Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Benedict - nume de papă și figură de sfânt

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Benedict al XVI-lea, un portret văzut de aproape, scrisă de Peter Seewald, tradusă din limba germană de pr. Iosif Agiurgioaei. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", în format 14x20 cm, conține 344 de pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 25 lei.

La Editura "Sapientia" a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași au apărut, de-a lungul timpului, mai multe lucrări dedicate vieții și gândirii teologice a papei Benedict al XVI-lea: "Introducere în creștinism", "Drumul pascal", "Sarea pământului" și "Dumnezeu și lumea". Aceste volume sunt menite dezvăluie ceva din personalitatea papei Benedict al XVI-lea, care a fost mulți ani cel mai apropiat colaborator al papei Ioan Paul al II-lea, în calitate de prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței.

Alături de cărțile menționate mai sus, cititorii au acum ocazia să cunoască în detaliu viața Papei Benedict al XVI-lea, profesor de teologie remarcabil și unul dintre cei mai mari gânditori catolici contemporani.

În traducerea părintelui Iosif Agiurgioaei, cartea "Benedict al XVI-lea, un portret văzut de aproape", scrisă de ziaristul german Peter Seewald (coautor al cărților-interviu "Sarea pământului" și "Dumnezeu și lumea" apărute și la Editura "Sapientia") dezvăluie cititorului viața pasionantă și ascunsă a lui Joseph Ratzinger; astfel încât avem oglindită imaginea unui om care trăiește pentru Biserică, pentru adevăr și pentru Cristos.

Încă de la alegerea sa ca papă, cardinalul Joseph Ratzinger i-a surprins pe mulți dintre criticii săi prin modul în care și-a asumat slujirea petrină și prin deschiderea sa la dialog. Îndeosebi în Germania, mulți s-au arătat critici față de Joseph Ratzinger, mulți se temeau de o întoarcere reacționară a Bisericii. Totuși, într-un punct toți sunt de acord: papa Benedict al XVI-lea este unul dintre cei mai însemnați intelectuali și maeștri spirituali ai timpului nostru. Aceste calități au în spate ani îndelungați de formare creștină și teologică, de activitate didactică și, nu în ultimul rând, de rugăciune.

Cine este, pe scurt, papa Benedict al XVI-lea?

Joseph Ratzinger s-a născut la 16 aprilie 1927, în Germania. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1951. A fost creat cardinal de papa Paul al VI-lea, în ziua de 27 iunie 1977. A participat la Conciliul al II-lea din Vatican, în calitate de expert. Cunoaște zece limbi, este pianist, a primit șapte titluri de doctor honoris causa, iar în aprilie 2005 a fost declarat de revista Times printre cei o sută de oameni cei mai importanți din lume.

Pentru a ne crea o imagine corectă asupra personalității sale, este suficient să ne amintim cuvintele încurajatoare pe care le-a rostit la alegerea sa ca papă, în ziua de 19 aprilie 2005: "Iubiți frați și surori, după marele papă Ioan Paul al II-lea, domnii cardinali m-au ales pe mine, un simplu și umil lucrător în via Domnului. Mă mângâie faptul că Domnul știe să lucreze și să acționeze și cu instrumente insuficiente și în mod deosebit mă încredințez rugăciunilor voastre. În bucuria Domnului înviat, încrezători în ajutorul său permanent, mergem înainte. Domnul ne va ajuta, iar Maria, preasfânta sa mamă, va fi de partea noastră".

Cele trei părți ale acestui volum ne dezvăluie cine este acest homo ecclesiasticus cu mersul umil, dar cu o gândire perspicace și călăuzită de setea după adevărul credinței. Citind viața captivantă a papei Ratzinger, ne simțim obligați să mergem și noi înainte în drumul nostru de credință și de cunoaștere a lui Isus Cristos, având-o drept călăuză pe preasfânta sa mamă, Fecioara Maria.

* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Viața sfântului Benedict și Regula benedictină, scrisă de sfântul Grigore cel Mare, tradusă din limba italiană de Surorile Benedictine din Mânăstirea "Maica Unității" din Viișoara - Piatra Neamț. Cartea apare în colecția "Viețile sfinților", în format 14x20 cm, conține 212 pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 15 lei.

Apariția acestei cărți în limba română constituie un eveniment editorial, întrucât este pentru prima dată în care această carte, una dintre comorile tezaurului patristic al Bisericii Catolice, apare în țara noastră. Ea are două părți distincte: Viața sfântului Benedict și Regula benedictină.

Traducerea a fost realizată de surorile benedictine din Mănăstirea "Maica Unității" din Viișoara - Piatra Neamț, care urmează îndeaproape faimoasa Regulă benedictină, conform căreia viața din mănăstire este stabilită ca într-o familie, astfel încât abatele este tratat ca un părinte spiritual, iar călugării ca frați. Călugărul benedictin îl caută pe Dumnezeu și răspândește pacea prin rugăciune și muncă (de aici faimosul dicton "ora et labora" - "roagă-te și muncește").

Benedict s-a născut (480) în Nursia (Norcia, Umbria) ca fiul unui om bogat. El a început împreună cu fratele său să ducă o viață sfântă, plină de rugăciune și de asceză. Li s-a alăturat și sora lor, Scolastica. A murit în anul 547. Întemeierea Ordinului Benedictin și reformarea tradițiilor monastice anterioare existente în Occident i-au meritat supranumele de părintele monahismului occidental. A avut o viață trăită în strălucirea adevărului, și nu în luminile colorate ale politeții și ale conformismului.

Papa Paul al VI-lea l-a caracterizat astfel: "Făuritor al unității, maestru al civilizației, în primul rând crainic al lui Cristos și întemeietor al vieții călugărești în Occident, Benedict cu fiii săi spirituali au adus Europei progresul creștin prin cruce, prin carte și plug". Pentru aceasta, sfântul Benedict este considerat, din 1964, patron protector al Europei.

Unul dintre papii care au urmat stilul său de viață modestă a fost papa Grigore cel Mare (590-604), autorul acestei cărți. A fost și primul călugăr care a devenit papă, fiind benedictin. Mare apărător al monahismului, el își transformă casa părintească de pe Colina Caelius din Roma într-o mănăstire închinată sfântului apostol Andrei, în care-i adăpostește pe călugării benedictini alungați din mănăstirea Monte Cassino de către longobarzii care încercau să cucerească Peninsula Italică. Grigore însuși se retrage aici dorind să rămână un simplu călugăr benedictin. După multe secole, Mănăstirea "Sf. Andrei" va fi dedicată celui care a întemeiat-o, sfântul Grigore (Mănăstirea "Sf. Grigore cel Mare de pe Caelio").

Mare reformator al vieții spirituale din timpul său, papa Grigore I cel Mare a scris, printre alte lucrări, și "Cartea regulii pastorale", adresată preoților, în care vorbește despre cumpătarea prin asceză.

Partea a doua a acestui volum cuprinde celebra Regulă benedictină, prezentată în 73 de capitole. Ea reprezintă o sinteză a tradițiilor monastice anterioare, iar firul roșu al acestei Reguli este sfințirea călugărului prin viața comunitară și prin rugăciune.

Nu trebuie să căutăm în istorie pentru a vedea actualitatea acestui sfânt, ci trebuie să privim la drumul pe care îl străbate acum Biserica; actualul papă și-a ales numele Benedict, și odată cu acest nume, și spiritul dialogului și al deschiderii, cu care își va împlini misiunea de păstor pentru care a fost așezat pe scaunul lui Petru.

Andrei Dumitrescu

* * *

Benedict al XVI-lea, un portret văzut de aproape
Peter Seewald, Ed. "Sapientia", 2009, ISBN 078-973-8980-57-0, 14x20, 343 p., 20 lei

Viața sfântului Benedict și Regula benedictină
Papa Grigore cel Mare, Ed. "Sapientia" 2009, ISBN 978-973-8980-58-7, 14x20, 212 p., 15 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat