Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea diecezană anuală a profesorilor de religie romano-catolică

Sub egida Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei din Dieceza de Iași, duminică, 26 aprilie 2009, s-a desfășurat în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași întâlnirea anuală a profesorilor de religie romano-catolică din dieceză. Întâlnirea a avut tema "Probleme ale învățământului religios", iar ca moto: "Toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu și este de folos pentru a învăța, a convinge, a educa în dreptate, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit, pe deplin pregătit pentru orice lucrare bună" (2Tim 3,16-17).

La această întâlnire au fost prezenți PS Aurel Percă, pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, OFMConv., pr. conf. univ. dr. Iosif Enășoae, pr. dr. Alois Hîrja și un grup de 70 de profesori de religie din cadrul diecezei.

În cea de a treia duminică din timpul pascal, profesorii de religie (70 din cei peste 100 din Dieceza de Iași) care au răspuns afirmativ la invitația lansată de Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei din Dieceza de Iași au participat la acest moment de comuniune și de împărtășire din experiența lor de "mici mesageri ai cuvântului divin" al lui Cristos în comunitățile unde își desfășoară activitatea.

Această întâlnire a dascălilor catolici a fost o împrejurare oportună pentru soluționarea unora dintre problemele care s-au ivit și cu care se confruntă învățământul religios din parohiile moldave.

Înflăcărați de bucuria și pacea dăruită de Isus înviat, profesorii au participat la sfânta Liturghie din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" prezidată de PS Aurel Percă, asistat fiind de pr. Iosif Bisoc și pr. Iosif Enășoae.

Sfânta Liturghie a fost animată de profesorii prezenți, care au proclamat lecturile, au oferit ca daruri hostii, colac și vin, Biblia, o lumânare, manuale și revistele Educatorul creștin (revista profesorilor de religie ai Diecezei de Iași) și Lăsați copiii să vină la mine (revista grădinițelor confesionale ale Diecezei de Iași), un coș cu fructe și flori. Corul catedralei, condus de pr. Florin Spătariu, a încântat și a înălțat inimile celor prezenți prin frumoasele cântece specifice timpului pascal.

Deschiderea oficială a activităților în plen s-a desfășurat în aula sinodală a catedralei din Iași începând cu ora 13.15. Întâlnirea a debutat cu urarea de bun venit adresată de PS Aurel Percă și salutul cordial transmis de PS Petru Gherghel, episcop de Iași.

A urmat o prezentare sintetică a simpozionului internațional care a avut ca temă: "Reflecții asupra învățământului religios catolic din punctul de vedere al inspectorului de religie", desfășurat în perioada 25-28 septembrie 2008 la Sinaia, susținută de pr. conf. univ. dr. Iosif Enășoae, participant la acest eveniment.

Dezbaterea asupra problemelor învățământului religios din Dieceza de Iași, moderată de pr. Iosif Bisoc, inspectorul școlar diecezan, s-a concentrat asupra temelor:

  • Olimpiada de religie romano-catolică, faza interjudețeană, ce se va desfășura în perioada 1-3 mai la Liceul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman;

  • Missio canonica acordată profesorilor din fiecare zonă (după următorul program: Roman, 23 mai 2009; Onești, 30 mai 2009; Bacău, 30 mai 2009; Iași, 6 iunie 2009);

  • programa și manualele;

  • organizarea de simpozioane, referate și comunicări;

  • probleme apărute în urma restrângerilor;

  • înscrierea pentru asociațiile profesorilor și părinților;

  • exercițiile spirituale pentru profesorii de religie în perioada 28 august-30 septembrie 2009, la Luncani;

  • pregătirea numărului 2 al revistei Educatorul creștin.

După prezentarea fiecărui punct al ordinii de zi, au urmat intervențiile profesorilor prezenți, care au primit informații utile și complete, necesare pentru o cât mai optimă desfășurare a activității didactice, a perfecționării lor profesionale și a formării moral-spirituale.

Încheierea activităților și a dezbaterilor i-a revenit pr. Iosif Bisoc, OFMConv., inspector școlar diecezan, care a mulțumit în mod deosebit PS Aurel Percă pentru interesul și preocuparea pe care o manifestă față de învățământul religios și față de profesori, numiți și reprezentanți oficiali ai Bisericii Romano-Catolice în școlile din Moldova.

Profesorii din zona Iași, organizatori ai evenimentului, înalță o rugăciune de mulțumire către Dumnezeu și aduc un gând de recunoștință în special pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, și preoților colaboratori din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, care s-au implicat și au susținut pregătirea acestei întâlniri. Dumnezeu să-i binecuvânteze cu multe haruri și bucurii!

Lăcrămioara Boroș

*

"Întâlnirea anuală a profesorilor de religie romano-catolică, desfășurată la Iași, a constituit un prilej deosebit de a trăi împreună bucuria învierii Domnului, în jurul păstorului nostru, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, împreună cu pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, inspector școlar diecezan, și pr. conf. univ. dr. Iosif Enășoae, prin participarea la sfânta Liturghie. Acest moment de trăire creștină, precum și îndemnurile și mulțumirile PS Aurel Percă au constituit pentru noi, profesorii de religie, sursă de energie și putere de muncă în anevoiosul drum de formare al elevilor noștri. Comunicarea prezentată de pr. Iosif Enășoae a fost deosebit de atractivă prin informațiile prezentate cu privire la învățământul european, la statutul disciplinei religie și la profilul profesorului de religie, tot în context european. Celelalte teme cuprinse pe ordinea de zi au clarificat o serie de probleme cu care se confruntă învățământul religios românesc și implicit profesorii de religie. Atmosfera caldă, primitoare, comunicarea asertivă și deschisă au fost posibile doar prin implicarea cu mult suflet și profesionalism, discreție și eleganță a inspectorului zonal Iași, prof. Fulvina Blânda, și a echipei de profesori cu care a colaborat".

Prof. dr. Violeta Apostu, inspector zonal Onești


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat