Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerin pe urmele lui Isus și ale Mariei în Țara Sfântă

Patruzeci de credincioși din comunitățile catolice române din Roma și împrejurimi au făcut un pelerinaj în Țara Sfântă, perioada 15-22 octombrie 2009, însoțiți de păstorii respectivelor comunități, pr. Isidor Iacovici, de la Roma, și pr. Adrian Chili, de la Ladispoli, alături de care a fost invitat și PS Aurel Percă, episcopul auxiliar al Diecezei de Iași.

Un pelerinaj în Țara Sfântă este întotdeauna o mare binecuvântare, este un dar nespus de mare, deoarece te duce să calci pământul pe care a coborât Dumnezeu, să iei contact cu locurile unde a trăit Isus Cristos și preasfânta Fecioară Maria. Un pelerinaj în Țara lui Isus este și un vis al oricărui creștin.

Pentru români un asemenea vis a fost pentru mult timp refuzat. Însă odată cu prezența muncitorilor în Israel pentru motive de muncă, au început vizitele la locurile sfinte, permițându-se realizarea unui contact direct cu rădăcinile noastre creștine, iar în ultimul timp au început și pelerinajele organizate, pe itinerarele tradiționale, ceea ce permite realizarea unui program pastoral-spiritual deosebit, cu multe beneficii sufletești și chiar culturale. Prin Oficiul Diecezan pentru Pelerinaje s-au organizat din Dieceza de Iași deja mai multe asemenea pelerinaje în Țara Sfântă, având aportul deosebit al unor cunoscători ai acestor locuri - pr. Iosif Dorcu și pr. Cristian Vacaru - care cu multă competență conduc pașii pelerinilor cu adevărat pe "urmele lui Isus și ale Mariei".

În perioada 15-22 octombrie 2009, un grup de patruzeci de credincioși din comunitățile catolice române din Roma și împrejurimi, doritori de a păși pe urmele lui Isus și ale Maicii sale Preasfinte, pentru opt zile au lăsat deoparte ocupațiile obișnuite, pentru a deveni adevărați pelerini în Țara Sfântă. Grupul a fost însoțit de păstorii acestor comunități, pr. Isidor Iacovici, de la Roma, și pr. Adrian Chili, de la Ladispoli, cărora m-am alăturat și eu la Ierusalim, mergând din țară pentru a-i însoți la locurile sfinte și pentru a trăi împreună momente de profundă trăire sufletească. A fost un pelerinaj foarte reușit și meritul bunei reușite s-a datorat ghidului nostru, prezent de mai mulți ani la Ierusalim, pr. Cristian Vacaru. El i-a ajutat pe pelerini să descopere frumusețea locurilor sfinte, bogăția lor istorică și mai ales încărcătura lor creștină. A parcurge aceleași drumuri, a păși pe aceleași locuri a însemnat pentru pelerini a trăi aceleași emoții pe care le-au avut apostolii acum 2000 de ani însoțindu-l pe Mântuitorul în diferitele locuri ale Galileei sau în drum spre Cetatea Sfântă a Ierusalimului sau momentele dramatice ale pătimirii sale.

Acest pământ, cu munții și văile sale, cu pustiul și câmpia fertilă a Galileei, Iordanul, Lacul Tiberiadei, a fost "mângâiat" de privirea umană a Fiului lui Dumnezeu: nu există loc care să nu păstreze amintirea vreunui eveniment evocat în evanghelii, a vreunei întâlniri sau a vreunei învățături a lui Rabbi din Nazaret care, străbătând cărările prăfuite sau trecând prin cetățile și satele Palestinei să nu fi lăsat la trecerea sa pământească un semn al dumnezeirii sale.

Prima etapă a pelerinajului nostru a fost Nazaret: locul unde hic angelus nuntiavit Mariae - aici îngerul a vestit Mariei și unde hic verbum caro factum est - locul unde aici "Cuvântul s-a făcut trup" în cea mai mare discreție, într-o localitate prea puțin cunoscută în acele vremuri, până în momentul când îngerul Gabriel a adus vestea că Maria va zămisli și va naște pe Mesia. Bazilica Buneivestiri adăpostește sub cupola ei în formă de crin răsturnat resturile grotei unde Ioachim și Ana trăiau împreună cu fiica lor Maria. Cum să simți emoția de a te găsi la Nazaret, la grota Buneivestiri, adunați în rugăciune și la celebrarea sfintei Liturghii, în locul unde a început misterul răscumpărării noastre!

De pe Muntele Fericirilor am putut să privim profilul munților din împrejurimi, apoi Lacul Tiberiadei, acea oglindă de apă martoră a chemării primilor apostoli, martora multor minuni cum ar fi potolirea furtunii sau pescuirea minunată, locul obișnuit unde Isus învăța mulțimile, din inima căruia au izvorât și au răsunat cele mai frumoase parabole.

A fi aici, înseamnă a citi evanghelia "pe viu", înseamnă a trece prin fața ochilor și prin inimă acele locuri și acele emoții pe care le-au avut odinioară mulțimile și ucenicii Domnului, să te regăsești printre mulțimile care l-au urmat pe bunul păstor pe ploaie sau cu cerul însorit, cu praful sau foamea prelungită de-a lungul zilei, pentru a spune în cele din urmă cu Petru: "Numai tu, Doamne, ai cuvintele vieții veșnice".

În cei două mii de ani care ne separă de trecerea lui Isus pe aceste locuri peisajul desigur s-a schimbat, dar acei munți, acele coline au rămas mereu aceleași. În acest pământ este ușor să ne imaginăm viața lui Isus cu prietenii săi, apostolii. Apoi resturile casei lui Petru la Cafarnaum, o locuință simplă ce pescari, unde trăia cu fratele său și unde poposea Isus, sau sinagoga unde a învățat...

La 3 km de Cafarnaum, la Tabga, un țărm pietros, a primit pe ucenicii luim Isus cu mrejele pline de pești. Am intrat în bisericuța care păstrează resturile stâncii "Mensa Christi", unde Isus a pregătit pește de mâncare pentru ucenicii săi; aici Cristos l-a întrebat de trei ori pe Petru dacă îl iubea și aici i-a conferit primatul. Parcă l-am pe Petru răspunzând lui Isus cu atâta convingere.... Papa Paul VI s-a prosternat aici în rugăciune în timpul pelerinajului săi în Țara Sfântă în anul 1964 și a plâns.

A urmat vizita pe Tabor, un mic munte al Galileei, unde Isus s-a schimbat la față înaintea apostolilor Petru, Iacob și Ioan. Aici mi s-a părut că am atins cerul și, în ciuda unor mulțimi numeroase de pelerini, atmosfera silențioasă, cerească, părea să domine tot locul.

Apoi am parcurs pustiul Iudeii de la nord spre sud. Acesta era drumul care traversa Palestina, 150 km pe care i-a făcut Maria pentru a merge la verișoara ei Elisabeta, drum refăcut pentru a merge la recensământ ordonat de împărat, drum parcurs și de Isus când a mers la Ierusalim.

Am urmat apoi drumul de-a lungul Iordanului până la Ierihon pentru a ne îndrepta apoi spre Betleem, locul nașterii lui Isus și apoi spre Ierusalim, locul morții și învierii sale. Am lăsat în urmă zonele verzi și prospere ale Galileei, pentru a ajunge în zonele aride și pietroase ale Iudeii.

Am poposit la Ierihon, amintindu-ne de Zaheu urcat într-un smochin, în dorința de a-l vedea pe Isus, apoi un popas la biserica ortodoxă română construită aici, cu bucuria de a întâlni aici un grup de pelerini ortodocși, prezenți la sfânta Liturghie de duminică. O duminică încheiată cu o celebrare euharistică minunată în pustiul Iudeii, pe valea Hozevei...

Dar așteptările noastre se îndreptau spre Betleem: dis-de-dimineață, la ora 4.55, am celebrat Liturghia la locul nașterii, după ce fiecare pelerin din grupul nostru a trecut pe la locul marcat cu o placă de marmură și o stea de argint cu inscripția: "Hic de Virgine Maria Iesus Christus natus est", "aici Isus Cristos s-a născut din Fecioara Maria". Aici și nu în alt loc. Aici Dumnezeu și-a pus piciorul, a venit să locuiască între noi. Totul s-a petrecut fără zgomot și fără solemnitate.

Bazilica, construită de împărăteasa Elena în anul 323 deasupra locului unde tradiția venerează locul nașterii lui Isus, se află într-o stare dezolantă, purtând mai recent semnele gloanțelor în urma unui conflict dintre palestinieni și izraelieni. Betleemul, locul unde îngerii au urat pace oamenilor de bunăvoință, este departe de a fi un loc de pace...

Devoțiunea credincioșilor a acoperit locurile sfinte cu minunate sanctuare, care marchează cu siguranță un eveniment din istoria mântuirii noastre; privind grupurile nesfârșite de pelerini din întreaga lume care se succed fără întrerupere pe aceste locuri sacre, ai senzația de a fi atras într-un fluviu care te face să simți cum se revarsă binefacerile mântuitoare și cum fiecare loc evocă un popas în istoria mântuirii noastre.

Șederea la Betleem a fost scurtă; am părăsit acest loc al Nașterii lui Isus pentru a ne îndrepta spre Ein Karem, casa Elisabetei și locul nașterii lui Ioan Botezătorul, după a un drum cufundat în verde și în pace, departe de insistenții vânzători de suveniruri.

Nu pot uita spectacolul emoționant al cetății Ierusalimului văzut din același punct unde Isus a plâns, prezicând sfârșitul său, apoi Getsemani, sanctuarul rugăciunii sângerânde a lui Isus, cu sfânta Liturghie celebrată chiar pe piatra agoniei, via Dolorosa cu Calea Crucii la o oră destul de matinală, pentru a ajunge pe Calvar, după ce am avut grijă să anticipăm vizita la Mormântul Sfânt, locul Învierii lui Isus.

În bazilică, doar pe o mică suprafață, se pot reparcurge evenimentele din timpul Pătimirii lui Cristos: a te ruga pe piatra mormântului, urcarea scărilor spre Calvar, aici Adevărul poate fi atins cu mâna...Și apoi șirul nesfârșit de pelerini care aștepta intrarea în mormântul sfânt, doar pentru 5-10 secunde, cronometrat atent de supraveghetori.

Am avut și privilegiul de a fi primiți în audientă de patriarhul latin al Ierusalimului, Fericirea sa Fouad Twall. Am aflat că în Țara Sfântă sunt numai circa 26.000 de creștini catolici, 90 de preoți, că numărul creștinilor este în descreștere (de exemplu Betleemul cu ani în urmă avea 80 % creștini, iar acum populația creștină reprezintă mai puțin de 20 %), datorită adversității evreilor și arabilor musulmani, că prezența pelerinilor este o încurajare pentru localnici și un semn de solidaritate care trebuie promovat.

Fără a urma firul cronologic al evenimentelor biblice, ultima etapă a pelerinajului nostru a cuprins vizita la Cenacol, biserica Adormirii Maicii Domnului, biserica "Sf. Petru in Gallicantu" și punctul final, o vizită în Betania, locul preferat de Isus în vizitarea lui Lazăr și a surorilor sale Marta și Maria.

A fi pelerini în Țara Sfântă te face să înțelegi că acest pământ te găzduiește doar temporar, că ești un simplu pelerin, că adevărata noastră patrie casa Tatălui și Ierusalimul ceresc. Privind Ierusalimul acesta pământesc, chiar cu evocările și trăirile sale cele mai profunde, trăiești din plin senzația că pelerinajului personal trebuie să continue spre Ierusalimul de sus.

Și cum toate lucrurile au un sfârșit, și zilele pelerinajului în Țara Sfântă, "pe urmele lui Isus și ale Marie" au luat sfârșit; grupul de pelerini, venit din Roma, a trăit o săptămână minunată de har. Fotografiile făcute sau obiectele cumpărate în diferite locuri poate vor aminti unora ceva din emoțiile și bucuriile sufletești trăite în Țara Sfântă. Dar cu siguranță că momentele de pace și seninătate sufletească trăite în aceste zile ne-au ajutat să ne simțim, cel puțin pentru câteva clipe, discipoli ai Mântuitorului, liberi de preocupări, departe de orice zgomot lumesc și mai dispuși pentru rugăciune.

Ca și Petru și ceilalți apostoli, l-am urmat pe Isus în călătoria sa spre Ierusalim, am ascultat parabolele sale, am rămas încântați de Muntele Fericirilor și Tabor, ne-am simțit cuprinși de emoție sfântă văzând Cetatea Sfântă a Ierusalimului, am plâns pe Via Dolorosa și Calvar, pentru a ne adăpa în cele din urmă de bucurie la mormântul sfânt al Învierii lui Isus.

Ep. Aurel Percă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-22 octombrie: Pelerin pe urmele lui Isus și ale Mariei în Țara Sfântă


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat