Episcopia Romano-Catolică
Bd. Ștefan cel Mare, 26
700064-Iași
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006
www.ercis.ro
Nr. 4 / 08.04.2008
COMUNICAT DE PRESĂ
Zilele dinaintea Paștelui în Biserica Romano-Catolică
În acest an, Biserica Romano Catolică celebrează în perioada 9 11 aprilie, cele trei zile sfinte care precedă marea sărbătoare a Paștelui. Această perioadă mai poartă numele de "triduum pascal" și are o importanță deosebită, pregătind sărbătoarea Învierii Domnului. În catedrala din Iași celebrările sunt prezidate de PS Petru Gherghel.
Joia Sfântă. Joi dimineața are loc, începând cu ora 10.30, Liturghia crismei (a sfințirii uleiurilor). Preoții din toată dieceza vor fi în jurul episcopului, moment în care își vor reînnoi făgăduințele din ziua hirotonirii. În cadrul sfintei Liturghii se vor sfinți uleiurile pentru cei care urmează a fi botezați, pentru cei ce vor primi taina sfântului Mir și pentru bolnavi.
Seara are loc Liturghia Cinei Domnului. Împărtășania sau Cina Domnului, Preoția și porunca iubirii vor sta în centrul acestei Liturghii. În catedrala din Iași Liturghia este la ora 18.00. În cadrul acesteia are loc ritul spălării picioarelor, prin care este amintit gestul lui Isus de umilință care a spălat picioarele celor 12 apostoli la Cina cea de Taină. După Liturghie, la un altar lateral, credincioșii vor medita la pătimirile lui Cristos, rând pe rând, toată noaptea.
Vinerea Sfântă. După o tradiție foarte veche, Biserica nu celebrează Liturghia în ziua aceasta. Seara se celebrează Patima Domnului. Altarul nu are nimic pe el: nici cruce, nici sfeșnice, nici fețe de altar. Celebrarea Patimii Domnului are loc la Iași la ora 18.00 și se compune din trei părți: lecturi din Sfânta Scriptură (se proclamă patima Domnului Isus Cristos după sfântul Ioan), adorarea sfintei cruci și distribuirea sfintei Împărtășanii. Ziua aceasta este zi de post și de abstinență.
Sâmbăta Sfântă. Cristos este în mormânt, ca atare Biserica este în tăcere. Nu este nici o celebrare. Toți sunt invitați să mediteze pătimirea și moartea lui Cristos.
Noaptea Sfântă. Noaptea aceasta este o priveghere în cinstea Domnului, astfel încât credincioșii, urmând îndemnul evangheliei, ținând în mâini candele aprinse, să fie asemenea slujitorilor care îl așteaptă pe stăpânul lor să se întoarcă, pentru ca atunci când va sosi, găsindu i veghind, să i așeze la masă. Întreaga celebrare a privegherii pascale are loc la Iași începând cu ora 23.00. Binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale și a celorlalte lumânări, preconiul pascal (o cântare specială adresată lui Cristos, lumina lumii), lecturi multe din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii, înnoirea făgăduințelor de la Botez, împărtășirea credincioșilor - stau în centrul atenției acestei nopți sfinte. La finalul sfintei Liturghii se va merge în procesiune cu lumânarea pascală, simbolul Învierii lui Cristos, pe străzile orașului.
Ziua de Paști. Liturghia zilei de Paști se celebrează cu mare solemnitate. La începutul Liturghiei, credincioșii sunt stropiți cu apă binecuvântată în noaptea precedentă pentru a aminti de Botez. Lumânarea pascală (o lumânare mare, simbol al Învierii lui Cristos) este așezată lângă altar. La Iași Liturghiile au loc al orele: 8,00, 9,15, 11,00, 16,00, 18,30. Liturghia de la ora 11.00 este prezidată de PS Petru Gherghel.
Biroul de presă
Pr. Cornel Cadar
Persoană de contact: pr. Cornel Cadar (tel. 0745/850844, e-mail: cornel@ercis.ro)
lecturi: 8.