Interviu cu ES card. Péter Erdő: Rolul creștinismului în Europa
Aflat la sediul Episcopiei de Iași cu ocazia întâlnirii de dialog dintre Consiliile permanente ale Conferințelor Episcopilor din Ungaria, România și Republica Moldova, desfășurată în perioada 23-25 noiembrie 2009, ES card. Péter Erdő, președintele Consiliului Conferinței Episcopilor din Europa (CCEE) și președinte al Conferinței Episcopilor din Ungaria, a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări.
• Eminență, sunteți la Iași pentru a participa la schimbul de experiență care are loc între membrii consiliilor permanente ale conferințelor episcopilor din trei țări. Cum s-a desfășurat dialogul fratern cu episcopii din România și din Republica Moldova?
Întâlnirea de la Iași este o continuare a celei de la Budapesta de anul trecut. De altfel, în ultimii ani s-au desfășurat asemenea întâlniri între episcopii din țările Europei Centrale și de Est.. Ne-am întâlnit la Iași cu scopul de a ne cunoaște, de a face un schimb de informații despre viața bisericească din țările noastre și totodată pentru a ne informa reciproc asupra programelor pastorale pe care le avem, asupra dificultăților și reușitelor. Au stat în centrul atenției raporturile pe care le avem cu celelalte culte, școala, minoritățile, metodele pastorale, vocațiile etc. A fost un dialog fructuos. Episcopul de Iași a fost o bună gazdă. Întâlnirile trebuie continuate.
• Se observă tot mai mult o marginalizare a creștinismului. Eminență, cum vedeți rolul creștinismului în Europa?
Creștinismul este și trebuie să fie sufletul întregii Europe, din punct de vedere istoric, deoarece constituie baza culturală a tuturor acestor popoare care trăiesc pe continentul nostru, dar și deoarece creștinismul transmite un mesaj despre om, despre locul lui în univers, despre raportul dintre om și Dumnezeu și despre întrupare. Prin credința noastră, putem întări respectul demnității umane. Fără acest respect, nici chiar drepturile fundamentale ale omului nu au o bază. Se pot inventa mereu noi drepturi umane, dar, dacă lipsește fundamentul, totul rămâne unilateral și sfârșește prin a viola celelalte drepturi. Prin urmare, sunt convins că creștinismul este elementul de existență al Europei, chiar dacă, firește, nu se identifică cu statele și statele nu vor să se identifice cu nici o confesiune religioasă, însă statele trebuie să respecte prezența comunităților religioase în societate, deoarece aceste comunități sunt purtătoare de valori pe care statul nu este capabil să le producă. Am văzut, de exemplu, că în perioada comunistă statul voia să conducă viziunea asupra lumii, aproape ca o pseudoreligie, dar după căderea comunismului, la noi nu mai există marxiști, deci statul nu era capabil să producă o viziune asupra lumii.
• Din octombrie 2006 sunteți președinte al Consiliului Conferinței Episcopilor din Europa. Care sunt prioritățile acestui organism? Ce anume urmăresc cele 34 de conferințe care fac parte din CCEE?
Prioritățile sunt, pe de o parte, ocazionale, ca de exemplu, în acest an, protejarea lumii create, chiar și pentru că în acest an avem întâlnirea de la Copenhaga, fiind o chestiune de importanță deosebită. Apoi, mai avem un program de colaborare cu Africa, există comisii speciale ale organizației noastre pentru școli, universități și tineret. Există și o comisie pe care am îmbogățit-o, care se numește "Veritas in caritate", care se ocupă de problemele sociale, chiar și de migrație, pastorația minorității țigane etc., precum și de chestiuni sociale, precum dreptate și pace. Avem apoi alte structuri, ca, de exemplu, pentru grija față de vocații. Avem din ce în ce mai mult provocarea ecumenică, adică raporturi diferențiate cu alte Biserici. Avem Forumul Catolic-Ortodox European pe care l-am început anul trecut la Trento și tema noastră era familia, iar aproape toate Bisericile Ortodoxe din Europa, inclusiv cea română, erau reprezentate, iar la finalul acestui forum am publicat un volum amplu conținând actele acelei întâlniri și am avut chiar și o declarație finală în care recunoaștem ceea ce, la Sibiu, nu toți voiau să accepte, anume demnitatea vieții umane de la concepere până la moartea naturală. În această privință gândim la fel ca ortodocșii, avem o unitate.
• Dacă privim în Europa, sunt țări în care numărul creștinilor este în scădere, participarea la Liturghia duminicală este mică, lipsesc vocațiile, preoți sunt tot mai puțini... Avem motive de speranță?
Motivele noastre de speranță nu stau niciodată în statistici sau în sociologie, ci în harul lui Dumnezeu. Dacă, pe de o parte, unele practici pastorale nu par așa de eficiente, pe de altă parte, este provocarea misiunii. În Europa, în multe orașe mari, se celebrează misiuni orășenești, nu doar la nivel de parohie, ci la nivelul întregului oraș, chiar și în piața publică. Există manifestări care implică tinerii, care implică toate categoriile din societate, așa cum a fost în anul 2007 la Budapesta, în colaborare cu Paris, Viena, Lisabona și Bruxelles etc. Sunt noi inițiative și există, de asemenea, și solidaritatea Bisericii Universale, deci din America Latină, din Africa și din India primim multe, chiar și misionari. Toate aceste activități sunt necesare și reprezintă motive de speranță.
• Vă mulțumesc.
A consemnat pr. Cornel Cadar
*
Scurtă biografie
ES Péter Erdő este cardinal al Bisericii Romano-Catolice. Este arhiepiscop de Esztergom-Budapesta și primat al Ungariei. Este președintele Consiliului Conferinței Episcopilor din Europa (CCEE) și este cel mai tânăr membru al Colegiului Cardinalilor. S-a născut la 25 iunie 1952 în Budapesta. A studiat la seminarele din Esztergom și Budapesta, la Universitatea Pontificală din Lateran în Roma (unde a susținut doctoratul în teologie și drept canonic). La 18 iunie 1975, Péter Erdő a fost hirotonit preot de episcopul cardinal László Lékai și a fost încardinat în Arhidieceza de Esztergom. A activat ca vicar în Dorog, apoi și-a continuat studiile la Roma în perioada 1977-1980. Timp de opt ani, a fost profesor de teologie și drept canonic la Seminarul din Esztergom, ținând conferințe la mai multe universități din străinătate. În Conferința Episcopilor din Ungaria, PS Péter Erdő a fost secretar al Comisiei de Drept Canonic în anul 1986, devenind președintele aceste comisii în anul 1999. În anul 1988 a început să predea teologia la Universitatea Catolică "Péter Pázmány", unde a fost rector între anii 1998 și 2003. La 5 noiembrie 1999, a fost numit episcop auxiliar de Székesfehérvár și episcop titular de Puppi. A primit consacrarea episcopală la 6 ianuarie 2000, din partea papei Ioan Paul al II-lea în persoană, consacratori fiind arhiepiscopii Giovanni Battista Re și Marcello Zago, OMI. A fost numit arhiepiscop de Esztergom-Budapesta la 7 decembrie 2002, primind și titlul de primat al Ungariei. A devenit membru al Academiei de Știință a Ungariei în 2007. A fost ales președintele Conferinței Episcopilor din Ungaria în septembrie 2005 pentru un mandat de cinci ani, apoi președinte al Consiliului Conferinței Episcopilor din Europa (CCEE) în octombrie 2006, pentru un mandat tot de cinci ani. La 17 ianuarie 2009 a fost numit membru al Consiliului Pontifical pentru Cultură de către papa Benedict al XVI-lea. Cardinalul Erdő a scris despre condițiile speciale socio-economice ale membrilor etniei rome și a lansat întrebări cu privire la modul corect de a-i evangheliza. (Ovidiu Bișog)
lecturi: 18.