Budapesta: Despre sfințenie
Ce este sfințenia? Nu cred că stă în a-ți face o chilioară pe un vârf de munte și a trăi acolo în deplină singurătate; sau a te zăvorî într-o chilie, o cameră, o celulă pe viață; ori a-ți lega piciorul cu un lanț de un zid de piatră; ori a-ți trăi viața toată pe un stâlp, cocoțat acolo sus. Acestea sunt forme simple, relativ ușoare, brute ale sfințeniei. Cu aceste gânduri ne-am adunat la 1 noiembrie 2009, în jurul sfântului altar din biserica "Sfânta Ana" din Budapesta (Ungaria), noi, comunitatea de români care au plecat de acasă pentru a încerca să își facă viața mai frumoasă.
Adevărata, marea sfințenie, de neînchipuit de grea este de a trăi într-o comunitate și a-ți iubi aproapele (așa cum e) ca pe tine însuți; sau măcar a te purta cu el ca și cum l-ai iubi ca pe tine însuți. Departe de casa, așa cum spune pr. Andrei Varga în predica de la sfânta Liturghie, să nu uitam scopul nostru pe acest pământ, acela de a fi sfinți și copii a lui Dumnezeu. Acesta este lucrul cel greu, cel sfânt, cel creștinesc, cel supraomenesc, de a deveni asemenea Creatorului.
Forma cu totul superioară și cutremurător de grea a sfințeniei este ca, liber fiind, într-o comunitate închisă trăind, să-ți iubești aproapele nu mai puțin ca pe tine, așa cum Cristos și-a iubit apostolii (Ioan 13,34). Sau poate acum ar fi timpul sa învățăm de la primele comunități creștine care se adunau în jurul preotului pentru a aduce laudă lui Dumnezeu.
După sfânta Liturghie ne-am amintit de cei răposați ai noștri în capela cimitirului "Sfânta Ana". Chiar dacă drumurile vieții ne duc departe de casă, îi purtăm mereu cu noi pe cei dragi, pe cei de la care am învățat primele rugăciuni, am învățat cam cum arată chipul lui Dumnezeu.
Pr. Felix Măriuț
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
1 noiembrie: Budapesta: Despre sfințenie
lecturi: 12.