Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul papei" adresat episcopilor din România aflați în vizita "ad limina apostolorum"

Vineri, 12 februarie 2010, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea i-a întâlnit pe episcopii din Conferința Episcopilor din România, primiți în aceste zile, în audiențe separate, cu ocazia vizitei "ad limina apostolorum", și le-a adresat discursul pe care-l prezentăm în continuare.

Venerați frați întru episcopat!

Pentru mine este motiv de mare bucurie să vă întâlnesc în cursul visita ad limina, să vă ascult și să reflectăm împreună cu privire la drumul poporului lui Dumnezeu încredințat vouă. Salut cu afecțiune pe fiecare dintre voi și-i mulțumesc, în mod deosebit, Monseniorului Ioan Robu pentru cuvintele cordiale pe care, în numele tuturor, mi le-a adresat. Un gând special îndrept către Preafericirea sa Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Greco-Catolice Române. Voi sunteți păstori ai unor comunități de rituri diferite, care pun bogățiile propriei tradiții lungi în slujba comuniunii, pentru binele tuturor. În voi salut comunitățile creștine din România și din Republica Moldova, așa de încercate în trecut, și aduc omagiu acelor episcopi și nenumărați preoți, călugări, călugărițe și credincioși care, în timpul persecuției, au arătat alipire puternică de Cristos și de Biserica sa și au păstrat intactă credința lor.

Vouă, iubiți frați întru episcopat, doresc să vă exprim mulțumirea mea pentru angajarea voastră generoasă în slujba renașterii și dezvoltării comunității catolice din țările voastre și să vă îndemn să continuați să fiți păstori zeloși ai turmei lui Cristos, în apartenența la unica Biserică și în respectul față de diferitele tradiții rituale. Păstrarea și transmiterea patrimoniului credinței este o misiune a întregii Biserici, dar în mod deosebit a episcopilor (cf. Lumen gentium, 25). Ogorul ministerului vostru este vast și exigent: de fapt, e vorba de a propune credincioșilor un itinerar de credință creștină matură și responsabilă, în special prin predarea religiei, cateheză, chiar și a adulților, și prin pregătirea pentru sacramente. În acest domeniu trebuie promovată o cunoaștere mai mare a Sfintei Scripturi, a Catehismului Bisericii Catolice și a documentelor magisteriului, îndeosebi ale Conciliului Ecumenic Vatican II și a enciclicelor papale. Este un program angajant, care cere elaborarea comună de planuri pastorale care să aibă ca obiectiv bonum animarum al tuturor catolicilor de diferite rituri și etnii. Acest lucru cere mărturie de unitate, dialog sincer și colaborare activă, fără a uita că unitatea este în primul rând rod al Duhului Sfânt (cf. Gal 5,22), care conduce Biserica.

În acest An al Sfintei Preoții, vă îndemn să fiți mereu părinți autentici ai preoților voștri, primii și prețioșii colaboratori în via Domnului (cf. Christus Dominus, 16.28); cu ei există o legătură înainte de toate sacramentală care cu un titlu unic îi face părtași de misiunea pastorală încredințată episcopilor. Angajați-vă să vă îngrijiți de comuniunea dintre voi și cu ei într-un climat de afecțiune, de atenție și de dialog respectuos și fratern; interesați-vă de condițiile lor spirituale și materiale, de necesara lor actualizare teologică și pastorală. În diecezele voastre nu lipsesc institute călugărești angajate în pastorație. Va fi grija voastră specială să le dedicați atenția cuvenită și să le dați orice ajutor posibil pentru ca prezența lor să fie tot mai semnificativă și cei consacrați să-și poată desfășura apostolatul lor conform propriei carisme și în comuniune deplină cu Biserica particulară.

Dumnezeu nu încetează să cheme bărbați și femei în slujirea lui: pentru asta trebuie să-i fim recunoscători Domnului, intensificând rugăciunea pentru ca el să continue să trimită lucrători în secerișul său (cf. Mt 9,37). Este misiune primară a episcopilor să promoveze pastorația vocațională și formarea umană, spirituală și intelectuală a candidaților la Preoție în seminarii și în celelalte institute de formare (cf. Optatam totius, 2.4), garantându-le lor posibilitatea de a dobândi o spiritualitate profundă și o pregătire filozofico-teologică și pastorală riguroasă, și prin alegerea atentă a educatorilor și a profesorilor. O grijă asemănătoare trebuie dată în formarea membrilor institutelor de viață consacrată, îndeosebi cele feminine.

Înflorirea de vocații sacerdotale și călugărești depinde în bună parte de sănătatea morală și religioasă a familiilor creștine. Din păcate, în timpul nostru nu sunt puține capcanele puse instituției familiale într-o societate secularizată și dezorientată. Familiile catolice din țările voastre, care, în timpul încercării, au mărturisit, uneori cu mare preț, fidelitatea față de evanghelie, nu sunt imune de plăgile avortului, corupției, alcoolismului și drogurilor, precum și a controlului nașterilor prin mijloace contrare demnității persoanei umane. Pentru a lupta împotriva acestor provocări, trebuie promovați consultanți parohiali care să asigure o pregătire corespunzătoare pentru viața conjugală și familială, de asemenea trebuie organizată mai bine pastorația tineretului. Mai ales este nevoie de o angajare hotărâtă pentru a favoriza prezența valorilor creștine în societate, dezvoltând centre de formare în care tinerii să poată cunoaște valorile autentice, îmbogățite de geniul culturii din țările voastre, așa încât să le poată mărturisi în locurile în care trăiesc. Biserica vrea să contribuie în mod hotărât la construirea unei societăți reconciliate și solidare, capabilă să facă față procesului de secularizare care este în desfășurare. Transformarea sistemului industrial și agricol, criza economică, emigrația în străinătate, nu au favorizat menținerea valorilor tradiționale, care, de aceea, trebuie să fie repropuse și întărite.

În acest context, este deosebit de importantă mărturia de fraternitate dintre catolici și ortodocși: să prevaleze asupra diviziunilor și asupra disensiunilor și să deschidă inimile la reconciliere. Sunt conștient de dificultățile pe care trebuie să le înfrunte, în acest domeniu, comunitățile catolice; doresc să se poată găsi soluții adecvate, în acel spirit de dreptate și caritate care trebuie să reanimeze raporturile dintre frații întru Cristos. În mai 2009, ați amintit împlinirea a 10 ani de la vizita istorică pe care venerabilul papă Ioan Paul al II-lea a făcut-o în România. Cu acea ocazie, providența divină oferea succesorului lui Petru posibilitatea de a face o călătorie apostolică într-o națiune majoritar ortodoxă, unde de secole este prezentă o comunitate catolică semnificativă. Dorința de unitate trezită de acea vizită să alimenteze rugăciunea și angajarea de a dialoga în caritate și în adevăr și de a promova inițiative comune. Un domeniu de colaborare între ortodocși și catolici, deosebit de important astăzi, se referă la apărarea rădăcinilor creștine ale Europei și a valorilor creștine și mărturia comună cu privire la teme cum ar fi familia, bioetica, drepturile umane, onestitatea în viața publică, ecologia. Angajarea unitară cu privire la aceste teme va oferi o contribuție importantă la creșterea morală și civilă a societății. Un dialog constructiv între ortodocși și catolici nu va înceta să fie ferment de unitate și de înțelegere nu numai pentru țările voastre, ci și pentru întreaga Europă.

La sfârșitul întâlnirii noastre, gândul meu se îndreaptă spre comunitățile voastre. Duceți preoților, călugărilor, călugărițelor, tuturor credincioșilor din România și din Republica Moldova salutările mele și încurajarea mea, asigurându-i de afecțiunea mea și de rugăciunea mea. În timp ce invoc mijlocirea Născătoarei de Dumnezeu și a sfinților din ținuturile voastre, împart din inimă binecuvântarea mea vouă și tuturor membrilor poporului lui Dumnezeu încredințați îngrijirii voastre pastorale.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat