Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Prezentarea Mesajului pentru Ziua Bolnavului și aniversare la Consiliul Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari

În aula "Ioan Paul al II-lea" din Sala de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc, vineri, 5 februarie 2010, o conferință de presă pentru prezentarea împlinirii a 25 de ani de la întemeierea Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari (pentru Pastorația Sănătății) și a Celei de-a XVIII-a Zile Mondiale a Bolnavului.

Prezentăm în continuare intervenția ES Mons. Zygmunt Zimowski, președinte al Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari.

* * *

Este pentru mine o onoare și o plăcere să fiu aici, astăzi, ca să anunț personal celebrările pentru aniversarea a 25 de ani de la întemeierea Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari (pentru Pastorația Sănătății) și pentru Cea de-a XVIII-a Zi Mondială a Bolnavului care vor avea loc la Roma și în Cetatea Vaticanului, între 9-11 februarie 2010. Tema lor conducătoare este "Biserica în slujba iubirii față de cei suferinzi", titlul Mesajului dedicat de Sanctitatea sa papa Benedict al XVI-lea tocmai evenimentelor de săptămâna viitoare.

O serie de celebrări cu adevărat foarte bogată și care, în afară de Liturgia euharistică pe care Sanctitatea sa papa Benedict al XVI-lea o va prezida la 11 februarie 2010 în bazilica "Sfântul Petru", va fi ilustrată imediat de secretarul nostru, ES Mons. José L. Redrado, OH, și de dr. Antonio Diella, președintele UNITALSI.

Oricum doresc să anticipez înainte de toate desfășurarea unui simpozion internațional de două zile, dedicat scrisorii apostolice "Salvifici doloris" și lui Motu Proprio "Dolentium hominum", cu care slujitorul lui Dumnezeu papa Ioan Paul al II-lea a instituit, în urmă cu 25 de ani, Consiliul Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari. Actualmente sunt înscriși 540 de persoane, provenind din 35 de țări printre care: Canada, Slovenia, SUA, Belgia, Ucraina, Spania, Polonia, Franța, Marea Britanie, Ghana și Italia. E vorba de lucrători sanitari, capelani, medici și infirmieri, reprezentați ai asociațiilor și organismelor cu caracter instituțional sau de voluntariat și din câțiva bolnavi în stare să ia parte. Va mai fi de asemenea o expoziție de pictură și un concert de muzică clasică.

Joi, 11 februarie 2010, comemorarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria de Lourdes și A XVIII-a Zi Mondială a Bolnavului, în cadrul căreia vor sosi în Vatican rămășițele pământești ale sfintei Bernadeta Soubirous și va fi o procesiune, realizată tot cu suportul logistic al UNITALSI, cu relicviarul și statuia sfintei Fecioare Maria de Lourdes care, după ce a parcurs Via della Conciliaziane, se va încheia în Piața "Sfântul Petru".

Întrând mai mult în specificul și în esența acestor celebrări, dedicate lumii bolii și a suferinței și îngrijirii persoanei umane în integralitatea ei, este oportun să amintesc că în mesajul său din acest an, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea se referă la scrisoarea apostolică "Salvifici doloris" pentru a sublinia că sensul definitiv al suferinței umane se revelează numai în lumina lui Isus Răscumpărătorul. "În misterul pătimirii, morții și învierii sale, suferința umană ia sens și plinătate de lumină", afirmă Sanctitatea sa papa Benedict al XVI-lea. Apoi, citând "Salvifici doloris", amintește că însăși suferința umană a ajuns la apogeul său în Pătimirea Domnului și astfel "a intrat într-o dimensiune complet nouă și într-o nouă ordine: a fost legată de iubire..." (nr. 18).

Continuând în manieră extrem de sintetică, dată fiind profunzimea și vastitatea tematicilor tratate, putem deci să facem legătura cu "Redemptor hominis" și astfel să fim conștienți că slujirea eclezială a iubirii se întemeiază pe lucrarea lui Isus Răscumpărătorul și-și are o realizare a sa în "completarea a ceea ce lipsește suferințelor lui Cristos, în favoarea trupului său care este Biserica", așa cum explică "Salvifici doloris".

Și de fapt, chiar în existența sa "tânără", acest continuum se regăsește și în dicasterul care sărbătorește 25 de ani de la înființarea sa și în același timp A XVIII-a Zi Mondială a Bolnavului. "O coincidență fericită" care, a subliniat Sfântul Părinte în mesaj, constituie un motiv ulterior "pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru drumul parcurs până acum în sectorul pastorației sănătății. Doresc din inimă ca această sărbătoare să fie ocazie pentru un elan apostolic mai generos în slujba bolnavilor și a celor care se îngrijesc de ei".

Cuvinte care sunt pentru noi, pentru toți cei care se ocupă de pastorație și pentru lucrători, profesionali și/sau voluntari, angajați în domeniul sanitar, o consolidare pe calea slujirii iubirii pe care Biserica o aduce pentru cei bolnavi și suferinzi.

Pentru că pastorația sănătății, atenția sa față de integralitatea persoanei, este necesară medicinei. Nu numai pentru a da bazele angajărilor etice și morale ci și pentru a susține atitudinile și practica lucrătorilor sanitari pentru o adecvată asistență, în timp, a celui care este în durerea bolii.

De altfel, nu întotdeauna este posibil a aduce vindecarea fizică așa cum, uneori, singura prezență, apropiere, faptul de a deveni aproape, este în sine un sprijin, un ajutor dat persoanei suferinde. Un exemplu sunt cei trei prieteni ai lui Iob care au mers pentru a exprima solidaritatea lor. "Apoi s-au așezat lângă el pe pământ, timp de șapte zile și șapte nopți și nici unul nu i s-a adresat, pentru că vedeau că durerea lui era mare" (Iob 2,13).

O "acțiune umanitară și spirituală a comunității ecleziale față de cei bolnavi și suferinzi" care, așa cum continuă Sfântul Părinte în mesaj, "în decursul secolelor a fost exprimată în multiple forme și structuri sanitare chiar cu caracter instituțional. Aș vrea să amintesc aici cele gestionate direct de Dieceze și cele născute din generozitatea diferitelor institute călugărești. E vorba de un 'patrimoniu' prețios care răspunde la faptul că «iubirea are nevoie de organizare ca fundament pentru o slujire comunitară ordonată» (Enciclica Deus caritas est, 20)".

Așa este "grija eclezială față de lumea sănătății" care a dus în urmă cu 25 de ani la "crearea Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari".

Un dicaster pus sub conducerea mai întâi a Eminenței sale card. Fiorenzo Angelini, primul său președinte, și apoi, până anul trecut, sub cea a succesorului său, card. Javier Lozano Barragán. O angajare articulată, cea a dicasterului și categoric vastă, atât spiritual, cât și "geografic". Având în centru pe Cristos și Biserica, se ocupă de persoana umană în integralitatea ei, de coordonarea celor peste 117 mii de centre sanitare catolice active în lume, de sprijinul și/sau al formării tuturor agenților pastorali - și aici aș vrea să amintesc înainte de toate, luând în considerare și Anul Sfintei Preoții care este în desfășurare, pe capelani - care sunt angajați cu bolnavii și pe toți lucrătorii, profesioniști sau voluntari, care vor să integreze propriile capacități profesionale în domeniul medical cu mandatul specific al Botezului și în respectarea omului creat după imaginea lui Dumnezeu. Apoi sunt inițiativele publice legate de dicaster, sau organizate direct de el, care au devenit niște întâlniri aș spune "tradiționale". Una pentru toate, conferința internațională care de regulă are loc în luna noiembrie și care anul acesta va ajunge și ea la a 25-a ediție. O întâlnire care cheamă personalitățile din Biserică și pe cele din cercetare, aprofundând tematici examinând și punctele de vedere ale celorlalte confesiuni religioase principale.

De asemenea, e important să ne întoarcem asupra rolului central al preotului, al capelanului, tot luând în considerare Anul Sfintei Preoții aflat în desfășurare.

"Gândul meu se îndreaptă îndeosebi spre voi, dragi preoți, slujitori ai bolnavilor, semn și instrument al compasiunii lui Cristos, care trebuie să ajungă la fiecare om marcat de suferință", continuă Sfântul Părinte în mesajul său. "Vă invit, dragi preoți, să nu încetați să le dați îngrijire și alinare. Timpul petrecut lângă cel care este în încercare se revelează rodnic în har pentru toate celelalte dimensiuni ale pastorației".

Iată cum Anul Sfintei Preoții este arătat nu numai în aspectul său de realizare a Zilei Mondiale a Bolnavului, ci și indicație pentru a interpreta corect misterul și valoarea suferinței.

O angajare grea, cea sacerdotală, chiar considerând numai obligația celor consacrați de a profunda în ei înșiși promptitudinea respectării eroice a tuturor exigențelor mesajului evanghelic chiar și cele care, în viața cotidiană se arată adesea foarte dificile pentru că sunt legate cu mesajul suferinței.

Și pentru aceasta Sanctitatea sa papa Benedict al XVI-lea în mesajul său se adresează și bolnavilor pentru ca să se roage cu căldură - cu cuvintele și cu faptele - pentru toți preoții. "Mă adresez vouă, iubiți bolnavi, și vă cer să vă rugați și să oferiți suferințele voastre pentru preoți, pentru ca să se poată menține fideli față de vocația lor și slujirea lor să fie bogată în roade spirituale, în folosul întregii Biserici".

Pe de altă parte, persoana bolnavă, suferindă, este punctul focal al angajării în domeniul sanitar. O îngrijire, sau chiar și numai un a deveni aproape, un a fi prezenți, solicită și promovează Biserica și prin intermediul Zilei Mondiale a Bolnavului, pe care slujitorul lui Dumnezeu Ioan Paul al II-lea a voit ca să fie legată de comemorarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria de Lourdes și care a fost celebrată, pentru prima dată, chiar în locurile în care sfânta Bernadeta a văzut-o pe sfânta Fecioară Maria și la indicația ei a săpat făcând să apară izvorul miraculos.

Edițiile Zilei Mondiale a Bolnavului care au urmat au fost celebrate în diferite continente și în țări mai avansate din punct de vedere tehnologic, ca în capitala SUA, la Washington D.C. în 2003, precum și în cele dezavantajate din punct de vedere economic, de exemplu în Camerun, la Yaoundé, în anul 2005.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Mesajul papei pentru Cea de-a XVIII-a Zi Mondială a Bolnavului


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat