și alte locuri reprezentative pentru Viena. Cel mai important moment al zilei a fost vizita la domul "Sfântul Ștefan" și celebrarea sfintei Liturghii în dom.

Luni, 15 februarie, pelerinii au părăsit Viena și s-au îndreptat spre Budapesta. Găzduiți de pr. Pavel Balint, au vizitat locul de naștere al episcopului Anton Durcovici, localitatea Bad Deutsch Altenburg (Austria), unde au celebrat sfânta Euharistie și au vizitat și biserica în care a fost botezat episcopul martir. De asemenea, au vizitat și mănăstirea benedictină de la Pannonhalma (Ungaria) unul din cele mai vechi așezăminte ale călugărilor în Ungaria.

După încă o noapte petrecută în Budapesta, marți, 16 februarie, seminariștii au vizitat catedrala "Sfântul Ștefan" și s-au deplasat la Esztergom, centrul cultural, istoric și religios al Ungariei, unde au vizitat seminarul și catedrala.

În ultima zi a pelerinajului, Miercurea Cenușii, 17 februarie 2010, seminariștii s-au îndreptat spre Iași, oprindu-se la Oradea, pentru celebrarea sfintei Liturghii și vizitarea muzeului-palat episcopal. Drumul, deși obositor, a fost frumos și pătruns de atmosfera timpului sfânt al postului.

În dimineața zilei de joi, 18 februarie 2010, întregul grup al pelerinilor au participat la sfânta Liturghie prezidată pe pr. Wilhelm Dancă, rectorul seminarului, care a invitat seminariștii la rugăciune pentru toți binefăcătorii care au susținut proiectul în Anul Sfintei Preoții, care la început a fost o "speranță interzisă" datorită costurilor considerabile. A fost amintit în mod deosebit susținerea oferită de: Episcopia de Iași, Arhiepiscopia de București, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, prelatul Albert Hollenstein, pr. Isidor Dâscă, pr. Toma Encuță, pr. Anton Despinescu și pr. Ioan Gabor. De asemenea, au fost menționați toți preoții care și-au oferit din timpul lor pentru a însoți seminariștii în diverse locuri pe parcursul pelerinajului, facilitând vizitarea și aprofundarea valorilor specifice locurilor parcurse. Nu în ultimul rând, rectorul institutului a mulțumit bunului Dumnezeu pentru tot sprijinul binefăcătorilor anonimi, care, ca întotdeauna, au susținut și au încurajat, prin contribuția lor, aceste momente deosebite de creștere spirituală a seminariștilor în timpul binecuvântat al Anului Sfintei Preoții.

* * *

Momentele petrecute în acest pelerinaj vor fi de neuitat pentru preoții de mâine. Redăm câteva mărturii ale seminariștilor, în urma pelerinajului la Roma:

- Nu îmi este ușor să exprim în puține cuvinte ceea ce am trăit în acest pelerinaj. A fost un pelerinaj al credinței; un pelerinaj la mormintele apostolilor, la izvoarele credinței noastre. Punctul culminant al acestui pelerinaj cu siguranță a fost pentru toți întâlnirea cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea și celebrarea sfintei Liturghii în bazilica "Sfântul Petru".

Pe de altă parte, pentru noi, ca Biserică locală, vizitarea și celebrarea sfintei Liturghii în localitatea Bad Deutsch Altenburg, locul de naștere al episcopului nostru martir Anton Durcovici, a fost la fel de plină de semnificații. În aceste zile, am simțit în mod concret unitatea și universalitatea Bisericii Catolice, am simțit că și noi, cei care provenim dintr-o țară majoritar ortodoxă, avem un loc în inima Papei. (pr. diacon Pius Iancu, anul VI)

- Aceste zile de pelerinaj au reprezentat un timp privilegiat pentru întărirea credinței și a vocației noastre. Contextul care a făcut posibil acest pelerinaj a fost dat de Anul Sfintei Preoții, urmărindu-se aprofundarea vocației sacerdotale prin vizita și rugăciunea la mormintele apostolilor Petru și Paul și prin întâlnirea cu Sfântul Părinte la audiența generală. Pe lângă aceste momente de întâlnire cu personalitățile Bisericii universale, un alt moment culminant a fost vizita la Bad Deutsch Altenburg, moment de întărire cu privire la istoria Bisericii particulare.

Acest pelerinaj a reușit astfel să sublinieze legătura dintre Biserica Universală și Biserica particulară, întărindu-se decizia pe care am luat-o de a sluji atât comunitățile noastre locale, cât și întreaga Biserică. (seminarist Florin Jitaru, anul V)

- Când Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea a deschis Anul închinat Sfintei Preoții, mă gândeam că va fi un an mai special pentru preoți, un an care să-i repropună într-o cu totul altă lumină în contextul unei lumi tot mai secularizată, dar nu mă gândeam că și noi, ca seminariști, vom avea ocazia să profităm de un pelerinaj la Roma sub egida acestui an.

Pentru mine a fost ceva cu totul nou. Italia este fascinantă și fermecătoare, iar la Roma m-am simțit ca acasă, despărțindu-mă cu melancolie de Cetatea Eternă. Nimic nu se compară cu senzația când ți se oferă posibilitatea de a te întâlni cu capul vizibil al Bisericii Catolice, care ne-a primit extraordinar de călduros și afectuos, și care ne-a vorbit în limba română despre pericolele iminente pe care le vom avea de înfruntat ca viitori lucrători în via Domnului, dar neuitând să ne încurajeze filial, asigurându-ne de tot sprijinul spiritual.

Italia, cu audiența la Sfântul Părinte, cu vizitarea Vaticanului, a Romei, a catacombelor, a orașelor Padova, Orvieto, Asissi, este doar una dintre culmile pelerinajului. Cealaltă culme se leagă de istoria aproximativ recentă a diecezei de Iași și a Arhidiecezei de București: episcopul martir Anton Durcovici, a cărui locuri natale l-am vizitat.

Foarte multe momente emoționante au făcut ca acest pelerinaj să fie unul foarte reușit atât pentru noi, dar și pentru cei cu care am intrat în contact și cărora le-am oferit o mărturie de credință. Pentru toate aceste momente se cuvine să mulțumim tuturor binefăcătorilor care ne-au oferit această posibilitate unică. Dumnezeu să-i răsplătească pentru tot efortul lor! (seminarist Gabriel-Cristian Anghel, anul V pastoral)

- "Tu ești Cristos... Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea" (Mt 16,16.18). Aceste cuvinte stau la baza creștinismului și al pelerinajului nostru: în Anul Sfintei Preoții am fost în pelerinaj la mormintele apostolilor Petru și Paul și pentru a-l întâlni pe Vicarul lui Cristos. A fost un moment unic, un moment de har, la care mă simt privilegiat că am participat. Audiența papei și vizitarea bazilicii "Sfântul Petru" a fost momentul cel mai puternic al pelerinajului. Am trăit unitatea dintre noi și Sfântul Părinte, unitatea credinței și a Bisericii; comuniunea Bisericii a fost în acel moment palpabilă. O altă etapă intensă a fost vizita în locul natal al episcopului Anton Durcovici. Memoria lui este vie acolo și exemplul lui de credință și de fidelitate față de Cristos și Biserică ne determină să ne reconsolidăm credința.

Cristos își conduce și astăzi Biserica prin vicarul său, iar credința puternică îl mărturisește pe Dumnezeu în istorie: lumea are și azi nevoie de preoți! Mulțumesc lui Dumnezeu, mulțumesc tuturor binefăcătorilor care au făcut posibil acest sfânt pelerinaj, mulțumesc celor care s-au rugat și se roagă pentru noi. Deo gratias! (seminarist Aurelian Herciu, anul IV)

- Când părintele rector ne-a prezentat inițiativa de a face un pelerinaj la Roma am rămas încântat și m-am bucurat enorm împreună cu colegii mei. Scopul a fost de a ne întări chemarea primită, de a ne motiva mai mult vocația la sfânta Preoție, mai ales în acest timp când celebrăm Anul Sfintei Preoții. Cu privire la punctul culminant al pelerinajului păstrez vie, cu mare bucurie, amintirea mesajului adresat nouă seminariștilor și preoților care ne conduc pe acest drum al vocației la viața sacerdotală, în limba română, de către Sfântul Părinte. Bad Deutsch Altenburg a fost motiv de aprofundare a memoriei episcopului Anton Durcovici și al martiriului pe care l-a înfruntat din dragoste către Dumnezeu.

Apreciez disponibilitatea de care au dat dovadă credincioșii români aflați la Padova: am observat bucuria de pe chipurile lor vizându-ne într-un grup atât de mare. Aceasta este o binecuvântare. Noi vrem să arătăm lumii dorința de a deveni slujitori ai Domnului. La sfârșitul pelerinajului am mulțumit Domnului pentru marele dar al pelerinajului la mormintele apostolilor. Acest pelerinaj este o deschidere spre alte inițiative. (seminarist Corneliu Cucuteanu, anul III)

- Participarea la "pelerinajul seminariștilor ieșeni la Roma" a provocat în mine sentimente, emoții și trăiri pe care nu le-am mai avut până atunci și despre care îmi vine greu să vorbesc. Două momente au fost semnificative. În primul rând întâlnirea, pentru prima dată, cu Sfântul Părinte și întâlnirea spirituală cu episcopul Anton Durcovici, în vechea biserică din Bad Deutsch Altenburg, în care a fost botezat. În fața papei Benedict am simțit sentimentul de nimicnicie dar și de apartenență la o familie atât de mare. Numărul mare de pelerini aflați în aula Paul al VI-lea (aproximativ 12.000) pentru a-l asculta și saluta pe papa, a reprezentat pentru mine o dovadă că oamenii îl caută în continuare pe Dumnezeu.

În cel de-al doilea rând, am rămas uimit de frumusețea bisericilor și a operelor de artă pe care le-am vizitat. Cât de puternică trebuie să fi fost credința acelora care le-au construit.

Vreau să mulțumesc tuturor acelora care au avut ideea organizării acestui pelerinaj dar și celor care au făcut posibilă realizarea lui. (seminarist Gabriel Hălănduț, anul II)

- Încă de la aflarea veștii cu privire la pelerinaj, am fost cuprins de o imensă înflăcărare. Eram foarte entuziasmat că voi intra în contact cu diferite culturi, că voi călători prin zone marcate de caractere religioase diferite de cele întâlnite la noi în țară.

Un loc care m-a impresionat enorm este reprezentat de catacombe. Ajungând în dreptul unui geam, în spatele căruia se aflau mărturii scrise din primele două secole, mi s-a părut de-a dreptul extraordinar să remarc credința cu care acei "autori" au afirmat despre apostolii Petru și Paul că sunt "sfinți". Observând acele scrieri, mi-am dat seama că cei despre care citim în Noul Testament și, implicit, cei 2 apostoli care făceau minuni și fapte minunate, nu sunt personaje mitice, dar au fost, cu adevărat, oameni, care l-au slujit pe Dumnezeu.

De asemenea, am fost profund impresionat de frumos ornamentatele catedrale și bazilici, precum bazilica "Sfântul Paul din afara Zidurilor" și bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", care se impun prin grandoarea și măreția lor.

În urma acestui pelerinaj am putut simți o schimbare atât pe plan personal - întrucât mă simt îmbogățit spiritual și intelectual -, cât și pe plan comunitar, în ceea ce privește unitatea și relațiile dintre seminariști. (seminarist Matieș Liviu, anul I)

A consemnat seminarist Paul-Cristian Niculăeși


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat