Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Snagov: Seminar adresat asistenților spirituali și responsabililor Acțiunii Catolice

La Mănăstirea Carmelită din Snagov, în perioada 1-4 februarie 2010, s-a desfășurat seminarul cu tema "Preoți și laici, coresponsabili în misiunea Bisericii", sub motoul "Ca niște pietre vii, sunteți zidiți ca într-o casă spirituală pentru o preoție sfântă ca să aduceți jertfe spirituale plăcute lui Dumnezeu prin Isus Cristos" (1Pt 2,5)" organizat de Federația Acțiunea Catolică din România (ACRO). Seminarul a fost adresat asistenților spirituali și responsabililor Acțiunii Catolice (AC) din diecezele și eparhiile unde aceasta este prezentă, fiind o ocazie de aprofundare a temei coresponsabilității preoților și laicilor în misiunea Bisericii.

Programul seminarului a debutat luni, 1 februarie, cu sfânta Liturghie de deschidere, urmată de o seară informală în cadrul căreia participanții au avut ocazia să se cunoască și să schimbe idei referitoare la tema seminarului.

Prima conferință cu tema "Colaborarea păstori - laici, o bogăție pentru vocația sacerdotală" a fost susținută de pr. Ugo Ughi, viceasistent ecleziastic general al Acțiunii Catolice Italiene (ACI), director spiritual al Seminarului Pontifical Lombard din Roma. Au urmat apoi ateliere de lucru în cadrul cărora participanții au încercat să răspundă la întrebările la întrebările lansate de pr. Ugo: "Colaborarea preot - laic, realitate sau utopie? Până unde poate să meargă inițiativa laicilor? Cooperare? Colaborare? Coresponsabilitate?"

Programul a continuat cu un moment de mărturii sub titlul "AC în viața unui preot" în cadrul căruia pr. Cornel Cadar, în anii anteriori asistent spiritual al AC din Dieceza de Iași, și pr. Iuliu Muntean, asistent spiritual al ASTRU Oradea, au împărtășit participanților care a fost drumul lor alături de AC și care au fost roadele pe care aceasta le-a adus în viața lor sacerdotală.

A urmat prezentarea AC "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași și ASTRU Cluj din Eparhia de Cluj-Gherla, tocmai pentru a sublinia faptul că, deși de rituri diferite, în realități diferite, cu denumiri diverse, AC se definește într-un singur mod, ca fiind acțiunea laicilor care se implică în mod liber, în formă comunitară și în directă colaborare cu ierarhia Bisericii pentru realizarea scopului general al apostolatului Bisericii.

Ziua s-a încheiat cu un moment de fraternitate "sACerdos Bingo" în cadrul căruia atât preoții, cât și laicii prezenți la seminar au demonstrat cât de bine cunosc AC.

Programul zilei de 3 februarie s-a deschis cu prezentarea ACRO, realizată de Oana Tuduce, președinta acesteia, în cadrul căreia s-au subliniat cele patru dimensiuni ale formării pe care ACRO le-a propus și realizat în cadrul activităților desfășurate în anul 2009 și anume: identitate, responsabilitate, unitate și misiune.

A urmat apoi masa rotundă cu tema "Vocația laicilor în Biserică și societate", moderată de pr. Felix Roca, asistent general al ACRO, la care au participat PS Petru Gherghel și PS Cornel Damian. În cadrul acestui moment, episcopii prezenți au subliniat care sunt așteptările pe care le au de la laici, care sunt realizările laicilor după anul 1989, ce înseamnă pentru Preasfințiile lor termenul de coresponsabilitate și care sunt motivațiile pentru a înființa AC într-o parohie.

ÎPS Ioan Robu a salutat participanții la seminar și a participat alături de aceștia la conferința "Preoți și laici, împreună pentru a educa" susținută de pr. Antonio Mastantuono, asistent național al Mișcării pentru Implicare Educativă a ACI, profesor de teologie pastorală la Universitatea Pontificală din Lateran. Pr. Antonio a subliniat faptul că în societatea contemporană în care familia și școala își pierd sensul educativ, doar Biserica este cea care poate să mai ofere noilor generații o educație sănătoasă bazată pe cuvântul lui Dumnezeu. A urmat apoi o dezbatere în plen la care au participat episcopii prezenți, iar apoi ateliere de lucru în cadrul cărora participanții la seminar au aprofundat subiectul educației, încercând să afle care este rolul AC într-o comunitate care educă și care este rolul proiectului formativ al AC în procesul educației.

Seara s-a încheiat într-o atmosferă familială cu prezentarea unui program tradițional românesc din diferite regiuni ale țării.

Ultima zi a seminarului s-a deschis cu prezentarea și dezbaterea textului "Preoți și laici, coresponsabili în misiunea Bisericii", pregătit de ES Agostino Superbo, arhiepiscop de Potenza, vicepreședinte al Conferinței Episcopilor din Italia, în anii anteriori asistent general al ACI și asistent ecleziastic al FIAC, care din motive independente de voința sa nu a putut fi prezent.

Au urmat concluziile întâlnirii în care s-a subliniat importanța conștientizării și trăirii coresponsabilității preoților și laicilor în AC și în Biserică.

Seminarul s-a încheiat cu sfânta Liturghie în cadrul căreia participanții au primit un simbol ca semn al drumului de apostolat pe care atât preoții cât și laicii îl parcurg pentru îndeplinirea misiunii Bisericii.

În contextul Anului Sfintei Preoții, acest seminar a fost o provocare pentru a reflecta care este raportul între preoți și laici, pornind de la documentele Bisericii și ajungând la practica pastorală. De asemenea, întâlnirea a consolidat munca asistenților spirituali ai AC care, fiind convinși de vocația laicală, își îmbogățesc trăirea preoțească.

Pr. Felix Roca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-4 februarie 2010: Snagov: Seminar adresat asistenților spirituali și responsabililor Acțiunii Catolice


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat