Vaslui și Bârlad: Administrarea Mirului în sărbătoarea hramului
Pentru Parohia Vaslui și filiala acesteia, Bârlad, ziua de sâmbătă, 5 iulie 2009, a fost una deosebită, întrucât 17 tineri din Vaslui și opt din Bârlad au primit taina sfântului Mir din mâinile PS Petru Gherghel. În aceeași zi, Parohia Vaslui a celebrat și hramul bisericii, Ss. "Petru și Paul".
După mai multe luni de pregătire susținută de pr. Sebastian Bilboc, parohul comunităților din Vaslui și Bârlad, tinerii candidați au primit cu emoție vădită sacramentul maturității creștine.
PS Petru Gherghel a sosit mai întâi la Bârlad, însoțit de pr. Iosif Dorcu, decan al Decanatului de Iași, pr. Lucian Păuleț, cancellarius, pr. Isidor Mocanu, penitentiarius magnus, unde a fost întâmpinat de către parohul comunității Sebastian Bilboc, de către cei opt candidați la taina Confirmațiunii și de către numeroși credincioși, majoritatea rude și prieteni ai candidaților.
Liturghia de Mir a început la ora 9.00. În cadrul predicii, PS Petru a menționat că prezența sa la Bârlad constituie un gest de prețuire al Bisericii față de cei care se angajează să dea mărturie în lume despre Cristos. A continuat apoi verificarea pregătirii candidaților la Mir. Răspunsurile lor prompte și clare au fost o manifestare a dorinței arzătoare de a-l primi pe Duhul Sfânt cu darurile lui, pentru a fi întăriți și pentru a putea da mărturie lumii de astăzi despre credința lor vie.
La plecare, episcopul s-a întreținut câteva clipe cu credincioșii din Bârlad pentru a le arăta grija părintească pe care Biserica o manifestă față de toți fiii ei, din toate locurile și din toate timpurile, și pentru a-i încuraja în itinerarul lor de credință.
La ora 11.45, Preasfințitul a sosit și la Vaslui, unde comunitatea celebra două evenimente deosebite: Mirul și hramul. Aici, pe lângă cele două sărbători, vestea venirii episcopului în comunitate i-a motivat pe toți credincioșii să ia parte la primirea episcopului. Tinerii care urmau să fie miruiți au constituit un culoar acoperit cu flori de la poarta bisericii până la intrarea în biserică prin care a trecut episcopul, iar ceilalți credincioși l-au urmat pe episcop asemenea unei turme fidele care își urmează păstorul.
Biserica din Vaslui a fost transformată într-o veritabilă grădină cu flori, și la propriu și la figurat. În prezbiter se aflau episcopul și opt preoți. Candidații, opt tinere și nouă tineri, au fost dispuși în fața altarului. Nașii și părinții tinerilor au ocupat primele bănci din biserică. Iar numeroșii credincioși care au fost prezenți au determinat ca biserica să devină neîncăpătoare în timpul celebrării euharistice, care a început la ora 12.00.
După ce a consultat pe parohul locului cu privire la vrednicia candidaților de a primi sacramentul Mirului, Preasfințitul a început predica într-o manieră dialogată pentru a verifica pe cei care și-au manifestat public, așa cum cere Biserica, dorința de a-l primi pe Duhul Sfânt cu cele șapte daruri. Printre altele, episcopul le-a spus tinerilor că această credință manifestată public trebuie susținută mai departe, pentru a fi o mărturie și un imbold eficace pentru credința celorlalți că Duhul Sfânt este prezent în Biserică, pe care o susține până la sfârșitul veacurilor, iar cei doi stâlpi de bază ai Bisericii și patroni ai comunității din Vaslui, sfinții Petru și Paul, să fie modele de mărturie veritabilă și fidelă.
După reînnoirea făgăduințelor de la Botez de către candidații la Mir, episcopul a trecut la administrarea propriu-zisă a sacramentului.
Înainte de sfârșitul celebrării, cu mari emoții, atât în privire cât și în glas, un tânăr a mulțumit episcopului, pentru darul Duhului Sfânt, în versuri. Tot cu un gând de mulțumire, din partea tuturor candidaților, dar și a celorlalți credincioși din parohie, o tânără a adresat discursul său Preasfințitului Petru, care mereu îi copleșește pe vasluieni când se află în vizită la ei, și părintelui Sebastian, care i-a încurajat, susținut și condus la primirea sacramentului maturității creștine. Întreaga comunitate, în această zi de sărbătoare, a intonat un cântec al credinței, fiind condusă de un maestru-dirijor, episcopul. Comunitatea de credincioși constituie un buchet de flori. Aceste flori sunt ținute împreună de o sfoară, preotul, care le ajută să rămână vii și proaspete. De aceea, lor, episcopului și preotului, li se cuvine o mulțumire deosebită.
Au fost numeroși cei care s-au implicat în mod activ la organizarea și desfășurarea acestor evenimente, însă meritul este întotdeauna al lui Dumnezeu și mulțumirea i se cuvine în primul rând lui, întrucât el însuflețește sufletele și le face vrednice de numele său.
Marcelin Blaj
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
4 iulie: Administrarea Mirului în Parohiile Vaslui și Bârlad
lecturi: 18.