Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Căutăm esența vieții

"Căutăm esența vieții" - pe această temă tinerii din Gherăești vor reflecta împreună, sâmbătă, 25 aprilie 2009, între orele 15.00 și 17.50, la Gherăești, în cadrul întâlnirii formative lunare pentru tineri, organizată de Surorile Campostrini, pentru a înțelege mai mult în ce mod viața noastră capătă un semnificat mai profund atunci când alegem Cuvântul lui Dumnezeu ca far al vieții noastre.

Noi, oamenii, suntem în continuă căutare a sensului vieții. Și cu cât înaintăm în largul existenței noastre, cu atât crește în noi nevoia profundă de a înțelege esența, acel puțin și puternic ce ne permite să ne simțim liberi, iubiți, împliniți. Dar viața conține în sine un joc: cu cât pătrundem mai adânc în profunzimea ei, cu atât ni se deschid din ce în ce mai multe cărări, dubii și întrebări, iar alegerile pe care le facem sunt determinante pentru cursul vieții noastre, pentru formarea identității noastre și construirea viitorului așa cum îl dorim. Și totuși, în ciuda numeroaselor orizonturi ce ni se deschid și a diferitelor propuneri (uneori contrapuse) pe care societatea ni le oferă astăzi, ni se dezvăluie puțin câte puțin, sensul vieții, locul și centralitatea noastră, valoarea acestui imens dar primit în mod gratuit, viața.

Textul ales spre reflexie (Inț 6,12-21), ne vorbește de înțelepciune, de roadele sale, de importanța acesteia în viața noastră. Daca reflectăm puțin mai mult, conștientizăm că de fapt pentru aceasta am fost creați, să găsim și să multiplicăm infinitele daruri pe care Dumnezeu Tatăl le-a dăruit fiecăruia dintre noi, să descoperim adevăratul chip interior, asemenea Fiului său, Isus Cristos. Textul ne prezintă anumite "reguli" pentru a putea trăi viața noastră cu demnitate, utilizând la maxim tot ceea ce ne oferă, pentru ca în orice moment să ne simțim liberi, împliniți, realizați ca persoane umane în orice alegere.

Persoanele care caută înțelepciunea au și construiesc mereu o interioritate bogată și senină, știu să aleagă ceea ce e constructiv pentru propria viață și a celorlalți, devin abili în a o găsi oriunde. Înțelept nu e acela ce posedă infinite cunoștințe în nenumărate domenii și nici acela care caută informații la orice pas și are răspuns la toate întrebările, ci e acea persoană care știe să folosească totul pentru o cunoaștere cât mai profundă a propriei personalități, e acela care știe să fie umil învățând de la orice și de la oricine, e acela care a învățat să respecte și să aprecieze persoanele de lângă el. Cine caută înțelepciunea știe să discearnă între bine și rău, să facă alegeri curajoase, descoperă în fiecare clipă nenumărate posibilități pentru a îmbunătăți condiția de viață prezentă, dezvăluindu-se treptat sensul și scopul propriei vieți.

Dar în ce mod putem noi tinerii să descoperim sensul vieții noastre? Cum putem să alegem direcția vieții noastre? Ce putem face pentru a deveni înțelepți? Ne spune textul că un prim pas este învățătura. Este importantă, deci, o cât mai amplă cunoaștere a lumii în care trăim, pentru a ne dezvolta gândirea, a înțelege locul nostru, încadrându-ne existența în lumea complexă de astăzi. Înțelepciunea e strâns legată de "învățătură" și "iubire". Sunt într-o relație de interdependență, una fiind cuprinsă în cealaltă și completându-se între ele. Noi, oamenii, am fost creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. De aceea este adânc înrădăcinată în noi setea de iubire, de cunoaștere, de căutare. Omul nu se mulțumește cu un singur răspuns, pentru că acel răspuns deschide infinite alte căi. Și totuși un simplu răspuns poate dărui libertate și liniște interioară. Ne umple viața o relație de încredere cu o persoană dragă, un gest de atenție din partea cuiva la care ținem, sau către cineva căreia vrem să-i demonstrăm afecțiunea noastră... Adaugă ceva la bagajul nostru interior și descoperirea unei calități, înfruntarea unei dificultăți, învățarea dintr-o eroare comisă... orice, oricât de mic ar fi, se poate transforma în bogăție interioară pentru noi. Suntem înconjurați de lucruri simple, pe care le vedem mereu, poate de fiecare dată ni se par neschimbate, dar care de fiecare dată ne spun ceva nou. Și cum nimic nu vine de la sine, trebuie să ne deschidem total făcând spațiu în noi pentru ceea ce e de fapt la dispoziția noastră, fiind mereu atenți la ceea ce ne face să creștem, ceea ce ni se oferă și ceea ce ne conduce înspre obiectivele pe care ni le propunem, dar mai mult, ne conduce spre noi înșine.

Alegerile noastre, ale tinerilor, nu sunt deocamdată conștiente pe deplin. Ceea ce ne determină și ne ghidează orice clipă a vieții cotidiene este un "ceva" aflat între clar și neclar, deoarece puțina noastră experiență de viață ne face să privim cu incertitudine spre viitor, dar, în același timp, să trăim clipele prezente în mod intens. Este necesar să dăm semnificate pline de sens trecutului nostru, să facem spațiu înăuntrul nostru valorilor morale, educației pe care o primim, pentru ca "astăzi" și "mai târziu" să avem ceva stabil și puternic înăuntrul nostru care ne dă forță, speranță și încredere pentru a trăi viața cu fruntea sus și demnitate.

Viața noastră capătă sens în momentul în care urmăm un obiectiv, facem o alegere căreia îi suntem fideli, prin acțiuni concrete și continue, încredere, răbdare și perseverență, îndreptându-ne astfel, puțin câte puțin, înspre obiectivul prefixat. Fundamentală este și ordinea interioară, necesară pentru a ghida gândurile, sentimentele și acțiunile zilnice înspre ceea ce dorim, ordine ce se obține respectând anumite "reguli", fiind acestea impuse de societatea în care trăim, sau reguli pe care noi înșine ni le impunem. Astfel vom reuși să trăim în mod intens valorile în care credem, reușind să aprofundăm tot mai mult sensul "învățăturii", "cunoașterii", "iubirii", "înțelepciunii", al vieții în toate aspectele sale.

Pasajele descrise în textul ales spre reflecție, ne conduc din aproape în aproape, cu pași mici, înspre cunoașterea parțială a lumii noastre interioare, a capacităților cu care am fost înzestrați, iar mai apoi ne conduc înspre cunoașterea în mică măsură a lui Dumnezeu. Astfel ne apropiem de el prin trăirea valorilor pe care el însuși le-a trăit prin Fiul său, valori pe care le-a înrădăcinat adânc în sufletul nostru și spre care tindem neîncetat. Căci de aici vine adevărata liniște și libertate interioară, adevăratul sens și scop al vieții noastre, trăirea cu intensitate maximă, mergând dincolo de aparențe și pătrunzând tot mai mult în adâncul ființei noastre, printr-un mecanism de căutare, cunoaștere, dăruire, un circuit fără închidere: relația cu Dumnezeu ce se oglindește și capătă formă concretă în relația cu noi înșine și cu cei din jurul nostru.

- De ce și în ce mod ne ajută căutarea înțelepciunii?

- Cu ce "hrănim" zilnic lumea noastră interioară?

- Care este esența vieții noastre și pe care valori se bazează aceasta?

Sr. Anișoara Șandru

* * *

Surorile Campostrini
Strada Cobzaru, 21
617205 - Gherăești, Neamț
e-mail: gheraesti@campostrini.it
tel: 0233/746480


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat