Iași: Adorație euharistică în catedrală
Cu prilejul celebrării Anului Sfintei Preoții, persoanele consacrate din orașul Iași organizează o zi de adorație euharistică, în fiecare zi de vineri, începând cu 6 noiembrie 2009, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului".
Prin cuvintele: "Domnului Dumnezeului tău să te închini și lui singur să-i slujești" (Mt 4,10), Isus ne reamintește datoria fundamentală a oricărei făpturi: adorarea lui Dumnezeu. În adorație, în actul prin care o persoană recunoaște și manifestă dependența sa totală față de Dumnezeu, Creatorul a toate, omul atinge plinătatea potențialelor sale și își realizează vocația esențială.
"Nevoia de a adora este atât de imperios înscrisă în inima omului, încât, în cazul în care nu se poate realiza, se camuflează și își schimbă obiectul.
Această atitudine necesară și firească de adorație se poate realiza pretutindeni, însă există locuri unde prezența Domnului este marcată mai mult și unde ea se manifestă mai intens. Sub speciile euharistice există o prezență reală și substanțială, unică și inefabilă, apogeu al tuturor prezențelor, care face din ea «locul» privilegiat al adorației. Adorarea lui Dumnezeu, prezent în Euharistie, nu este altceva decât consecința logică a credinței în prezența sa reală și o mărturie coerentă a aceleiași credințe.
Fiind datorie de iubire, adorația euharistică este și remediul care-l poate vindeca pe om de diversele sale idolatrii. Oamenii adoră astăzi o mulțime de idoli ciopliți după chipul instinctelor, al trufiei, al necurăției și al bucuriilor trecătoare, dar refuză să-l adore pe Dumnezeu, de aceea se agită în zadar, negăsindu-și în idolii lor nici pacea, nici bucuria adevărată. Numai cine știe să îngenuncheze în fața Domnului este capabil să exorcizeze, începând chiar din inima sa, violența și imoralitatea, egoismul și teroarea, ura și impietatea și atâția alți demoni descătușați a căror prezență funestă este atât de evidentă în vremurile noastre, încât nici nu mai trebuie demonstrate" (Congregația Inimii Neprihănite, Dialoguri euharistice, 5-7).
Recunoscându-l pe Dumnezeu ca Tată și ascultând cuvintele lui Isus: "Secerișul este mult, iar lucrătorii puțini. Rugați deci pe Domnul secerișului să trimită lucrători la secerișul său" (Mt 9,37-38), persoanele consacrate din Iași vor să-și înalțe rugăciunile lor de laudă și mulțumire Domnului pentru darul vocației fundamentale, invocând totodată chemări multe și sfinte la Preoție și călugărie, implorând fidelitatea și sfințirea preoților și a întregului popor al lui Dumnezeu.
Isus primește mereu cu dragoste și bucurie la altarul său pe cei mici și pe cei mari, tineri și vârstnici, sănătoși și bolnavi, dar în mod special în fiecare vineri, între orele 8-18, în catedrală, căci adoratorii Tatălui în duh și adevăr sunt atât de rari în zilele noastre.
El "ne dă întâlnire în acest sacrament al iubirii. Să nu fim zgârciți cu timpul nostru când este vorba să-l întâlnim în adorație, în contemplația plină de credință și gata să repare marile păcate și crime ale lumii. Să nu înceteze niciodată adorația noastră" (Ioan Paul al II-lea, Dominicae caenae, 3).
Preasfânta Fecioară Maria, prima adoratoare a Cuvântului întrupat, ne este model, iar prezența ei este indispensabilă pentru o întâlnire autentică cu Isus. Să împărtășim cu generozitate și bucurie tăcerea contemplativă a Mariei care indică o atitudine de adorație (Lc 2,19.51) utilă pentru orice suflet creștin care crede, îl iubește și îl servește pe Domnul.
Venite adoremus!
Sr. Iosefina Rediu
lecturi: 81.