Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Viișoara: Ceremonial de înveșmântare la Mănăstirea "Maica Unității"

Mă voi bucura din toată inima în Domnul și va tresălta de veselie sufletul meu în Dumnezeu, căci m-a îmbrăcat cu haina mântuirii, m-a acoperit cu veșmântul veseliei..., ca pe o mireasă împodobită cu giuvaierele sale (Is 61,10-11).

Cuvintele marelui profet Isaia, în ciuda vechimii lor, au putut să fie rostite cu toată încântarea inimii de către tânăra Mihaela Coșa, care, după mai bine de șase luni petrecute în interiorul (și numai în interiorul) mănăstirii benedictine de clauzură "Maica Unității" de la Viișoara (NT) ca postulantă, cu bunăvoință crescândă și de dragul lui Dumnezeu, a trăit, duminică, 26 aprilie 2009, momentul solemn al înveșmântării ei cu haina călugărească a ordinului benedictin. Circumstanțele vizibile strâmte ale vieții în care debutează, refuzul ei conștient și constant arătat ambientului aglomerat de evenimente, proiecte și neajunsuri în care ne purtăm cu toții viețile ne fac să n-o înțelegem prea bine pentru opțiunea ei vitală și să ne mirăm doar că ea așa a înțeles să-l lase pe Dumnezeu să-i locuiască inima.

Sărbătoarea aceasta a fost în primul rând a ei, a mănăstirii, a familiei, rudelor și prietenilor care au ținut să fie împreună cu cea care a ieșit din mijlocul lor și care îi asigură acum pe toți de cea mai caldă comuniune spirituală intermediată de rugăciune. Ceremonialul monastic de înveșmântare s-a desfășurat în cadrul sfintei Liturghii concelebrate de mai mulți preoți în capela mănăstirii. În cadrul procesiunii, postulanta a fost însoțită până în fața altarului de către părinții ei, urmată de abatesa căreia i-a fost încredințată. Aceasta, după citirea sfintei evanghelii, pe un ton de suavă atenționare, i-a spus: "Mihaela, Domnul te cheamă!". Și ea, asemenea lui Samuel nedumerit de glasul care îl striga în noapte, a răspuns: "Iată-mă, Doamne!".

După predică, tânăra i-a făcut cunoscut celebrantului principal ce anume cere ea la această sfânta Liturghie: milostivirea lui Dumnezeu și binecuvântarea sa pentru a începe viața monastică după Regula sfântului Benedict. Abatesa a ținut să o mai cerceteze încă o dată, întrebând-o dacă chiar e dispusă să trăiască în mănăstire și să arate supunere față de Regulă și autoritatea persoanei ei. Postulanta, în semn de capitulare în mâinile lui Dumnezeu, de sprijinul căruia nu se poate dispensa din cauza nimicniciei pe care și-o recunoaște, răspunde că nu se încrede în puterea ei, dar cu ajutorul Domnului speră să trăiască cât mai bine sfânta Regulă. După înălțarea unui rugăciuni specifice, celebrantului i s-a adus veșmântul religios pe care l-a binecuvântat cu apă sfințită. Apoi, pentru a arăta despărțirea ei de tot ceea ce este podoabă sau frumusețe lumească, a tăiat o șuviță din părul postulantei îngenuncheate în fața altarului. Abatesa i-a încredințat veșmântul pe care aceasta l-a îmbrăcat ajutată și de mama ei. Celebrantul, cu solemnitatea cuvenită a intonației, a făcut cunoscut noul ei nume: sora Maria Cristiana, și i-a dat o lumânare aprinsă care îl simbolizează pe Cristos, candela pașilor ei. Căci ea trebuie să fie din rândul fecioarelor înțelepte care au candele aprinse.

Cuvântul de mulțumire pe care l-a rostit la finalul întregii celebrări a relevat dăruirea ei fără rest lui Dumnezeu: "Îți mulțumesc, Doamne, pentru ziua în care m-ai întâlnit, ziua în care privirea ta a aprins în oasele și în inima mea un foc mistuitor. Cu ajutorul tău am lăsat tot ce aveam: familie, prieteni, proiecte de viitor, ambiții personale". A putut să lase atâtea deoarece, pe când încă le mai avea, primise ceva de o valoare mult superioară acestora. A putut să lase pentru că a primit darul vocației, care nu se lasă explicat ușor nici pentru ceea ce este în sine, nici pentru ceea ce e în stare să producă în sufletul omului; o vocație pretențioasă, exigentă, specială, în înțelegerea unora necruțătoare, ieșită din comun, insuportabilă; oricum ar fi pentru unii sau pentru alții, o vocație în stare să umple toată inima acestei novice cu o mulțumire și o pace pe care nimic din ceea ce a părăsit nu i le-ar fi putut procura. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru clipele de har trăite în acel loc consacrat slujirii lui, ne bucurăm pentru răspunsul radical pe care i l-a dat sora Maria Cristiana.

"Astăzi când îmbrac haina monastică, ajută-mă, Doamne ca, renunțând la omul cel vechi, să devin o făptură nouă", a mai spus sora în cuvintele de mulțumire adresate la finalul celebrării. Fie ca această dorință să-și găsească realizarea în fiecare zi pe care o trăiește în noua stare de viață. Iar alegerea pe care a făcut-o să ne fie nouă imbold în rezistența pe care trebuie să o arătăm față de atracțiile multiforme ale lumii, căci noi, asemenea Domnului nostru înviat, inserați puternic în lume, trebuie totuși să fim învingătorii ei (cf. In 16,33).

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 aprilie: Viișoara: Ceremonial de înveșmântare la Mănăstirea "Maica Unității"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat