Snagov: Invitație la Prima Întâlnire Națională a Preoților Catolici
La Snagov, la mănăstirea călugărilor carmeliți de la Ciofliceni, în perioada 13-16 octombrie 2009, se va desfășura Prima Întâlnire Națională a Preoților Catolici, a cărei temă va fi: "Sfânta Preoție, între slujire carismatică și funcționarism instituțional". Vor participa 80 de preoți din aproape toate diecezele și eparhiile din țară.
Întâlnirea națională a preoților a fost dorită de episcopii români de ambele rituri. Ei au stabilit, în cadrul sesiunii din luna mai a Conferinței Episcopilor din România ca, pe parcursul Anului Sfintei Preoții (19 iunie 2009 - 11 iunie 2010), să se organizeze șase întâlniri naționale, la care să participe un anumit număr de preoți din toate diecezele și eparhiile catolice. Prin aceste întâlniri, episcopii doresc să le ofere preoților lor ocazia de a se ruga împreună, dar și posibilitate de a se cunoaște și a dialoga. Programul întâlnirilor a fost definitivat în cadrul sesiunii din 5-7 octombrie 2009 a Conferinței Episcopilor Catolici din România, de la Satu Mare.
Anul Sfintei Preoții a fost deschis de către papa Benedict al XVI-lea la 19 iunie 2009 și se va încheia la 11 iunie 2010. Așa cum explica Suveranul Pontif în scrisoarea adresată preoților cu această ocazie, Anul Sfintei Preoții "dorește să contribuie la promovarea angajării unei reînnoiri interioare a tuturor preoților pentru o mărturie evanghelică a lor mai puternică și mai incisivă în lumea de astăzi".
Prima Întâlnire Națională a Preoților Catolici se va deschide la 13 octombrie 2009, cu celebrarea sfintei Liturghii.
Programul zilnic al întâlnirii cuprinde momente de rugăciune în comun - Liturgia Orelor, Acatistul Maicii Domnului, Rozariul -, meditații legate de tema întâlnirii și discuții în grupuri. Meditațiile vor fi ținute de: PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de la Vicariatul de București al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș (14 octombrie, ora 16.00), PS Cornel Damian, episcop auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (15 octombrie, ora 16.00), și pr. Șerban Tarciziu (14 și 15 octombrie, ora 9.00).
Miercuri, 14 octombrie, la ora 12.00, sfânta Liturghie va fi celebrată în ritul greco-catolic și va fi prezidată de PS Mihai Frățilă.
Joi, 15 octombrie, ora 12.00, sfânta Liturghie va fi celebrată în rit romano-catolic și va fi prezidată de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București.
La întâlnirea de la Snagov, din Dieceza de Iași vor participa:
Pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, din Parohia Bacău "Sf. Nicolae"
Pr. Vasile Rediu, decan de Traian, din Parohia Bijghir
Pr. Mihai Budău, decan de Vrancea, din Parohia Focșani
Pr. Valentin Cochior, decan de Moinești, din Parohia Moinești
Pr. Toma Rediu, paroh la Parohia Gura Humorului
Pr. Iulian Kropp - paroh la Parohia Târgu Frumos
Pr. Francisc Fărcășel, paroh la Parohia Roman "Isus Bunul Păstor"
Pr. Ștefan Ciubotaru, vicar la Parohia Izvoarele
Pr. Florin Sescu, vicar la Parohia Onești "Ss. Petru și Paul"
Pr. Petrică Dăncuț, vicar la Parohia Piatra Neamț "Sf. Iosif Muncitorul"
Următoarele întâlniri vor avea loc:
a doua întâlnire: 9-12 noiembrie 2009, la Șumuleu Ciuc
a treia întâlnire: 9-12 februarie 2010, la Iași
a patra întâlnire: 15-18 martie 2010, la Timișoara
a cincea întâlnire: 13-16 aprilie 2010, la Lugoj
a șasea întâlnire: 17-20 mai 2010, la Oradea.
La toate aceste întâlniri vor participa câte zece preoți din toate diecezele / eparhiile din țară, cu excepția întâlnirii găzduite de Eparhia de Lugoj unde, din motive logistice, sunt așteptați doar câte cinci participanți. Întâlnirea de la Oradea va fi organizată de Dieceza latină împreună cu Eparhia greco-catolică.
Informațiile au fost preluate din comunicate de presă emise de Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.
Mihail Cojan
lecturi: 32.