Bacău: Sute de liceeni se roagă pentru unirea Bisericii
În biserica "Ss. Petru și Paul" din Bacău s-au întâlnit pentru un moment de rugăciune pentru unirea în credință a tuturor creștinilor aproximativ 400 de tineri catolici, dar și ortodocși, care învață în liceele băcăuane. Evenimentul s-a desfășurat joi, 21 ianuarie 2010, începând cu ora 14.15, și i-a avut drept inițiatori pe profesorii de religie.
"Voi veți fi martorii acestor lucruri" - sub acest moto s-au adunat în biserica romano-catolică din inima Bacăului câteva sute de tineri, dornici ca într-o bună zi Biserica lui Cristos să fie într-adevăr una.
Inițiativa organizării unui asemenea eveniment a aparținut profesorilor de religie catolică: Ana Pavel, Tereza Herciu, Tereza Palcău, Teodora Cojan, Adina Cojocaru, Olaru Flaviana, Maricica Bejenaru, Loredana Cojan. Au participat tineri catolici, dar și ortodocși de la liceele "Vasile Alecsandri", "Anghel Saligny", "Ion Ghica", "N.V. Karpen", "Vrânceanu", "Ferdinand I", Grupul Școlar "G. Antipa", Grupul Școlar "D. Mangeron" din Bacău. Între participanți s-au aflat și profesori de religie ortodoxă.
Tinerii și-au unit glasurile în cântece și cuvinte pline de conținut cu cele ale creștinilor care se roagă în această săptămână (18-25 ianuarie) pentru unitate, reușind să pună în comun mărturii de credință despre Dumnezeu, care în iubirea sa binevoitoare ne-a dăruit viața.
Este ușor să vorbești despre unitate, să o expui într-o conferințe sau într-o conversație, dar e mai greu de realizat. Această săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, prin prezentarea mărturiilor trăite ne conștientizează faptul că Dumnezeu este prezent în toate evenimentele și experiențele zilnice ale tuturor, a celor pe care îi știm, dar și a celor pe care nu îi știm. Unitatea nu se realizează prin propriile forțe, ci este o lucrare a lui Dumnezeu, și toți avem nevoie de lumina Duhului Sfânt pentru a o trăi în familii, la școală sau la locul de muncă. Unitatea trebuie căutată în primul rând în inimile noastre. Nu se poate vorbi despre unitate, armonie, atâta vreme cât inima nu este în pace cu Dumnezeu și cu semenii.
Pr. Petru Tamaș le-a vorbit tinerilor despre acest mare vis al unității și despre câtă fericire aduce unitatea în familie și în societate. Deși pare nesemnificativă, rugăciunea este primul și cel mai important lucru pe care tinerii îl pot face pe drumul unității. Începând cu strigătul "Unitate" al mulțimii din binecuvântata zi de 9 mai 1999, când papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România, unitatea credinței a devenit un deziderat puternic al tuturor românilor.
Iată câteva dintre gândurile liceenilor care au participat la activitate:
"Activitatea de azi a fost foarte frumoasă. Cel mai mult m-a impresionat numărul mare al tinerilor care au participat. Am fost mulți, foarte mulți, din mai multe școli... Mi-au plăcut, de asemenea, rugăciunile și cântecele care ne-au implicat ..." (Natalia).
"Este pentru prima oară când particip la o asemenea activitate și a fost foarte frumos. Dar cel mai mult mi-a plăcut când ne-am ținut toți de mână și am zis rugăciunea Tatăl nostru, unindu-ne în gânduri, cuvinte ... Apoi mi-a mai plăcut că am cântat. Cu siguranță o să mai particip când vor mai fi" (Ioana-Daniela).
"În general mi-a plăcut toată activitatea. Dar foarte mult m-a impresionat mesajul părintelui care ne-a îndemnat să trăim credința oriunde vom fi. Cântecele mi-au ajuns la suflet datorită mesajului, dar și pentru că toți tinerii au cântat, acompaniați fiind de chitară" (Laura).
"Mi-a plăcut faptul că au venit și catolici și ortodocși. De asemenea, mi-a plăcut că au participat foarte mulți liceeni și chiar și cei care nu au zis nimic ... au ascultat și au trăit mesajul în inima lor. Rugăciunile și cântecele au fost frumoase" (Andreea).
Redacția Biserica și Viața
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
21 ianuarie: Bacău: Sute de liceeni se roagă pentru unirea Bisericii
lecturi: 26.