Ad perpetuam rei memoriam: ep. Anton Durcovici
Comemorăm anul acesta 60 de ani de la arestarea episcopului Anton Durcovici și 58 de ani de la moartea sa ca martir în închisoarea de la Sighetu Marmației, momente de mare încărcătură spirituală și emoțională pentru Biserica noastră locală.
Am fost, de altfel, martori după anul 1990 la preocupările constante ale Preasfințitului Petru Gherghel privind recuperarea integrală a memoriei istorice a vrednicului său predecesor, din dorința de a o oferi spre cinstire și venerație generațiilor prezente și viitoare. Am consemnat, de asemenea, în aceeași perioadă, momente ale pietății populare, alături de manifestări cultural-spirituale care au avut în centru personalitatea de excepție a episcopului martir Anton Durcovici, după ce în perioada comunistă aceste informații au fost ascunse cu mare grijă spre a fi date uitării. Toate aceste inițiative de recuperare istorică au culminat cu finalizarea dosarului de beatificare a episcopului Anton Durcovici, dosar aflat de aproape un deceniu la Congregația pentru Sfinți a Sfântului Scaun.
În fine, se cuvine menționat faptul că, în anul 2001, Preasfințitul Petru Gherghel a inaugurat seria pelerinajelor diecezane anuale la fostul penitenciar, devenit "Memorialul victimelor comunismului", de la Sighetu Marmației și că, în ultimii ani, i-au fost dedicate episcopului Anton Durcovici numeroase articole, studii și volume de referință, toate subsumate aceluiași scop, și anume de a face cunoscută opiniei publice mărturia de credință a celui care la mijlocul secolului trecut a reprezentat simbolul unității Bisericii Catolice din România și al rezistenței anticomuniste prin credință. Vom prezenta în continuare cele mai recente rezultate ale cercetărilor istorice privind persecuția la care a fost supus episcopul Anton Durcovici.
În ceea ce privește contextul arestării sale, este cunoscut faptul că, la 16 mai 1949, într-o ședință a liderilor Partidului Muncitoresc Român, Gheorghe Gheorghiu-Dej a atacat în mod virulent Sfântul Scaun și episcopii catolici rămași nearestați până la acea dată, adresând totodată șefilor Securității îndemnul de a pune la cale "izolarea vârfurilor clerului catolic de restul preoților și de credincioși", deoarece rezistența Bisericii Catolice era atribuită episcopilor. Ordinul lui Dej era, de altfel, explicit: "Va trebui să luăm măsuri tari și să arestăm câțiva capi". În acest context politic, la 21 iunie 1949 a fost arestat episcopul de Alba Iulia, Marton Aron, iar la 26 iunie același an episcopul de Iași, Anton Durcovici.
Aflat în închisoare, episcopul i-a păstrat mereu în amintire pe credincioșii din dieceza sa, precum și speranța revenirii acasă, în libertate, în dieceza care îi fusese încredințată spre păstorire de papa Pius al XII-lea. Comuniștii aveau însă alte planuri, astfel încât episcopul a murit prin înfometare la 10 decembrie 1951. Timp de mulți ani credincioșii și preoții nu au știut nimic despre soarta tragică a episcopului, iar ordinarii substituți de Iași și București, preoții Petru Pleșca și Stanislau Traian Jovanelli, au solicitat printr-un memoriu înaintat Ministerului Cultelor eliberarea acestuia. Orice speranță s-a stins însă în anul 1955, când vestea morții sale s-a răspândit în ambele dieceze, prin intermediul preotului Rafael Friedrich, eliberat de la același penitenciar. Alți cinci deținuți politici au povestit apoi despre condițiile inumane în care și-a trăit ultimele zile la Sighet episcopul Durcovici: ep. Ioan Ploscaru, card. Alexandru Todea, pr. Gheorghe Patrașcu, pr. Otto Fahrenkopf și pr. Daniel Micloș Berinde, ultimului revenindu-i sarcina, conform propriei mărturii, de a-l îngropa pe episcop într-un loc secret din cimitirul orășenesc.
Despre viața pătrunsă de sfințenie și moartea ca martir a episcopului Anton Durcovici s-a discutat mereu, cu discreția impusă de regimul totalitar, în mare măsură din cauza interdicției instituite tacit. De exemplu, în anul 1973, episcopul Ioan Duma mărturisea unui grup de preoți că sosise momentul să fie colectate dovezi și mărturii privind virtuților eroice de care dăduse dovadă episcopul martir Anton Durcovici, care să stea la baza dosarului de beatificare, iar, în anul 1979, Mons. Francisc Augustin și Mons. Petru Gherghel au lansat propunerea identificării osemintelor episcopului martir și depunerii acestora în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Autoritățile au refuzat aprobările, după cum era de așteptat. Apoi, la începutul anilor '80, preotul Johann Florian Müller a lansat în Germania o amplă acțiune de strângere de mărturii orale și documentare, cu același scop al pregătirii dosarului de beatificare.
Deși nu s-a aflat la conducerea Diecezei de Iași decât o scurtă perioadă - puțin peste un an - episcopul Anton Durcovici a devenit personalitatea istorică cea mai populară și, mai recent, cea mai intens mediatizată din întreaga istorie a Bisericii noastre locale, dovadă a faptului că opinia publică romano-catolică a fost profund marcată atât de viața sa trăită în comuniune deplină cu Dumnezeu și Biserica, cât și de sacrificiul suprem cu care el a înnobilat și a întărit Biserica noastră.
Dr. Dănuț Doboș
lecturi: 63.