Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție pentru Anul Sfintei Preoții a secretarului Congregației pentru Cler

"Vrei să îndepliniți în mod demn și înțelept slujirea cuvântului, în vestirea Evangheliei și păstrând dreapta credință în expunerea credinței?"
(Pontificale Romanum. De Ordinatione Episcopi, presbyterorum et diaconorum, editio typica altera, Typis Polyglottis Vaticanis, 1990)

Preaiubiți confrați întru Preoție,
"Noua evanghelizare" îl convoacă pe fiecare la o angajare, mereu reînnoită, de apostolat și vestire. Mandatul Domnului dat Apostolilor este, în acest sens, explicit și incontestabil: "Mergeți în lumea întreagă și predicați evanghelia la toată făptura. Cine va crede și va fi botezat se va mântui" (Mc 16,15-16a). Angajarea asumată în timpul hirotonirii preoțești este exact aceea de "a îndeplini slujirea cuvântului", adică a dedica întreaga existență în vestirea lui Isus Cristos, Cuvântul întrupat, mort și înviat, unicul răspuns autentic la exigențele inimii umane.

Grija în "slujirea cuvântului" nu poate fi pur și simplu a câtorva preoți, deosebit de sensibili față de această dimensiune. Ea este caracteristică proprie și la care nu se poate renunța a însăși slujirii preoțești, constituind parte esențială a acelui munus docendi primită de la Duhul Sfânt în sacramentul Preoției.

Ritualul prevede angajarea de a îndeplini această slujire în manieră "demnă" și "înțeleaptă". Demnitatea face trimitere imediat la obiectul vestirii: Isus Cristos Mântuitorul. Nici un preot nu se vestește pe sine însuși sau propriile idei, nici interpretările personaliste sau subiective al unicei Evanghelii veșnice. Suntem chemați să recunoaștem "demnitatea" supremă a Celui pentru care am fost făcuți purtători și, prin urmare, să îndeplinim în manieră "demnă" această slujire. Această conștiință nu se poate să nu se traducă în angajarea la o aprofundare constantă a Sfintelor Scripturi, "Cuvântul lui Dumnezeu deoarece [...] pus în scris sub inspirația Duhului Divin" (Dei Verbum, 9); aprofundare desigur exegetico-teologică, dar mai ales spirituală. Adevărata cunoaștere a Scripturilor este cea a inimii, care se naște din intimitatea cotidiană cu ele, din Lectio divina, făcută în albia marii Tradiții a Părinților, din meditația profundă care, treptat dar eficient, conformează sufletul cu Evanghelia, transformându-l pe fiecare preot într-o "evanghelie vie". Știm bine că "Evanghelia nu este numai cuvânt, Cristos însuși este Evanghelia" (Benedict al XVI-lea, Omilie, 19/09/09) și cu El suntem chemați să ne conformăm, și prin exercitarea slujirii vestirii.

Alături de demnitatea acestei slujiri, Liturgia sacră indică "înțelepciunea" ca și caracteristică. Asta presupune prudența și capacitatea de a privi la realitate, în mod tendențial, după totalitatea factorilor săi, neabsolutizând nici un punct de vedere uman, ci referind mereu totul la Unicul Absolut care este Dumnezeu. O predică înțeleaptă ține cont înainte de toate de exigențele reale ale celor cărora ne adresăm, neimpunând niciodată interpretări arbitrare și insuficiente, ci favorizând mereu singurul lucru cu adevărat necesar: întâlnirea reală cu Dumnezeul fraților încredințați îngrijirii noastre. Înțelepciunea este capabilă să distingă circumstanțe, timpuri și moduri, este umilă și nu-l face pe vestitor să se ridice deasupra Celui pe care trebuie să-l vestească și nici deasupra Bisericii care, de două mii de ani, păstrează vie Evanghelia. În sfârșit, a îndeplini în manieră înțeleaptă "slujirea cuvântului înseamnă a fi mereu conștienți în mod lucid de lucrarea lui Dumnezeu în fiecare vestire: el pregătește inimile, el îi întâlnește pe oameni, el face să răsară florile convertirii și să se coacă roadele de caritate. Unicul "relativism" admis este cel față de noi înșine: trebuie să fim, ca predicatori, total "relativi la Dumnezeu"!

În felul acesta vom descoperi eficacitatea și frumusețea slujirii încredințată nouă prin vestirea Cuvântului, vom simți acea companie intimă a Domnului, care-l iubește pe cel care dă cu bucurie și nu-l lasă niciodată singur pe slujitorul său, vom contempla, emoționați, roadele pe care El le va permite și vom simți compania lui și în momentul Crucii.

Vatican, 12 septembrie 2009

+ Mauro Piacenza, arhiepiscop titular de Vittoriana
Secretar al Congregației pentru Cler

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat