Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mica revoluție a lui Benedict al XVI-lea

Modelul pentru anglicani este funcțional și pentru ortodocși și lefebvriști?

de Massimo Introvigne, întemeietorul și directorul Centrului de Studii despre Noile Religii (CESNUR)

Nota informativă a Congregației pentru Doctrina Credinței publicată marți, 20 octombrie 2009, "cu privire la ordinariatele personale pentru anglicani care intră în Biserica Catolică" reprezintă o mică revoluție în abordarea ecumenismului și se inserează pe deplin în magisteriul lui Benedict al XVI-lea. Oferă și un model pentru viitoarea întoarcere la Biserica Catolică a altor grupuri apropiate din punct de vedere doctrinar, dar cu care rămân divergențe pe planul disciplinar și liturgic.

După Conciliul Ecumenic Vatican II, din multe dieceze catolice și mulți experți în ecumenism au descurajat întoarcerea protestanților, ortodocșilor și chiar a anglicanilor la Biserica Catolică. A primi astăzi persoane sau grupuri, se spunea, ar fi iritat pe conducătorii comuniunilor sau Bisericilor creștine despărțite și ar fi făcut mai dificilă mâine întoarcerea integrală a acestor realități la Roma.

Benedict al XVI-lea a avut mereu îndoieli cu privire la această abordare, considerând-o tipică a unui fel de "ultra-ecumenism" care riscă să ajungă în relativism. Pe planul teoretic, a nu încuraja sau chiar a împiedica aceste convertiri implică ideea conform căreia este indiferent a fi catolici sau protestanți, anglicani și așa mai departe.

În enciclica Caritas in veritate papa a precizat în schimb că doctrina despre libertatea religioasă proclamată de Conciliul Vatican II "nu înseamnă indiferentism religios și nu comportă că toate religiile sunt egale". Pe planul practic, Benedict al XVI-lea știe bine că unirea deplină cu majoritatea denumirilor separate de Roma în ansamblul lor este un obiectiv așa de dificil încât trebuie considerat omenește imposibil. Anglicanii - așa cum amintește Nota - au introdus noutăți, mai întâi admițând la preoție și la episcopat femeile, apoi primind și chiar celebrând căsătoriile homosexuale.

În acest moment papa a spus "e suficient": și Nota permite primirea nu numai a persoanelor anglicane, ci a unor grupuri întregi chiar foarte numeroase - cei interesați ar fi sute de mii, dacă nu milioane - care refuză preoția feminină și unirile homosexuale. Aceste grupuri - și aici este noutatea - vor putea menține specificurile lor liturgice și pe păstorii lor anglicani căsătoriți, care - rămânând căsătoriți - vor fi hirotoniți revenind la condițiile preoților catolici, chiar dacă numai celibatarii vor putea să devină episcopi. De fapt, pentru Biserica catolică, celibatul sacerdotal este o problemă pur disciplinară, care admite derogări, în timp ce excluderea femeilor de la preoție este o problemă dogmatică și nu tolerează excepții.

Nota reprezintă nu numai sfârșitul unui "ultra-ecumenism" relativist, ci și un model pentru a primi în Biserica Catolică grupuri foarte numeroase de credincioși - de exemplu, întregi Biserici ortodoxe și, de ce nu, tradiționalismul lefebvrist - care vor putea să păstreze particularitățile lor liturgice și spirituale și pe episcopii lor. Desigur, cu condiția să adere integral la doctrina catolică și să recunoască autoritatea papei.

(După Zenit, 21 octombrie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat