Arhiepiscopia Romano-Catolică București
Str. G-ral Berthelot 19, 010164 București (RO)
Tel. 021/2015400
Fax 021/3121207
birouldepresa@arcb.ro
București, 12 iulie 2009
Comunicat de presă
Biserica Catolică va continua să apere cu toate mijloacele catedrala "Sfântul Iosif"
Marșul de protest a strâns circa 6.000 de credincioși
Duminică, 12 iulie 2009, toate bisericile romano-catolice din Arhidieceza de București (întregul teritoriu al Olteniei, Munteniei și Dobrogei) au fost închise, ca semn de protest față de:
a) indiferența autorităților privind distrugerea patrimoniului cultural național, parte a celui european și mondial, de către investitorii imobiliari.
b) modul incalificabil de comportament al autorităților statului la adresa Bisericii Catolice și a catedralei "Sfântul Iosif".
Catedrala "Sfântul Iosif" a fost singurul lăcaș de cult romano-catolic în care s-a celebrat sfântă Liturghie. Celebrarea a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Monsenior dr. Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, prezenți fiind ÎPS Francisco Javier Lozano, reprezentantul papei Bededict al XVI-lea în România, care a transmis apropierea și solidaritatea Sfântului Părinte cu suferința catedralei "Sfântul Iosif", PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și mai bine de 100 de preoți.
Excelența sa Mons. Ioan Robu a afirmat în cadrul sfintei Liturghii: "Nu am avut parte de nici un ajutor, de nici un favor din partea autorităților. În schimb, investitorilor de la «Cathedral Plaza» le-au venit în ajutor multe autorități, chiar doi primari generali, care le-au concesionat terenuri în mod ilegal... Nu-i invidiem, nici nu-i urâm, pentru că suntem creștini și Domnul ne învață să-i iubim și pe dușmanii noștri. Dar avem ochi și vedem că în timp ce noi nu suntem ascultați, cei care urâțesc Bucureștiul sunt ajutați. Catedrala noastră este agresată atât fizic, cât și moral: de când au început lucrările la colosul de lângă noi, credincioșilor le este tot mai mult teamă să vină la catedrală... Am învățat din experiențele tragice ale bisericii armenești și de aceea vom continua să apărăm această catedrală, cu toate mijloacele care ne stau la dispoziție".
După încheierea sfintei Liturghii, credincioșii au pornit într-un marș spre Palatul Victoria unde au depus o petiție la Guvernul României, în care au solicitat, printre altele, stoparea reluării lucrărilor de construcție la imobilul "Cathedral Plaza" și analizarea în amănunt a activității celor care urâțesc imaginea Bucureștiului și pun în pericol viețile oamenilor.
La marș au participat, conform datelor primite de la Jandarmerie circa 6.000 de persoane, alături de credincioșii romano-catolici aflându-se greco-catolici, armeni, ortodocși ș.a.
În petiția înaintată Guvernului se precizează: "S-a ajuns la acest gest unic (de închidere a bisericilor în sfânta duminică și protest pe străzi) în istoria Arhidiecezei de București din cauza Hotărârii Curții de Apel Ploiești, din 25 iunie 2009, luată în completul de judecată format din judecătorii Alexandrina Urlețeanu (președinte), Valentin Niță și Maria Pohoață. Prin această hotărâre, șocantă și imposibil de acceptat pentru noi și pentru mulți alții, s-a răsturnat Hotărârea nr. 122 din 27 februarie 2009 a Tribunalului Dâmbovița, care dăduse curs, după 3 ani de procese, cererii Arhiepiscopiei de București, și anulase pe motive de nelegalitate autorizația de construire emisă de Primăria Sectorului 1, pentru construcția autointitulată "Cathedral Plaza", de 75 m înălțime, cu 4 subsoluri și 20 de nivele ce se află în execuție la numai 8 m de zidurile catedralei "Sfântul Iosif".
Biroul de presă al ARCB
Tel. 0742/752552
lecturi: 8.