Iași: 125 de ani de la înființarea Episcopiei
Se împlinesc, anul acesta, 125 de ani de la înființarea Episcopiei de Iași și 220 de ani de la sfințirea catedralei "Adormirea Maicii Domnului". În catedrala din Iași, sâmbătă, 27 iunie, au avut loc diverse manifestări religioase, culturale și istorice, cu scopul de a marca cele două aniversări. Toate au constituit, în același timp, aducere de mulțumire lui Dumnezeu și recunoștință pentru înaintași.
La ora 10.00, în catedrală, a avut loc o Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel. Au participat: PS Aurel Percă, peste 30 de preoți din Iași și din alte localități, credincioși, invitați. Liturghia a constituit un moment de a aduce laudă lui Dumnezeu și recunoștință pentru cei care au fost la începutul diecezei sau au ctitorit catedrala. E vorba de arhiep. Nicoae-Iosif Camilli și pr. Fidelis Rocchi.
La ora 11.30, în aula sinodală a catedralei, a avut loc un simpozion științific în care au vorbit mai mulți specialiști în istorie bisericească.
PS Petru Gherghel i-a salutat pe invitați și pe toți cei prezenți. A amintit de scrisoarea pastorală: "Un nou popas istoric. Spre pioasă aducere aminte" în care i-a invitat pe toți la rugăciune de mulțumire. A precizat că toți cei care au studiat istoria Bisericii și vor lua cuvântul în cadrul simpozionului dau un nou impuls cercetărilor din istoria Bisericii de Iași.
Pr. Ștefan Lupu, cel care a moderat întâlnirea, a făcut o introducere la simpozion spunând că acesta va avea două secțiuni: în prima parte specialiștii vor vorbi despre catedrală, iar în a doua parte despre înființarea Episcopiei de Iași.
Dr. Danuț Doboș, pr. Anton Despinescu și pr. Fabian Doboș au vorbit despre construirea și sfințirea catedralei (15 august 1789), despre înființarea Episcopiei de Iași (27 iunie 1884), despre primii episcopi care au păstorit Dieceza de Iași: Nicolae-Iosif Camilli, Dominic Jaquet, Mihai Robu.
Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" a fost construită între anii 1782 și 1789, ctitor fiind părintele Fidelis Rocchi. A fost sfințită la 15 august 1789. Actuala formă interioară datează din anul 1869.
Episcopia de Iași a fost înființată la 27 iunie 1884. Documentele vorbesc despre o existență catolică pe teritoriul Moldovei încă din prima parte a secolului al XIII-lea. În anul 1227 a luat ființă Episcopia de Milcov (1227-1241), în anul 1371 Episcopia de Siret (1371-1434), în anul 1418 Episcopia de Baia (1413-1523), iar în anul 1607 Episcopia de Bacău (1607-1818). După anul 1818, activitatea misionarilor catolici din Moldova a fost coordonată de la Iași, unde a funcționat Vicariatul Apostolic al Moldovei (1818-1884). La 27 iunie 1884, papa Leon al XIII-lea, prin scrisoarea "Quae in christiani nominis incrementum" ("Cele care privesc propășirea numelui de creștin"), înființează Episcopia Catolică de Iași.
Primul episcop a fost numit Nicolae-Iosif Camilli (27 iunie 1884 - 10 mai 1894, 30 august 1904 - 30 decembrie 1915). S-a evidențiat prin: deschiderea seminarului în vederea formării clerului indigen (Iași, 29 septembrie 1886), editarea unui catehism, ridicarea de noi biserici, vizite canonice, organizare a protopopiatelor și parohiilor, recrutarea și formarea dascălilor catolici, prin ordonarea corespondenței bisericești și a arhivelor parohiale etc.
În timpul ep. Dominic Jaquet (8 ianuarie 1895 - 30 iulie 1903) s-a înființat Provincia Franciscană (15 iulie 1895); în vara anului 1897 a înființat Seminarul Franciscan de la Hălăucești, la 15 septembrie 1895 a deschis Colegiul "Cipariu" din Iași, în anul 1901 a început construirea edificiului Seminarului de pe Copou (Iași), a deschis Școala de Dascăli de la Hălăucești etc.
Ep. Mihai Robu (5 iulie 1925 - 27 septembrie 1944) este primul episcop indigen. Activitățile cu care s-a remarcat: ridicarea a numeroase biserici, grija pentru seminar, multe vizite canonice însoțite de administrarea sfântului Mir, susținerea presei catolice, ocrotirea celor greu încercați în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial etc.
PS Aurel Percă a ținut o prelegere despre Episcopia de Iași în zilele noastre, subliniind că Dieceza de Iași este tânără. Din cauza condițiilor istorice în care am trăit nu putem vorbi de mii de ani de istorie ai diecezei. Deși în perioada comunistă nu s-a putut desfășura o activitate pastorală normală, au fost multe inițiative care au relansat activitatea bisericească: reînnoirea adusă de conciliu, redobândirea seminarului, reclădirea altuia nou, zidirea de noi biserici, înființarea de noi parohii, creșterea numărului de preoți etc.
La finalul simpozionului a fost lansat volumului Incursiune în istoria Episcopiei Catolice de Iași (1884 - 27 iunie - 2009), de pr. Alois Moraru, Ed. "Presa Bună", 2009. Autorul a precizat că până acum au apărut circa zece cărți despre istoria catolicilor în Moldova. Cu privire la cartea pe care a scris-o, a subliniat că este prima din cadrul unei colecții. În acest scop a consultat peste trei sute de cărți și zece arhive. Primul volum, înainte a intra în istoria propriu-zisă a diecezei, tratează despre formele de organizare ale catolicilor. Autorul a preferat formatul mic pentru a ajunge la cât mai mulți cititori.
În final, PS Petru Gherghel a îndreptat toate spre slava lui Dumnezeu, spunând că "admirăm ceea ce au făcut înaintașii noștri pentru a-l face cunoscut pe Dumnezeu". A mulțumit tuturor celor care au contribuit la manifestări, precum și celor care au binevoit să vină.
Pr. Cornel Cadar
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
27 iunie: Iași: 125 de ani de la înființarea Episcopiei (FOCUS)
lecturi: 11.