Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Misiunea și ecumenismul nu sunt inconciliabile

Material pentru Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor 2010

Exponenți creștini din diferite confesiuni au publicat un document în care depășesc dialectica în care se opunea vestirea Evangheliei (misiunea) dialogului ecumenic.

Este vorba de materiale redactate de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și de Comisia Credință și Constituție din Consiliul Ecumenic al Bisericilor cu ocazia Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor și pentru restul anului 2010.

Documentul, publicat recent, este dedicat temei "Misiune și unitate", inspirându-se din fraza din Evanghelia după Luca (24,48) "Voi veți fi martorii acestor lucruri".

Așa cum explică Introducerea, "nu toți asociază misiunea și preocuparea pentru unitatea creștinilor".

De fapt, în unele regiuni ale planetei, una din problemele cele mai serioase pe care a trebuit să le înfrunte dialogul ecumenic în ultimele decenii este legată tocmai de sosirea misionarilor de diferite confesiuni creștine, văzuți uneori ca o formă de "concurență".

Totuși, documentul întreabă: "Angajarea misionară a Bisericii și angajarea sa ecumenică nu merg împreună?".

"Prin Botezul nostru formăm deja un singur trup și suntem chemați să trăim în comuniune. Dumnezeu ne-a creat frați și surori în Isus Cristos. Nu aceasta este mărturia fundamentală pe care trebuie s-o prezentăm?", continuă textul.

"Fără a nega rivalitățile dintre misionarii trimiși de diferite Biserici", documentul recunoaște că "aceia care au fost în prima linie în misiune au fost probabil primii care au conștientizat tragedia pe care o reprezenta dezbinarea creștinilor".

Pentru acest motiv, textul susține că în trecut misionarii au fost adesea maeștri de ecumenism.

"Dacă în Europa erau obișnuit separările ecleziale, scandalul lipsei de unire apărea în mod clar misionarilor care aveau funcția de a vesti Evanghelia populațiilor care nu cunoșteau nimic despre Cristos", explică documentul.

"Anumite rupturi ecleziale care au marcat istoria creștinismului nu erau fără fundament teologic - admite el -. Dar se caracterizau și prin contextul (istoric, politic, intelectual...) care le-au dat naștere. Cum se putea permite să se exporte aceste diviziuni popoarelor care nu-l cunosc pe Cristos?".

"La început, noile Biserici locale nu puteau să fie acuzate de dezacordul dintre mesajul de iubire pe care voiau să-l trăiască și separarea efectivă a discipolilor lui Cristos. Cum să faci să se înțeleagă reconcilierea oferită în Isus Cristos dacă înșiși botezații se ignoră sau se luptă între ei?", se întreabă redactorii documentului.

"Cum pot grupurile care trăiesc în ostilitate reciprocă să predice - în mod credibil - un singur Domn, o singură credință, un singur Botez?", insistă ei.

Cel mai bun mod de a promova unitatea creștinilor, conclude textul, constă deci în vestirea lui Cristos.

"Evanghelia nu este un lux în umanitatea noastră rănită de dezbinări; Evanghelia nu poate să fie vestită de voci discordante".

Cu această ocazie, promotorii Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, Comisia Credință și Constituție a Consiliului Ecumenic al Bisericilor și Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, au încredințat pregătirea textelor unor exponenți din Bisericile creștine din Scoția.

Decizia vrea să amintească de centenarul Conferinței misionare din Edinburg din anul 1910, care în vara acelui an i-a adunat pe delegații oficiali ai societăților misionare protestante și ai anglicanismului, cărora li s-a alăturat un invitat ortodox.

În iunie 2010 se va celebra la Edinburg centenarul Conferinței (www.edinburgh2010.org) ca ocazie pentru a schimba informații despre practicile misionare dintre membrii diferitelor tradiții ecleziale.

Proiectul inițial al documentului a fost pregătit de un grup ecumenic scoțian constituit din asociația "Action of Churches Together en Scotland" (ACTS) la invitația Conferinței Episcopilor Catolici.

(După Zenit, 25 august 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat