Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Trei noi apariții

Scrisoarea pentru deschiderea Anului Sfintei Preoții, de Benedict al XVI-lea, O zi a unui preot. V-am dat exemplu, de Enrico Masseroni, și Postul, rugăciunea și pomana, de Aurel Iștoc, sunt cele trei noi titluri pe care Editura "Presa Bună" le propune cititorilor în această vară.

*

Scrisoarea pentru deschiderea Anului Sfintei Preoții

În traducerea pr. Mihai Pătrașcu, la Editura "Presa Bună" din Iași a apărut Scrisoarea Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru deschiderea Anului Sfintei Preoții, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la "dies natalis" a sfântului Ioan Maria Vianney. Face parte din colecția Documente, având numărul 66.

În paginile acestei scrisori, papa Benedict al XVI-lea menționează: "În solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, vineri, 19 iunie 2009 - zi dedicată în mod tradițional rugăciunii pentru sfințirea preoților - m-am gândit să stabilesc în mod oficial un An al Sfintei Preoții, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la "dies natalis" a sfântului Ioan Maria Vianney, sfântul patron al tuturor parohilor din lume. Acest an, care vrea să contribuie la promovarea angajării de reînnoire interioară a tuturor preoților pentru o mărturie evanghelică mai puternică și incisivă a lor în lumea de astăzi, se va încheia în aceeași solemnitate din anul 2010".

"Preoția este iubirea inimii lui Isus", obișnuia să spună sfântul paroh de Ars. Această expresie emoționantă ne permite înainte de toate să evocăm cu gingășie și recunoștință darul imens pe care preoții îl constituie nu numai pentru Biserică, ci și pentru omenirea însăși. Mă gândesc la toți acei preoți care le oferă credincioșilor creștini și lumii întregi propunerea umilă și zilnică a cuvintelor și a gesturilor lui Cristos, căutând să adere la el cu gândurile, voința, sentimentele și stilul întregii lor existențe.

*

O zi a unui preot. V-am dat exemplu

Preoților, dar și celor interesați de o aprofundare a trăirii credinței în fiecare zi le este propusă cartea lui Enrico Masseroni, O zi a unui preot. V-am dat exemplu, tradusă din limba italiană de pr. Cristinel Fodor și publicată la Editura "Presa Bună" la începutul Anului Sfintei Preoții. Cartea a apărut prima dată în Italia în anul 2006. Varianta în limba română este publicată și pe situl www.ercis.ro în capitole cu frecvență lunară.

Este o lectio care aprofundează și bazează fiecare zi din viața preotului, adică toată viața ferială a preotului, pe aceea a lui Isus în evanghelii și după viziunea cristologică a lui Paul și a lui Petru.

Ea constituie, pe scurt, o comunicare amicală, plină de pasiune, a unui episcop-păstor către preoții săi, unde elementul caracterizator este concretitudinea, pentru că cea care face diferența este întruparea cuvintelor în gesturi: ele sunt cele care țes relațiile și fac să crească o comunitate creștină. De fapt, itinerarul spiritual propus în această carte se îndreaptă în direcția concretitudinii. Volumul se naște din dorința multor preoți de a avea acest text la îndemână.

De aceea, diferitele capitole ale teologiei referitoare la minister, în versiunea conciliară, nu sunt aici prezentate - spune autorul Enrico Masseroni - după o schemă sistematică, dar sunt introduse în cotidianitatea vieții. Marile teme ale ministerului în raportul său cu misterul lui Cristos păstorul, în contextul fraternității prezbiteriale, întâlnirile obligatorii ale preotului, precum Euharistia, rugăciunea, fraternitatea sacerdotală, raporturile cu familiile, cu tinerii, semnificația timpului liber, impactul cu suferința și cu moartea, spiritul apostolic și misionar, urgența sfințeniei în multele și diferitele segmente ale vieții, intersectează existența cotidiană, provocările acesteia, urgențele, bucuriile și eforturile. Totul este străbătut de firul roșu al carității pastorale și de apelul la sfințenie, care este aventura cea mai adevărată care se poate scrie în viață.

*

Postul, rugăciunea și pomana

Părintele Aurel Iștoc propune cititorilor cartea Postul, rugăciunea și pomana, publicată la Editura "Presa Bună" în luna iulie 2009.

"Ideea alcătuirii acestor predici - declară autorul la Cuvânt înainte - mi-a venit cu câteva zile înainte de Miercurea Cenușii din Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Postul Mare din acest an în care se evidențiază printre altele și importanța pe care - postul, rugăciunea și pomana - o au în a ne stimula la convertire și a ne dispune să celebrăm cum se cuvine Paștele.

Deci, această broșură caută să expună pe scurt învățătura Bisericii cu privire la cele trei practici de pocăință atât de dragi tradiției noastre biblice și creștine. Cele 19 predici despre post, rugăciune și pomană, au fost scrise și propuse credincioșilor în zilele de duminică, miercuri și vineri în cadrul sfintei Liturghii de după Calea crucii din timpul Postului Mare. Cred că ele pot fi folosite și de alți preoți după cum vor crede de cuviință și pentru aceasta m-am hotărât să le dau publicității".

Ovidiu Bișog

* * *

Scrisoarea pentru deschiderea Anului Sfintei Preoții
Benedict al XVI-lea, Ed. "Presa Bună", 2009, ISBN 978-606-8116-00-6, 10x14 cm, 26 p., 3,5 lei

O zi a unui preot. V-am dat exemplu
Enrico Masseroni, Ed. "Presa Bună", 2009, 14x21 cm, 128 p., 8 lei

Postul, rugăciunea și pomana
Aurel Iștoc, Ed. "Presa Bună", 2009, 14x21 cm, 98 p., 7 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 51.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat